Gündem
  • 6.2.2025 10:31

Trump'ın FANTAZİ Gazze Planının Karşısındaki 5 Engel

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Gazze Şeridi üzerindeki denetimi ve sakinlerinin nakli konusunda önerdiği projeler, şu an için gerçekleştirilemez bir fantezi olduğu kadar, bir yandan da büyük bir muhalefeti tetikliyor.

Bu açıklamalar, ABD Başkanı'nın göreve başlamasından bu yana Panama Kanalı ile Grönland'ın ilhakı, hatta Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti yapılması ve ABD hapishanelerinde bulunan "şiddet eylemleriyle suçlanan suçluların" cezalarını çekmek üzere El Salvador'a nakledilmesiyle ilgili yaptığı açıklamaların ardından geldi.

Gazze'ye ilişkin önerisi de diğer önerilerde olduğu gibi birçok engelle karşı karşıyadır, en dikkat çekenleri şunlardır:

1.Gazzeliler topraklarına sarılıyor:

Bu proje, Filistinlilerin topraklarına olan bağlılıklarının boyutunu hesaba katmıyor. Zira ateşkes ilan edildikten hemen sonra yarım milyon yerinden edilmiş kişi, Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri döndü. Üstelik bu, bölgenin İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı savaşı sonucunda enkaz haline gelmiş olmasına rağmen gerçekleşti.

22 yaşındaki Lamis Al-Awadi, 28 Ocak'ta evine vardığında AFP'ye "Hayatımın en güzel günü," dedi. "Çamur ve kumla bile olsa evlerimizi yeniden inşa edeceğiz."

"Vatanımız vatanımızdır" diyen Filistin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Riyad Mansur, Filistinlileri mutlu ve güzel bir yere göndermek isteyenlere, "İsrail içindeki orijinal evlerine dönmelerini sağlayın, orada güzel yerler var ve oraya dönmekten mutlu olacaklardır" dedi.

2.Arap muhalefeti:

Trump'ın inandığının aksine, önerisi Arap muhalefetiyle karşılaşıyor. Cumartesi gününden bu yana Mısır, Ürdün, BAE, Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanları Filistinlilerin "devredilemez haklarına yönelik herhangi bir ihlali" reddetti.

Kahire Çarşamba günü Gazze'nin, sakinlerinin yerinden edilmesine yol açmadan hızla yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu ve Ürdün Kralı da aynı şekilde yerinden edilmeye karşı olduğunu vurguladı.

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Emily Harding, "Önümüzdeki günlerde Ortadoğu'da ve ötesinde gösterilerle tepkilerin karışıklıktan kınamaya doğru ilerlemesini bekliyoruz" dedi.

3.Amerikan’nın GAZZE’de savaşa girme ihtimali..

ABD Başkanı'nın Salı günü başlattığı proje, seçim vaatlerinin ilk ihlali olarak Gazze'ye Amerikan askeri göndermeyi içeriyor.

Hamas'ın güçlü bir muhalefete sahip olması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun onu ortadan kaldırma hedefine, İsrail'in 15 aydır sürdürdüğü şiddetli savaşa rağmen ulaşılamadığı düşünüldüğünde, kuşkusuz bir gerçektir.

Hamas ve müttefiki İslami Cihad, şiddetli bir gerilla savaşı yürütebilecektir.

ABD'nin Vietnam, Afganistan ve Irak'ta ardı ardına battığı tarihi bataklıklar hâlâ Amerikan hafızasında sağlam bir şekilde yer ediyor.

Kudüs'teki bir Avrupalı ​​diplomat, Trump'ın önerisinin "Amerika Önce fikriyle çeliştiğini" belirterek, "Ancak işlerin yoluna gireceğini, bunun bir savaş olmadığını, bunun Afganistan olmadığını, bunun Irak olmadığını düşünüyor. Onları gerçekten ikna edebileceğini düşünüyor... ve çok endişe verici olan da bu." dedi.

4.Uluslararası Hukuk:

Trump, Washington'ın son onyıllarda en azından sözde gözlemlediği, savaş sonrası dönemden kalma uluslararası hukukun pek çok tabusunu ihlal etti.

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nde uluslararası hukuk uzmanı olan Tamer Morris, ABD'nin İsrail'in onayı olmadan Gazze'yi kontrol edemeyeceğini, İsrail'in de "Gazze'yi ABD'ye devredemeyeceğini" düşünüyor.

The Conversation adlı internet sitesinde yer alan açıklamada, Filistin Yönetimi'nin bile "kendi kaderini tayin hakkına sahip bir halk adına böyle bir onayı veremeyeceği" ifade edildi.

Trump'ın toprak kontrolü ve nüfus transferi gibi konuları gündeme getirme biçimi, bu kuralların kolayca çiğnenebileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, uluslararası hukukun işgal altındaki topraklardan zorla göç ettirmeyi veya sınır dışı etmeyi kesinlikle yasakladığını duyurdu.

5.Aşırı sağ dışındaki İsrailliler muhalif

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun destekçileri dışında, İsrail siyasi sınıfı temkinli davranıyor.

“Aşırı sağ bir coşku halinde” diyor “İsrail-Filistin, Sıfır Yılı” kitabının yazarı David Khalfa.

"Parlamentodaki en ılımlı isim Trump'ı tebrik ediyor ancak projesinin hayata geçirilebileceği konusunda şüphelerini dile getiriyor" diye ekledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, "Temel olarak İsrailliler Amerikalıların krizden çıkmak için plan yapmasını bekleyemezler" dedi.

Araştırmacı bu açıklamayı, Lapid'in "Trump'ın planının gerçekçi olmadığına ve ters etki yaratabilecek sonuçlara yol açabileceğine inandığını" söyleyerek açıkladı.

"Trump'ın özünde bir iş adamı olduğunu" ve "İsrail-Filistin çatışmasından kurtulmak ve aynı trajediyi tekrarlamak için bölgedeki tüm aktörleri harekete geçirmeye çalıştığını" açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 6.2.2025 10:37

İLGİLİ HABERLER