Gündem
  • 16.7.2024 09:36

Trump'ın tartışmalı başkan yardımcısı James David Vance kimdir?

Trump tartışmalı ismi başkan yardımcısı yaptı

ABD'de başkan adayı Donald Trump'a seçim yarışında James David Vance yardımcılık yapacak.

ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimlerde Cumhuriyetçilerin başkan adayı resmi olarak Donald Trump oldu.

55 Things to Know About J.D. Vance, Trump's VP Pick - POLITICO

Trump, Cumhuriyetçi Ulusal Kongre delegelerinden yeterli oyu aldı ve resmen Cumhuriyetçi aday olarak seçildi.

Öte yandan Trump, başkan yardımcısı olarak Cumhuriyetçi Ohio Senatörü James David Vance'ı seçti.

Trump'ın seçilmesi halinde Vance, ABD'nin Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Trump'ın başkan yardımcısı adayı Senatör James David Vance kimdir?

1984 Ohio doğumlu olan Vance daha önce Irak işgalinde de bulunmuştu. Vance daha sonra ise Irak işgalinin bir hata olduğunu söylemişti.

Vance geçmişte Trump'a yönelik sert açıklamalarıyla da gündeme gelmişti. Uzmanlar 2016 yılında Trump'ın kırsal bölgelerde yaşayan beyaz Amerikalı seçmenler nezdindeki popülaritesini açıklamak için Vance'in anı kitabı "Hillbilly Elegy"i kullanmıştı. Vance bunun ardından Trump'ı açıkça eleştirmişti. Daha önce Trump'ın "Amerika'nın Hitler'i" olabileceğini öne sürmüş, onu "zararlı" olarak nitelemiş ve "uyuşturucuya" benzetmişti.

Ancak Vance, 2022 Senato adaylığı için hazırlanırken, tartışmalı paylaşımlarını sildi ve Trump'ı görevdeyken yaptığı işler için takdir ederek tavrını değiştirdi. Cumhuriyetçi Senato ön seçiminde Trump'ın desteğini aldı ve şu anda en sadık müttefiklerinden biri.

Vance öte yandan Avrupa ve özellikle Ukrayna yönetimi açısından tartışmalı bir figür olarak öne çıkıyor. Ukrayna'ya yönelik askeri desteğe karşı çıkan Vance, İsrail'e yönelik desteğin ise savunucularından biri.

The Atlantic'ten David A. Graham, Vance'in seçimi hakkında şunları kaydetti: 

Vance, Cumhuriyetçi bilete gençlik ve zeka getiriyor. Ayrıca, Joe Biden'ın yeniden seçilebilmesi için kazanması gereken üst Ortabatı'daki bilete de güç katabilir (Ohio'nun güvenli bir Cumhuriyetçi eyalet olması beklenmesine rağmen). Trump'ın aksine, o bir asker emeklisi ve işçi sınıfının gerçek bir ürünü.

Şunu da belirtelim ki:

Times ' Douthat ile yapılan röportaj, Vance'in ne kadar zor anlaşılıp kabullenildiğini gösteriyor. Florida Valisi Ron DeSantis'in benimsediği daha yüzeysel kültür savaşı yaklaşımının aksine, ciddi ve politika odaklı bir Trump sonrası Trumpizm'in ana hatlarını ayırt etmek mümkün. Vergilendirme, istihdam ve birçok Demokrat seçmene hitap edecek diğer ekonomik konulardaki fikirlerini dile getiriyor. Gümrük vergileri hakkında Trump'ın her zamankinden daha karmaşık bir şekilde konuşuyor. Ve Ukrayna'daki Biden yönetiminin politikalarının önde gelen eleştirmenlerinden biri olmasına rağmen, görüşü Trump'ın basit izolasyonizminden daha nüanslı ve onu Vladimir Putin'e hayran olarak bulamazsınız. Douthat'a, Rusların Ukrayna'yı fethetmesi "bizim çıkarımıza değil" dedi.

Karanlık Aydınlanma ve neo-gerici düşünce

Vance'in , anti-demokratik, gerici bir felsefe olan Karanlık Aydınlanma'ya bağlı olduğu düşünülüyor . Vance'in büyük bir siyasi ve ideolojik etki olarak tanımladığı önde gelen figürü Curtis Yarvin ile yakın arkadaştır .

Kürtaj

Vance kişisel olarak kürtaja karşıdır ve 15 haftadan sonra kürtajlara federal bir yasağı destekleyebileceğini belirtmiştir, ancak daha yakın zamanda kürtaj yasalarının eyaletler tarafından belirlenmesi gerektiğini söylemiştir. [Kürtaj yasalarının tecavüz ve ensest için istisnalar içermesi gerekip gerekmediği sorulduğunda, "iki yanlış bir doğru etmez" demiştir;  ancak tecavüz, ensest ve bir annenin hayatını korumak için her zaman istisnalar olması gerektiğine inandığını da belirtmiştir.

Vance, kürtajı köleliğe benzetmiş ve Catholic Current'e verdiği bir röportajda "Kürtaj ile kölelik arasında benzer bir şey var" demiştir. 

LGBT hakları

Vance, eşcinsel evliliği federal düzeyde tanıyan Evlilik Saygısı Yasası'na karşı çıkıyor. "Evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında olduğuna inanıyorum, ancak eşcinsel evlilik sorununun şu anda canlı olduğunu düşünmüyorum. İnsanların ailelerini alıp parçalamaya çalışan bu adamlardan değilim."

Vance, küçük yaştaki çocuklara yönelik cinsiyet onaylayıcı bakımı federal bir suç haline getirecek ve vergi mükelleflerinin fonlarının bunun için kullanılmasını engelleyecek bir yasa tasarısı önerdi ve "Hiçbir koşulda doktorların küçük yaştaki çocuklara bu korkunç, geri döndürülemez ameliyatları yapmasına izin verilmemelidir." dedi. 

Göç ve sınır güvenliği

Vance bir zamanlar Trump'ı göçmenleri şeytanlaştırdığı için uyardı ancak yasadışı göçün etkilerini defalarca "kirli" olarak adlandırdı. Trump'ın güney sınırına duvar örme önerisini destekledi ve sınır duvarını savunanların ırkçı olduğu fikrini reddetti. Vance, Trump'ın duvarını bitirmek için 3 milyar dolar harcamayı önerdi. 2022'de Tucker Carlson'a Demokratların "2022'de yeniden seçilemeyeceklerine, halihazırda burada olan seçmenlerin yerine çok sayıda yeni seçmen getirmedikleri sürece karar verdiklerini" söyledi. Bu, siyasi rakibi Tim Ryan'ın Vance'in aşırı sağcı , beyaz milliyetçi Büyük Yer Değiştirme komplo teorisini desteklediği iddialarına yol açtı ; bu teoriye göre beyaz Amerikalılar'ı göçmenlerle değiştirme çabası var.  Ryan daha sonra Vance'e kaybetti. Vance, 2022 ABD Senatosu kampanyası sırasında, Başkan Joe Biden'ın güney sınırında güvenliği sağlamayarak Ohio'yu yasadışı uyuşturucularla doldurduğunu söyledi  , The New York Times bu iddiayı "açıkça yanlış" olarak nitelendirdi.

2023 yılında Vance, İngilizceyi Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi dili yapacak bir yasa tasarısı sundu . 

Dış politika

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Vance, ABD'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nden (NATO) çekilmek istemediğini ancak ABD'nin odağını Doğu Asya'ya kaydırması gerektiğini ve bazı Avrupa ve NATO üyesi ülkelerin kendi güvenlikleri için yeterli harcama yapmadığını savundu. 

İsrail-Filistin çatışması

Vance, devam eden İsrail-Hamas savaşında ABD'nin İsrail'e sağladığı fonu destekliyor . Vance, Biden yönetimini ülkenin ihtiyaç duyduğu "İsraillileri hassas güdümlü silahlardan mahrum bıraktığı" için eleştirdi ve Hamas'ın tüm sivil ölümlerinden tam olarak sorumlu olduğunu belirtti. Nisan 2024'te Biden'ı savaştaki İsrail eylemlerini "mikro yönetmekle" eleştirerek "her şeyden önce İsrail'in işi gerçekten bitirmesini sağlamalısınız" dedi.

İran'la bağlantılı olduğu iddia edilen milislerin ABD birliklerine saldırmasının ardından İran'a karşı askeri eylemi destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda Vance, bunun önemli bir tırmanışa yol açacağı endişesini dile getirerek bunun bir "hata" olacağını söyledi. 

Rusya-Ukrayna savaşı

Vance, devam eden Rus-Ukrayna Savaşı'nda ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımın açık sözlü bir eleştirmenidir . Steve Bannon ile yaptığı bir röportajda Vance, "Ukrayna'ya bir şekilde ne olacağını gerçekten umursamıyorum" demiştir. 

"Ukrayna'nın Ruslara bir miktar toprak vermek zorunda kalacağını" kabul etmenin Amerika'nın çıkarına olduğunu söyledi. Vance, Ukrayna hakkındaki görüşleri nedeniyle iki partili eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Aralık 2023'te, bakanlarının "daha büyük bir yat satın alabilmesi" için kullanılacağını söylediği için Ukrayna'ya daha fazla yardımın askıya alınması çağrısında bulunduğu için eleştirildi. 

Çocuksuz evlilikler, boşanma, aile içi şiddet, iş yerindeki kadınlar hakkındaki görüşler

Vance, 2021'de Intercollegiate Studies Institute'a yaptığı bir konuşmada , Amerika'nın sıkıntılarından "çocuksuz solu" sorumlu tuttu. Muhafazakar Macaristan başbakanı Viktor Orbán'ı evli çiftleri çocuk sahibi olmaya teşvik ettiği için övdü ve ebeveynlerin "demokrasinin nasıl işlediği konusunda ebeveyn olmayanlardan daha fazla söz sahibi olması gerektiğini" söyledi. 

Eylül 2021'de Kaliforniya'daki Pacifica Christian Lisesi'nde konuşurken Vance, "Bence cinsel devrimin Amerikan halkına uyguladığı en büyük numaralardan biri, 'tamam, bu evlilikler temelde, bilirsiniz, belki şiddet içeriyordu ama kesinlikle mutsuzlardı. Ve bu yüzden onlardan kurtulmak ve insanların eşlerini iç çamaşırlarını değiştirir gibi değiştirmelerini kolaylaştırmak, uzun vadede insanları daha mutlu edecek." dedi. ] Vice , Vance'in "bazı durumlarda 'şiddet içeren' evliliklerin devam etmesi gerektiğini öne sürdüğünü" yazdı. Vice'a yanıt olarak Vance , son yıllarda aile içi şiddet oranlarının "modern toplumun ailelere karşı savaşı" nedeniyle "fırladığını" iddia etti, ancak son yıllarda aile içi şiddet oranları azaldı.  Vance'in bir stratejisti, Vice'ın nitelendirmesini yanıltıcı olarak nitelendirdi ve Vance'in insanların taciz edici ilişkilerde kalmasını desteklemediğini söyledi. 

Vance, iş yerindeki kadınları eleştirdi.  2022'de X'te yayınlanan bir gönderide Vance şunları yazdı: "Eğer dünya görüşünüz size kadınların anne olmasının kötü ama New York Times veya Goldman Sachs'ta bir bölmede haftada 90 saat çalışmasının özgürleştirici olduğunu söylüyorsa, kandırılmışsınız demektir." 

Antitröst yasaları

Vance, büyük teknoloji şirketlerinin siyasette ve bilgi akışında çok fazla etkiye sahip olduğu yönündeki endişelerini dile getirdi ve Google'ın "parçalanması" çağrısında bulundu ve Meta'nın bölünmesi gerektiğine inandığını ima etti . ] Biden yönetimi üyesi olan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Başkanı Lina Khan'ın teknoloji şirketlerine karşı uyguladığı antitröst uygulamalarına atıfta bulunarak "oldukça iyi bir iş çıkardığını" söyledi.   Vance ve Senatör Sheldon Whitehouse , belirli bir eşiğin üzerindeki şirketlerin kurumsal birleşmeleri ve satın alımları için vergisiz muameleyi sona erdirecek olan Dev Birleşmelere Sübvansiyon Vermeyi Durdurma Yasası'nı sundular .

İklim değişikliği ve çevre

Vance, iklim değişikliğinin etkilerini küçümsedi . İklim krizi olmadığını iddia eden bir radyo sunucusuna yanıt olarak Vance, "Hayır, bence de yok." dedi.  Ayrıca, "İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin felaket bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, bunun çözümü, fosil yakıtlar da dahil olmak üzere kendi enerjimizin daha fazlasını burada, Amerika Birleşik Devletleri'nde üretmemizdir." dedi. Vance ayrıca, çevre düzenlemelerinin çok sayıda üretim işinin başka ülkelere devredilmesine neden olduğunu ileri sürdü. Elektrikli araçlar için Enflasyon Azaltma Yasası tarafından oluşturulan belirli vergi kredilerini kaldıracak ve ABD'de üretilen benzinle çalışan arabalar için 7.500 dolarlık bir vergi kredisi yaratacak bir yasa tasarısı önerdi. 

Donald Trump ile İlişki

2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında Vance, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı açıkça eleştirdi . Şubat 2016'daki bir USA Today köşesinde, "Trump'ın gerçek politika önerileri, varsa, ahlaksızlıktan saçmalığa kadar uzanıyor." Atlantic'te ve Charlie Rose'un sunduğu PBS şovunda , [ Vance , Trump'ı "kültürel eroin" ve "kitlelerin bir opioidi" olarak adlandırdı. Ekim 2016'da Twitter'da yaptığı bir gönderide Trump'ı "kınanması gereken"  olarak adlandırdı ve kendisini " asla Trump yanlısı olmayan bir adam" olarak tanımladı. [ Facebook'taki özel bir mesajda Trump'ı "Nixon gibi alaycı bir pislik" ve "Amerika'nın Hitler'i" olarak tanımladı. Vance, 2016 seçimlerinde Trump'a oy vermediğini, bunun yerine üçüncü parti adayına oy verdiğini açıkladı. [

Şubat 2018'de Vance, Trump'ın "Ohio, Pensilvanya, doğu Kentucky ve benzeri yerlerin büyük bölümünde var olan hayal kırıklığını fark eden Amerika'daki birkaç siyasi liderden biri" olduğunu söyleyerek fikrini değiştirmeye başladı. 

Vance , 2020'de Trump'ı destekledi . Temmuz 2021'de Trump'ı "kınanması gereken" olarak adlandırdığı için özür diledi ve 2016'da Twitter hesabından kendisini eleştiren gönderileri sildi. ] Vance, artık Trump'ın iyi bir başkan olduğunu düşündüğünü ve 2016 seçimleri sırasında yaptığı eleştirilerden dolayı pişmanlık duyduğunu söyledi. [Vance, ABD Senatosu kampanyasıyla ilgili resmi bir duyuru öncesinde Trump ve Peter Thiel ile görüşmek üzere Mar-a-Lago'yu ziyaret etti. 

Ekim 2021'de Vance, Trump'ın seçim sahtekarlığıyla ilgili asılsız iddialarını yineledi ve Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerini yaygın seçmen sahtekarlığı nedeniyle kaybettiğini söyledi . 15 Nisan 2022'de Trump, Vance'i ABD Senatosu için destekledi.

Tarihçi Robert Kagan Kasım 2023'te Washington Post'ta "Trump diktatörlüğü giderek kaçınılmaz hale geliyor. Numara yapmayı bırakmalıyız" başlıklı bir görüş yazısı yazdıktan sonra, Vance Başsavcı Merrick Garland'a Demokratların kontrolündeki eyaletlerde "açık isyan" teşvik ettiği gerekçesiyle Kagan'ın kovuşturulmasını öneren bir mektup yazdı. Kagan, yazısının isyanı savunmadığını söyledi ve "Bir gazeteci tarafından saldırıya uğradıklarında ilk içgüdülerinin kendilerinin hapse atılmasını önermek olması çok açıklayıcı." dedi. 

Vance , 30 Haziran 2024'te Face the Nation'da "Başkanın geniş bir af yetkisine sahip olduğuna inanıyorum... ama daha da önemlisi, başkanın dokunulmazlığı olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Güncellenme Tarihi : 16.7.2024 09:54

İLGİLİ HABERLER