Yaşam
  • 3.10.2004 00:58

TÜRBAN YASAĞINDAN DOLAYI SAÇINI KAZITIP DERSE GİREN CENNET'E ODA HAPSİ

İlk ve orta dereceli devlet okullarında başörtüsünün yasak olduğu Fransa’da, derslere devam edebilmek için saçlarını kazıtan Türk kızı Cennet Doğanay’a öğretmenlerinin oda hapsi uyguladığı ortaya çıktı.

Zaman’a konuşan Doğanay, öğretmenleri tarafından okula şapka ve bereyle gittiği için bir odaya kapatıldığını ve arkadaşlarıyla görüştürülmediğini söyledi. Saçlarını başörtüsü yasağına tepki olsun diye kazıtmadığını belirten Doğanay, “Uğradığım muamele yüzünden kendimi canavar gibi hisettim; benim tek derdim okuyabilmek.” diye konuştu. Cennet’in babası Hikmet Doğanay, kızının amacının kesinlikle protesto olmadığını vurgulayarak, “Kızım inancından dolayı saçlarını göstermek istemedi ve kesti.” dedi. Baba Doğanay, tepkisini, “Kızıma yapılanlar Yahudilere yapılan Nazi işkencelerini andırıyor.” sözleriyle dile getirdi.

Bu yıl uygulamaya konulan dini simgeler yasağına uymak için okula başörtüsüz başladığını söyleyen Cennet, derslere okulda izin verilen şapka, bandana ve bazen de bere takarak gitmiş. Fakat Strasbourg'daki Louis Pasteur Lisesi yönetimi okulda herkesin rahatlıkla kullandığı bu giysileri Cennet'e “Herkes moda diye takıyor, sen ise başörtüsü yerine." diyerek yasaklamış. Okul yönetimi, “Fransız arkadaşlarıma izin verilen giysileri bana özel yasaklayamazsınız.” şeklinde tepki göstererek bere ve şapka takmada ısrar etmesi üzerine 15 yaşındaki Cennet'in derslere girmesini engellemiş. Okul idaresi ayrıca Cennet'i 4 hafta boyunca kimsenin olmadığı köhne bir odaya götürerek arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemiş. O günlerini, “İlk iki hafta teneffüslere bile çıkarmadılar. Gün sonunda herkes çıktıktan sonra beni çıkarıyorlardı.” sözleriyle anlatan Cennet, kendini adeta canavar gibi hissettiğini ifade etti. Kuzeninin arkadaşlarını toplayarak yönetime tepkide bulunması üzerine, Cennet'e arkadaşlarını göremeyecek şekilde teneffüs izni verilmiş. İdarenin her seferinde kendisine Türkiye'deki uygulamaları hatırlattığını belirten Cennet, “Ben Fransız’ım, burada Fransa'nın kanunları geçerli.” diyerek tepkide bulunduğunu söyledi.

Olanların gururunu çok incittiğini dile getiren Cennet, ailesinden habersiz saçlarını kazıtmış. Cennet Doğanay, bu tepkisinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Yaşadığım ülkenin ve dinimin kurallarına saygı göstererek okuluma devam etmek istiyordum. Başımı kazıtıp saçımı göstermeyerek hem Fransız kanunlarına hem de dinimin emirlerine uymuş oldum. Tek derdim okumak, protesto değil." Ancak okul yönetimi ‘çok göze battığı' gerekçesiyle saçlarını yeniden kazıtarak derslerine başlamayı ümit eden Cennet'i okula almamış. İdarenin, "Peruk takabilirsin, hatta biz sana alırız." diyerek kendisini iknaya çalıştıklarını ifade eden Cennet, bunu reddettiğini, okula yine bere ve şapkayla gittiğini söyledi. ‘Artık dayanamadım.' diyen Cennet, arkadaşları aracılığıyla gazetecilerle görüşerek sorunlarını anlatmış. Bu süreçte okul arkadaşlarının kendisine büyük destek verdiğini belirten Cennet, hocalarından bazılarının “bizi küçük düşürdün” diye tepki gösterdiğini kaydetti. Konunun medyada gündeme gelmesinin ardından derslerine başlayabildiğini belirten Cennet, bu sefer de hocalarının farklı muamelesiyle karşılaştığını ifade etti. Fransa'da bu yıl ilk kez uygulanan dini simgeler yasağı devlet, ilköğretim okullarında başörtüsü, kippa ve büyük haç gibi semboller giyinmeyi yasaklıyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:01

İLGİLİ HABERLER