KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/1994'ten bu yana GSM sektörüne 3.6 milyar dolarlık yatırım yapan Turkcell, geçen yıl Türkiye'ye 111.5 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı
Türkiye cep telefonu ve telekomünikasyon pazarının gelişmesinde büyük katkıları olan Turkcell, kurulduğu 1994 yılından bu yana sektöre 3.6 milyar dolar yatırım yaptı. Sekiz yılda yaptıklarını ve ekonomisine yaptığı katkıları kir kitapçıkta toplayan Turkcell'in maddi üretimi olmamasına rağmen uluslararası roaming anlaşmaları ile geçen yıl Türkiye'ye 111.5 milyon dolar döviz kazandırdığı ifade vurgulandı. Kitapçıkta şu bilgilere yer verildi:
* Bir otomobil fabrikasına asgari 200 milyon dolar, 500 megavatlık bir enerji santraline 350 milyon dolar harcanıyor. İkinci Boğaz Köprüsü ise 550 milyon dolara maloldu. Bütün bunlar göz önüne alındığında Türkiye'nin ilk GSM operatörü Turkcell'in yatırımının önemi ortaya çıkıyor.
20 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
* Çalışanları, iş ortakları ve satış dağıtım teşkilatı ile 20 bin kişiye istihdam sağlayan Turkcell'in müşteri sayısı 12 milyonu aştı. Geçen yıl 1 milyar 787 milyon dolar gelir elde eden şirket, bunun yüzde 66'lık kısmını, yani 1 milyar 186 milyon dolarını devlete vergi olarak verdi.
* 2001 yılında Türkiye 263 milyon dolarlık buzdolabı ve soğutucu, 55 milyon dolarlık elektrikli ısıtıcı, 57 milyon dolarlık telefon, cihaz ve santral ihracatı gerçekleştirdi. Turkcell, Türkiye'yi ziyaret eden yabancılara mobil iletişim hizmeti sunarak 111.5 milyon dolar döviz girdiği sağladı. Bunun 35.4 milyon doları da Türk Telekom'a verildi. Turkcell, 2000'de 95.1 milyon dolar, 1999'da da 58.7 milyon dolar döviz kazandırmıştı.
* Devlete yük olmadan Türk GSM işletmeciliğini yurtdışına taşıyan Turkcell'in, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Moldova ve KKTC'de 1.2 milyon abonesi var.
* Yüzde 37'si Finlandiyalı Sonera şirketine ait olan Turkcell, Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımlardan biridir. Şu ana kadar yapılan 3.6 milyar dolarlık yatırımın ticari riskini de üstlenmiştir.
İMKB dışında New York Borsası'na kote olan ilk Türk şirketi olan Turkcell ayrıca halka arzla birlikte yurtdışındaki yatırımcıdan Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar döviz sağladı. Yurtdışından alınan kredi ve tahvillerin ihracı ise 1.7 milyar doları buldu.
* Avrupa'da mobil iletişimde ortalama yüzde 20'lerde olan vergi yükü Türkiye'de yüzde 60 seviyesinde. Yeni uygulamayla Özel İletişim vergisi (ÖİV), KDV matrahına dahil edildi. Bu uygulama sonucunda ÖİV'den yüzde 18 oranında KDV alınmasıyla cep telefonu abonelerinin ödediği vergi miktarı yüzde 4.5 daha artmış oldu.
* Vergiler azaltılırsa aboneler daha fazla konuşacağı için daha fazla gelir elde edilir. Bu da daha fazla istihdam ve sonuçta devlete daha fazla vergi ve hazine payı olarak geri döner.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:45