Gündem
  • 12.9.2024 10:11

Türkiye, ABD-Rum savunma paktına karşı silahlarını ateşledi

Ankara, Washington'un imzaladığı anlaşmanın Kıbrıs sorununun çözümünü zorlaştırdığını söylüyor.

Türkiye, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında savunma iş birliğini artırmaya yönelik imzalanan son anlaşmayı kınayarak, bu anlaşmanın Washington'ın adadaki nöral tutumunu zedelediğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklamada dile getirilen görüşlere katılıyor ve KKTC makamlarının haklı tepkisini tam olarak destekliyoruz." dedi.

ABD ve Kıbrıs Rum yönetimi Pazartesi günü iki taraf arasındaki askeri bağları güçlendirecek savunma iş birliğini artırmaya yönelik yeni bir yol haritası imzaladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Kıbrıs Türk güvenliğine zarar verdiğini söylediği eylemleri nedeniyle eleştirdi.

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında geçen haziran ayında başlatılan stratejik diyaloğu da içeren anlaşmanın, "ABD'nin Kıbrıs adasına yönelik tarafsız tutumunu zayıflattığı ve Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını zorlaştırdığı" belirtildi.

Bölgede istikrarsızlığa yol açabilecek politikaların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunulan bildiride, "Türkiye, Anavatan ve Garantör devlet olarak, her koşulda Kıbrıs Türk halkının güvenliğini ve refahını sağlamaya devam edecektir." ifadesine yer verildi.

Güncellenme Tarihi : 12.9.2024 10:13

İLGİLİ HABERLER