Gündem
  • 31.3.2011 15:06

"TÜRKİYE ARTIK GÜNDEM BELİRLEYEN BİR ÜLKE"

Bloomberg TV'de Türk ve İngiliz işadamlarına hitap eden Erdoğan, "İki sır kavram, iki sır kelime var. Bunlar, bir, güvendir. İki, istikdardır. Bu ikisini sağladığımız için uluslararası sermaye bize geliyor" dedi.

Konuşmasında AK Parti hükümeti iktidara gelmeden önce Türkiye'nin GSYH'nın 230 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, "Şimdi ise bu rakam 736 milyar dolara ulaşmış durumda. Kişi başı milli gelir ise 10 bin doları aştı. Bunlar ülkem için birer mutluluk vesilesidir" ifadelerini kullandı.

"PETROL ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ AMA..."

Erdoğan, "Özellikle büyüme rakamlarına, 2010'un son çeyreğine baktığımızda, 9.2'lik bir artış görüyoruz. Bu sanırım dünyada önemli bir oran olduğu gibi, Türkiye için de rekor denilebilecek bir orandır. 2010 ortalaması itibariyle de 8.9 oranında bir büyümeyi yakaladık. Bu ülkemdeki gelişmenin güzel bir örneğidir. Biz petrol zengini bir ülke değiliz. Ama sanayide ve teknolojide ciddi sıçramalar gerçekleştirmiş bir ülkeyiz ve bu artarak devam ediyor. Türkiye bu dönem içinde adeta bir çekim merkezi haline gelmiştir" dedi.

2002'de Türkiye'ye uluslararası sermaye girişinin 1 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Son dört yılda bu rakam 12 milyar dolar seviyesine yükseldi" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ARTIK GÜNDEM BELİRLEYEN BİR ÜLKE"

Türkiye'nin artık sadece kendi bölgesinin ülkesi olmadığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye artık dünya gündeminde, gündem belirleyen ülkeler arasında yer almaktadır. Finans noktasında birkaç örnek vereceğim, göreve gelmeden önce Türkiye'nin mesela İMKB'deki rakamı 11 bin civarındaydı. Şu anda 64 bin. Bu uluslararası sermayenin de Türkiye'ye girişi bakımından önem arz ediyor" dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Biz iktidara gelmeden önce devletin borçlanma faizi yüzde 64'tü. Şu an bu rakam 6.8. Yani maliyetler her geçen gün düşüyor, bu maliyetlerin düşmesiyle de gerek iç piyasada, gerek ihracatta da ciddi bir hareketlenme söz konusu. Bir başka önemli örnek, inşaat sektörü. İnşaat sektörü Türkiye'nin önemli bir sıçrama tahtası oldu. TOKİ'nin faaliyetleri istihdam noktasında rahatlatıcı bir etken oldu."

"SEÇİM BÜTÇESİ YAPMADIK"

Erdoğan, 2011'in seçim yılı olmasına rağmen hükümetin, daha önceki dönemlerde alışıldığı gibi bir seçim bütçe yapmadığını dile getirdi. Erdoğan, "Normal rutin bütçemizi yaptık. Türkiye'de 1946'dan bu yana ortalama iktidar süresi 15-16 aydır. Bu da istikrarsızlık demektir. Biz iktidarımız boyunca böyle bir erken seçime izin vermedik" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca şunları söyledi:

"Bir diğer önemli adım da 'Yol Medeniyettir' anlayışıyla çıktığımız yolda yaptıklarımızdır. 79 senede Türkiye'de duble yol olarak 6 bin 100 kilometre yol yapılmıştır. Fakat biz bu 8 yıl içine 13 bin 600 kilometre duble yol sığdırdık. Şimdi 2023 bizim için önemli bir dönüm noktası. Seçim beyannamemizin hedefi de bu olacak, bir 15 bin kilometre daha duble yol yapacağız. Türkiye'nin 45 noktasına artık uçaklarımız uçuyor. Eskiden tek THY vardı. Şimdi 6 farklı şirketle bu uçuşlar yapılabiliyor. Hava yolunu halkın yolu haline getirdik."

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:58

İLGİLİ HABERLER