Gündem
  • 31.3.2011 15:07

ARINÇ: KİTAPLARIN TOPLATILMASINA ÜZÜLÜYORUZ

HABİP DEMİRCİ - MUSTAFA UMUT DELİ
ŞANLIURFA
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şanlıurfa DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) düzenlenen '20. Yerel Medya Eğitim Semineri'ne katıldı. Bakan Arınç burada yaptığı konuşmasında Ergenekon davası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Aranç Ergenekon davasının devam ettiğini hatırlatarak, "Son günlerde duruşmaları veya yargılanması devam eden Ergenekon örgütüyle ilgili olarak, verilen yargı kararları sonucunda bir medya kuruluşunda aramalar yapıldığını bazı gazetecilerinde bazı suçlamalar sebebiyle tutuklandığını biliyoruz. Türkiye'de bazı çevreler 'Nasıl olurda bir medya kuruluşuna baskın yapılır' diyerekten, ortalığı ayağa kaldırmak istedi" diye konuştu.
Konuşmasında isim vermeden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da yüklenen Bakan Arınç, "Hatta bir siyasi parti lideri de o medya kuruluşu sahibi hakkında methiyeler dizdi. Sonra ortaya başka ilişkiler ağı, başka hesaplar başka komplo hazırlıkları ve kimlerin bu oyunlar içerisinde yer aldığı da ortaya çıktı. Bunu bütün kamu oyu gördü. Bu ilişkilerin deşifre edilmesinden sonra hiç biriniz tutuklandığı sırada hakkında Yalçınkaya benzetmesi yapan parti liderinin bu konuda bir açıklama yaptığını duydunuz mu?
Şimdi başka bir hesap başka bir gürültü koparılmaktadır. 'Basılmamış bir kitaba baskın olur mu?' diye. Bütün bunların faturası da hükümete kesilmeye çalışılmaktadır. Biz bu ülkeyi yöneten siyasetçiler olarak elbetteki kitapların toplatılmasına basın mensuplarının gözaltına alınmasına, tutuklanmasına sevinmeyiz. Razı göstermeyiz. Bundan gerçekten üzülürüz ve bundan endişe duyarız.
Ama ortada tamamen yargısal bir tasarruf vardır. Savcıların hakimlerin kararına bağlı, hatta itirazları toptan oy birliğiyle ret eden bir mahkeme kararı bulunmaktadır. Bize düşen hükümet olarak, ne başında nede sonunda hiçbir dahilimiz olmayan bu konuda yasama organı olarak da yürütme organı olarak da söz söyleme imkanımızın olmadığını düşünüyoruz. Olaya üzülmek başka bir şeydir, yargının kararına karşı çıkmak veya onu alkışlamak başka bir şeydir. Biz ne alkışlıyoruz nede bundan dolayı 'Oh olsun' diyecek noktada değiliz" şeklinde konuştu.
Koparılan gürültülerin arkasında başka sebepler olduğunun açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden Bakan Arınç, "Özellikle bu dönemlerde benzer olayların olduğunu biliyoruz. Türkiye iki ay sonra genel seçimlere gidiyor. Bu fırtınaların seçim öncesinde kopartılması hükümete yönelik karalama kampanyalarının organize bir şekilde sürdürülmesi batılı ülkelerde hükümeti şikayet edenlerin kuyruklar oluşturması oldukça manidardır. Ancak hiç kimse merak etmesin. Bu psikolojik harekat 13 Haziran günü bıçakla kesilmiş gibi sona erecektir" dedi.
Türkiye'nin bazı konularda ileri olduğunu esprili bir şekilde dile getiren Bakan Arınç, "Biz bazı konularda çok ilerdeyiz. Mesela cep telefonu kullanımında da bu böyledir. Nüfusumuz 72 milyon, sanıyorum 50 milyonun üstünde cep telefonu kullanıyoruz. Yiyecek ekmeği parası olmayan, simide para bulamayan arka cebine 2 tane cep telefonunu koyabiliyor. Bununla mesaj atmasını, bununla hatta ücretsiz arama imkanını çok çabuk öğrenebiliyor. Bu, bizim gelişmişliğimizin mi yoksa başka bir şeyin örneği mi bilemem.
Ama bunlar çarpıcı örnekler. Televizyon başında RTÜKten de sorumlu olduğum için biliyorum en çok vaktini geçiren de bizim milletimiz. Günde 4 ile 5 saat arasında o kutunun karşısındayız, televizyon izliyoruz, çocuklarımız, eşlerimiz bütün günlerini neredeyse bunun karşısında geçiriyorlar" diye konuştu.
Bakan Arınç Yerel Medya'nın Türkiye'deki yerinin çok önemli olduğuna işaret ederek, "Yerel Medya'nın ulusal ve yerel düzeyde gelişmiş olması demokrasinin yerleşmesi açısından çok önemlidir. Yerel medya yeteri kadar gelişmemiş olursa, demokrasimiz bir yönüyle eksik kalmış demektir. Küreselleşmeyle birlikte medyanın uluslar arası bir nitelik alması yerel medyanın önemini azaltmamış, bilhassa daha da artırmıştır. Çünkü toplumun günlük taliplerini beklentilerini ve şikayetlerini doğrudan yansıtan kurum yerel medyadır.
Yaygın medya ülke çapında okurun ilgisini çekebilecek, haber ve yorumlara yer verir. Yerelde olan sorunları tam ve doğru bir şekilde ancak yeril medya yansıtabilir. Bulunduğunuz her şehirde nitelikli işler yapıyorsunuz. Dev ölçekli medya kuruluşlarını imkanlarından yoksun olmanıza rağmen bulunduğunuz bölgelerde gazeteciliği hakkıyla yerine getiriyorsunuz. Zaman zaman yaşadığınız şehrin sorunlarını sayfalarınıza ekranlarınıza mikrofonlarınıza taşıyorsunuz. Bu sorunları tartışıyor ve olumlu bir zemin bulmaya çalışıyorsunuz" dedi.
Bakan Arınç, toplantının Şanlıurfa'da yapılmasından dolayı da büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Peygamberler şehri, dinlerin beşiği, medeniyetler şehri Şanlıurfa'da bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugünkü toplantıya Şanlıurfa'nın yanı sıra çeşitli illerden yerel medya mensuplarımız, KKTC, Azerbaycan ve Arap medyasından temsilciler katılıyor. Burada katılımcılar hem mevzuat bakımından hem de son gelişmelerle ilgili geniş bilgiler bulacaklarına inanıyorum.
1998'de başlayan Yerel Medya Eğitim Seminerlerimizden bir diğerini bugün ve yarın olmak üzere Şanlıurfa'da yapacağız. Ben de şehrimizin böyle bir seminere ev sahipliği yapmasından çok memnunum. Özellikle bölgesel olarak seçtiğimiz iller, böyle bir toplantıya ev sahipliği yaptığında, kendiliğinden büyük bir sinerji meydana gelmektedir" şeklinde konuştu.
Bakan Arınç daha sonra BYEGM tarafından hazırlanan plaketleri sahiplerine verdi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:58

İLGİLİ HABERLER