TÜRKİYE İLE AB ARASINDA TAKTİK SAVAŞI
Türkiye'nin şartsız tam üyelik için müzakere tarihi beklediği 17 Aralık'taki Brüksel liderler zirvesi yaklaştıkça, AB üyesi birçok ülke sözde eski alacaklarını tahsil etmek için devreye girmeye başladı. Daha ağır şartlar içeren ikinci taslakta değişiklik yapılması için verilen önerge sayısı 500'ü geçerken, Türkiye ile AB arasındaki pazarlıklar tam bir taktik savaşına dönüştü.
Türkiye, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve sivil toplum örgütleriyle Brüksel'e çıkarma yaptı. Hedef, son taslakta Türkiye'nin kaygılarının giderilmesi. Erdoğan dün akşam sivil toplum temsilcileriyle Brüksel'e uçarken, NATO toplantıları nedeniyle Brüksel'de bulunan Gül de, Türkiye için hazırlanan karar taslağındaki düzeltmeler için lobi yapıyor.
Dostlardan destek bekleniyor
Türkiye şimdi, müzakerelerin başlatılmasına destek veren ülkeler arasında yer alan Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerden, Türkiye için girişimlerini hızlandırmalarını bekliyor. Dönem Başkanı Hollanda, 25 üye ülke ve Türkiye arasında uzlaşma aradığını söylerken, Ankara'nın hem yazılı, hem de sözü olarak ilettiği uyarılara yer vermedi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'de temaslarda bulunan Hollanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Nikolai'a Türkiye'nin beklentilerini iletti. Hollanda'nın ise orta yol sağlayacak yazılı güvence gibi yöntemlere açık olmadığı belirtildi.
Rum-Yunan ittifakı sahnede
Türkiye ile müzakerelere başlanmasını tavsiye eden İlerleme Raporu'na, Ege sorunlarını ekletemeyen Yunanistan, 17 Aralık öncesinde Brüksel kulislerinde lobi faaliyetlerini artırdı. Ankara-Atina arasında sürdürülen istikşafi görüşmelerde, metin imzalamaya yanaşmayan Yunanistan, zirve sonuç bildirgesine Ege uzlaşmazlığını sokmayı başardı.
Rum Kesimi ise aralarında Türkiye'nin adadan asker çekmesini de öngören listeler sundu ancak isteklerine tamamen kavuşamasa da, AB Ankara Anlaşması'nın tek taraflı olamayacağı tezine destek verdi.
Fransa ve Avusturya kaldı
Müzakere tarihinde belirleyici rolü oynayan Fransa'da referandum tarihi mayıs olarak belirlenince, Türkiye ile müzakerelerin başlama tarihi için ekim ayı dillendirilmeye başlandı. Fransa ayrıca, Avusturya önderliğindeki, "özel ortaklık" sloganına ve müzakerelerin ucunun açık olmasına destek veriyor. Fransa-Avusturya'nın Türkiye'ye karşı oluşturduğu ittifaka Slovakya da destek veriyor. Danimarka ve Litvanya'nın ise Türkiye tarafına geçmeleri bekleniyor
Üçüncü taslakta lehte değişiklikler
Bu arada AB üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinin (COREPER) önceki gün Brüksel'de yaptıkları toplantıda 17 Aralık zirvesinin sonuç bildirgesi taslağı bir kez daha tartışıldı. Toplantıda 17 Aralık zirvesi sonuç bildirgesi üçüncü kez tartışılarak Türkiye lehine iki önemli değişiklik yapıldı. AB'nin kültürel değerleriyle ilgili olan paragraf tamamiyle kaldırıldı. Bu çerçevede Türkiye'nin AB'nin kültürel değerlerine uyması gerektiğine dair ifadeler de belgeden çıkartılmış oldu. Ayrıca taslakta Türkiye'ye tam üyelik yerine özel bir statünün gündeme getirilmemesi gerektiği ifade edildi. Üçüncü kez gözden geçirilen taslak belge dün sabah saatlerinde netleştirildi ve üye ülkelere gönderildi.
yeni şafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:26