KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Türkiye'nin önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer aldığı, kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasına girebileceği belirtildi.
Türkiye'de, sıcaklıkları 20-110 santigrat derece arasında, debileri ise 2-500 lt/sn arasında değişebilen binin üzerinde kaynak olduğu tahmin ediliyor. 46 ilde ise 190 civarında kaplıca tesisi bulunuyor. Turizm Bakanlığı'ndan turizm yatırım belgesi almış 17 tesisin yatak sayısı 4 bin 850, turizm işletme belgesi almış 26 tesisin yatak sayısı 6 bin 500, yerel idare belgeli tesis sayısı ise 156 (17 bin yatak).
Halen faaliyette bulunan 34 termal turizm merkezi şunlar:
Afyon: Bolvadin-Heybeli, Gazlıgöl, Ömer, Gecek, Sandıklı-Hüdai. Ağrı: Diyadin. Amasya: Terziköy. Ankara: Kızılcahamam-Şeyh Hamamı. Balıkesir: Edremit-Güre, Gönen. Bolu: Karacasu. Bursa: Kükürtlü. Çanakkale: Ezine-Kestanbol. Diyarbakır: Çermik. Erzurum: Pasinler. Eskişehir: Sarıcakaya. İzmir: Balçova, Seferihisar-Doğanbey. Kütahya: Emet, Gediz-Ilıcasu-Muratdağı, Harlek, Simav-Eynal, Yoncalı. Niğde: Çiftehan, Narlıgöl. Osmaniye: Haruniye. Rize: Ayder. Samsun, Havza 25 Mayıs ve mevcut kaplıca (2 adet). Sivas: Sıcakçermik, Balıklıçermik. Yalova: Termal ve Yozgat: Sarıkaya, Cavlak-Bahariye.
2000 yılı itibarıyla elde edilen bilgilere göre, termal turizm merkezlerinden 33'ünde, mevcutta 2703 lt/sn termal su üretilirken, buna karşılık mevcut tesislerce 553 lt/sn termal su kullanılıyor. Bu rakam, çıkartılan termal suyun ancak 1/5'inin kullanılabildiğini gösteriyor.
TERMAL SULAR, ÖZEL MÜLKİYET DIŞI
Bu arada Turizm Bakanlığı, (Otel, kür merkezi vb. gibi) üst yapı yatırımları hariç olmak üzere, çevre düzenlemesi, içme suyu temini, yol, kanalizasyon şebekesi, termal su sondajı, depo ve terfi hattı yapımı gibi çeşitli alt yapı yatırımları için mali yardım yapıyor. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki mal niteliğinde bulunan termal sular, özel mülkiyete konu olamıyor. Madenlerin Arama ve İşletilmesi Hakkında 4268 sayılı Kanunun Değişik 2. Maddesine ait 6977 sayılı Kanun (değişiklik tarihi 24.5.1957), içmeye ve yıkanmaya mahsus mevcut veya bulunacak şifalı sıcak ve soğuk maden sularının rüsum ve temettü hisselerini özel idarelere veriyor. Özel idareler, bu suları doğrudan kullanabilecekleri gibi, işletme ruhsatı (izni) vermek suretiyle ihale edebiliyor. 6977 sayılı bu kanun uyarınca, özel idareler termal suların mülkiyet hakkını devredemiyor, sadece kullanım hakkını verebiliyor.
1593 sayılı Kanun uyarınca, termal suların şifa özelliklerinin ve kaplıca tesisatının tekniğe uygunluğunun Sağlık Bakanlığı'nca uygun görülmesi ve kaplıca ruhsatına bağlanması gerekiyor. Kaplıca ruhsatı verilmesine esas standartlar, 1984 yılında Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan "protokol" ile belirleniyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:28