Gündem
  • 12.4.2024 10:00

Türkiye S-400'leri o nereye kurdu?

PKK gerilimi sürerken Türk ordusu Irak sınırına S-400 konuşlandırmayı planlıyor

Çarşamba günkü basında çıkan haberlerde, Türk ordusunun Iraklı Kürt militanlarla mücadele çabalarının bir parçası olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Irak'ın güneydoğu sınırına konuşlandırmayı planladığı ortaya çıktı.

Türkiye gazetesi , Türkiye'nin, ayrılıkçı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) mevzilerini hedef alan önemli bir operasyon beklentisiyle askeri teçhizatı Irak sınırına taşıdığını bildirdi.

Dağıtımın Ramazan Bayramı'nın ardından hızlanması bekleniyor. Türkiye, geniş kesimlerce yasadışı PKK'nın kalesi olarak kabul edilen dağlık Irak Kürdistanı bölgesinde sınırlı nüfuza sahip olmasına rağmen, operasyon için Bağdat'taki Irak hükümetinden destek aldı.

Bağdat şu anda on yıldır kapalı olan ve ay sonuna kadar Türkiye'ye günde 350.000 varil (bpd) petrol göndermesine olanak tanıyabilecek bir boru hattını onarma sürecinde .

Kerkük petrolünün işletilmesine ve satışına karşı çıkan PKK ve bağlı örgütleri, boru hattına zarar vererek bunu kendi gündemlerine aykırı bulmuştu.

2019 yılında Ankara'nın Rus S-400 karadan havaya uzun menzilli füze sistemlerini satın almasıyla Türkiye'nin ABD ile ilişkileri kötüleşti. Türkiye'nin Rusya ile milyarlarca dolarlık anlaşmayı iptal etmeyi reddetmesine misilleme olarak ABD, Nisan 2021'de Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkardı.

Aynı yılın ilerleyen saatlerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye F-35'lerden bir nesil geride olan F-16 jetlerini satın almasını önerdiğini söyledi. Ancak anlaşma ABD Kongresi'nin onayını gerektirdi ve birçok milletvekilinin güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

İtiraz öncelikle Türkiye'nin geçen ay onayladığı İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin tutumuyla bağlantılıydı . Temmuz 2022'de ABD Temsilciler Meclisi, Yunanistan hava sahasını ihlal etmeye devam ettiği sürece F-16'ların Türkiye'ye satışını engelleyen bir savunma bütçesi değişikliğini kabul etti.

26 Ocak'ta Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini resmen onayladı ve 27 Ocak'ta ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına ilişkin 23 milyar dolarlık bir anlaşmayı onayladı.

Güncellenme Tarihi : 12.4.2024 09:42

İLGİLİ HABERLER