Sağlık
  • 8.2.2008 00:57

TÜRKİYE SİGARA TÜKETİMİNDE DÜNYADA İLK 10'A GİRDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün yayınladığı bir raporda, dünyada 20. yüzyılda 100 milyon insanın ''sigara salgını'' yüzünden öldüğünü, eğer önlem alınmazsa bu rakamın 21. yüzyılda 1 milyara çıkabileceği belirtildi.
      DSÖ'nün ilk kez yayınladığı ''Küresel Sigara Salgını-2008'' adlı raporda, Türkiye dünyada sigaranın en fazla içildiği 10 ülke arasına girdi.
      Raporda hükümetler, sigara salgınını önlemek ve sigara kullanımının azalmasını sağlamak için acil ve kararlı önlemler almaya davet ediliyor. Hükümetlerin her yıl sigaradan aldıkları verginin miktarının 200 milyar dolardan fazla olduğu kaydedilen raporda, hükümetlerin bu vergi gelirinin yüzde 0.20'sinden bile azını sigara kullanılmasının azaltılması için çeşitli programlar geliştirme yolunda kullandıkları belirtildi.
     
     ''TEDAVİ İLAÇ YA DA AŞI DEĞİL...''
      Raporu New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile birlikte açıklayan DSÖ Genel Müdürü Dr. Margaret Chan şöyle konuştu:
      ''21. yüzyılda 1 milyar insanın hayatını tehdit eden bu salgının tedavisi ilaçlar ya da aşı değil, hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin birlikte uyumlu bir şekilde hareket etmeleri. Hızlı hareket etmek çok önemli, sigara salgını her yıl akciğer kanseri, kalp krizi ya da başka hastalıklara yol açarak 5.4 milyon insanı öldürüyor. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılına gelindiğinde sigara her yıl 8 milyon insanın hayatını elinden alacak.'' Raporun yayınlanmasına finansal katkıda bulunan New York Belediye Başkanı Bloomberg ise yayınlanan raporun devrim niteliğinde olduğunu belirterek, dünyadaki ülkelerin yüzde 80'ninin sigarayı kontrol almak için raporda önerilen önlemlerin hiçbirini uygulamadığını vurguladı. Bloomberg ''Sigara kullanımını kontrol altına almaya yönelik önlemler bazen tartışmalı da olsa bu önlemler insanların hayatını kurtarıyor, o yüzden hükümetler gerekli önlemleri almalı'' dedi.
     
     ÖNLEMLER
      Raporda tüm ülkeler özellikle gençlerin sigara kullanmaya başlamalarını önleme, sigara kullananları bırakmaya teşvik etme ve sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmalarını önleme (pasif içiciliğin engellenmesi) için aldıkları önlemleri artırmaya davet ediliyor.
      Rapor bu amaçla hükümetlere ''Sigara Kullanımının Kontrol Altına Alınması'' başlığı altında 6 önlemi hayata geçirmelerini tavsiye ediyor. Raporda bu önlemler ''hem sigaranın, hem de sigaradan alınan verginin arttırılması; sigara reklamlarının ve sigara kullanımın özendirilmesinin yasaklanması; insanların sigara dumanından korunması; sigaranın zararları konusunda bilinç oluşturulması; sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi ve sigara kullanımının yakından takip edilmesi'' olarak sıralanıyor.
     
     TÜRKİYE EN ÇOK SİGARA KULLANAN 10 ÜLKE ARASINDA
      Rapora göre dünyada sigara kullanan insanların neredeyse üçte ikisi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkede yaşıyor. Bu ülkelerin başında Çin (yüzde 30), Hindistan (yüzde 10) gelirken Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş Almanya ve Türkiye diğer 10 ülke arasında gösteriliyor.
      Raporun bir ilginç tarafı da 2030 yılında dünyada sigara kullanımına bağlı ölümlerin yüzde 80'den fazlasının düşük ve orta gelirli ülkeler arasında görüleceğini öngörmesi.
      Sigara kullanımının özellikle düşük gelirli ülkeler arasında arttığı belirtilen raporda, her yıl bu ülkelerde yaşayan milyonlarca insanın sigara bağımlısı haline geldiği, özellikle genç kadınların sigara bağımlısı haline gelmesinin son derece riskli olduğu belirtiliyor.
      Raporda dünyada sigara kullanımının azaltılma çabalarının sonuç verdiği ancak her ülkenin bu konuda yapacak çok şeyi olduğu da vurgulanıyor.
     
     HASTANELER, OKULLAR VE İŞ YERLERİNDE SİGARA İÇİMİ HALEN DEVAM EDİYOR
      Raporda 193 ülkenin 74'ünde halen hastanelerde ve okullarda sigara içimine izin verildiği ve bu ülkelerin yarısından fazlasında ise iş yerlerinde sigara içildiği belirtiliyor.
      Yine 176 ülkeden sadece 15'inde sigara paketlerinin üzerinde sigaranın zararlarını anlatan resimli uyarılar bulunduğu kaydediliyor.
      Raporda pek çok ülkede ''sigara salgınının'' ve nedenlerinin engellenmesi amacıyla sigara kullanımının yeterli oranda izlenmediği, yeterli oranda verinin toplanmadığı da belirtilerek, sadece Yeni Zelanda ve Uruguay'da sigara kullanımına yönelik kuralların son derece etkili bir şekilde uygulandığı belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:56

İLGİLİ HABERLER