
Türkiye Suriye'de İsrail'e karşı harekete geçti.. Askeri üsler kuruluyor
Kaynaklar, Ankara'nın üssü IŞİD'i hedef almak ve İsrail'in Suriye'deki hava saldırılarını caydırmak için kullanmayı hedeflediğini söylüyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların Middle East Eye'a (MEE) verdiği bilgiye göre Türkiye, Suriye'nin T4 olarak da bilinen Tiyas hava üssünün kontrolünü ele almak için çalışmalara başladı ve buraya hava savunma sistemleri yerleştirmeye hazırlanıyor.
Üs için inşaat planlarının da devam ettiği bildiriliyor.
Ankara ve Şam, Beşar Esed'in devrilmesinin ardından Aralık ayından bu yana bir savunma anlaşması üzerinde müzakere yürütüyor. Anlaşmaya göre Türkiye, şu anda mevcutta bir orduya sahip olmayan Suriye'nin yeni hükümetine hava desteği ve askeri koruma sağlayacak.
Türk yetkililer daha önce Suriye'de askeri varlık bulundurma planlarını "erken" olarak nitelendirmiş olsa da görüşmeler sessizce devam etti.
İsrail, Suriye'de bir Türk askeri varlığını potansiyel bir tehdit olarak görürken, Ankara askeri yeteneklerini kullanarak ve Rusya ile İran'ın çekilmesiyle oluşan güç boşluğunu doldurarak ülkede istikrarı sağlamayı amaçlıyor.
Türkiye ayrıca, ABD'nin bölgeden çekilmeyi düşünmesi için kilit bir koşul olan IŞİD'e karşı mücadelesini yoğunlaştırmak niyetinde.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak MEE'ye Türkiye'nin Suriye'nin orta kesimindeki Palmira yakınlarında bulunan T4 hava üssünde konuşlanmak için harekete geçtiğini söyledi.
Kaynak, “Hisar tipi bir hava savunma sistemi, üsse hava koruması sağlamak üzere T4'e konuşlandırılacak” dedi.
Kaynak ayrıca, "Sistem yerleştirildikten sonra üs yeniden inşa edilecek ve gerekli tesislerle genişletilecek” ifadelerini de kullandı.
Ankara söz konusu üsse etkili vuruş kabiliyetine sahip olanlar da dahil olmak üzere gözetleme ve silahlı insansız hava araçları konuşlandırmayı planlıyor.
Kaynak üssün Türkiye'nin bölgede hava kontrolü kurmasına yardımcı olacağını ve Suriye'nin çöl bölgelerinde halen hücreleri bulunan IŞİD ile mücadele çabalarını destekleyeceğini de sözlerine ekledi.
Ankara üssün içinde ve çevresinde jetlerden insansız hava araçlarına ve füzelere kadar çeşitli tehditlere karşı kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma kabiliyetlerine sahip olacak katmanlı bir hava savunma sistemi kurmayı hedefliyor.
İkinci bir kaynak ise Türk hava savunma sistemlerinin ve insansız hava araçlarının varlığının İsrail'i bölgede hava saldırısı düzenlemekten caydıracağını belirtti.
Milli Savunma Bakanlığı konuyla ilgili bir yorum yapmadı.
İsrail'i sinirlendirmek
İsrail, Esed rejiminin Aralık ayında devrilmesinden bu yana düzenli olarak Suriye'deki askeri tesisleri hedef alıyor ve son dönemde T4 çevresindeki saldırılarını arttırdı. Geçtiğimiz hafta İsrail Hava Kuvvetleri T4 ve Palmira hava üssünü vurarak pistleri ve stratejik varlıkları hedef aldı.
İsrailli bir güvenlik kaynağı Pazartesi günü basına yaptığı açıklamada Suriye'deki herhangi bir Türk hava üssünün İsrail'in operasyon özgürlüğünü baltalayacağını söyledi. Kaynak, “Bu bizim karşı çıktığımız potansiyel bir tehdittir” dedi.
Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim, İsrail'in 2023'te Gazze'ye açtığı savaşın başlamasından bu yana tırmanarak iki ülke arasındaki kısa süreli uzlaşma dönemini sona erdirdi.
Esed rejiminin çökmesi ve Türkiye'nin Suriye'de baskın bir güç olarak ortaya çıkması, Ankara'yı bölgede potansiyel olarak İran'dan daha büyük bir tehdit olarak gören İsrail'i daha da endişelendirdi.
Jerusalem Post'a konuşan İsrailli güvenlik kaynağı “T4 askeri üssünü kısa süre önce bir mesaj vermek için hedef aldık: Havadaki operasyonel özgürlüğümüze yönelik herhangi bir tehdide izin vermeyeceğiz” dedi.
Birinci MEE kaynağı ayrıca Ankara'nın yeniden inşa çalışmaları sırasında hava sahasını güvence altına almak için T4 veya Palmira'ya geçici olarak S-400 hava savunma sistemleri konuşlandırmayı düşündüğünü açıkladı. Ancak henüz nihai bir karar verilmiş değil ve Rusya'nın da buna onay vermesi gerekiyor.
Bu arada Ankara ve Washington, Rus yapımı S-400 sistemini satın alması nedeniyle Türkiye'ye uygulanan ve Türkiye'nin 2019'da F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına neden olan yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmeler yürütüyor.
ABD Başkanı Donald Trump ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay yaptıkları bir telefon görüşmesinde Türkiye'nin programa yeniden katılmasının olası yollarını ele aldılar.
ABD yasalarına göre Türkiye'nin programa yeniden kabul edilebilmesi için S-400 sisteminini elinden çıkarması gerekiyor.
Türk yetkililer sistemin sökülüp depolanarak devre dışı bırakılmasını ya da potansiyel olarak Türkiye dışında Türk kontrolündeki bir üsse taşınmasını önermişlerdi.
Ancak İsrail, Ankara'nın F-35'lere erişimini sağlayacak herhangi bir hamleye şiddetle karşı çıkıyor ve bunun İsrail'in bölgedeki niteliksel askeri üstünlüğünü zayıflatacağını savunuyor.
Güncellenme Tarihi : 2.4.2025 19:37