Gündem
  • 22.4.2024 19:38

Türkiye ve Irak'tan PKK'yı bitirme kararı

Erdoğan'dan Irak'ta tarihi açıklamalar! 'Hazırız' deyip mesajı verdi...
Son dakika... Başkan Erdoğan, Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında PKK'ya karşı ortak hareket edileceği mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yurt dışı ziyaretlerine başladı. 13 yıl sonra Irak'a giden Erdoğan, resmi törenle karşılandıktan sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüştü.

Erdoğan-Muhammed Şiya es Sudan görüşmesi sonrası iki ülke arasında Kalkınma Yolu Anlaşması'nın da dahil olduğu anlaşmalar imzalandı.

İki lider görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, konuşmasında terörle mücadele konusundaki iş birliğine dikkat çekerek "PKK'ya karşı ortak hareket edeceğiz" dedi.

"YENİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK"

Bağdat'ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Iraklı kardeşlerim kendi evimizde olduğunu hissettirdi. Başbakan başta olmak üzere Iraklı kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Irak, ortak bağlara sahip olduğumuz bir komşumuzdur.

İlişkileri ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde iradeye sahibiz. Yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum.

Ortak iş birliği için anlaşmalar sağlam yol haritasını teşkil ediyor. Terörle mücadele, ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim gibi pek çok alanda ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik.

"PKK'NIN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLMESİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Cumhurbaşkanı ve başbakan ile gerçekleşen görüşmelerde ilişkileri ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadele en önemli maddelerden birini oluşturdu. Müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın yasaklı örgüt ilanı edilmesini memnuniyet ile karşıladık.

"IRAK HÜKÜMETİNİN ATACAĞI ADIMDA DESTEĞE HAZIRIZ"

Terör örgütü ilan edilmesi hususunda Irak hükümetinin atacağı adımda desteğe hazırız.

20 milyarlık ticaret hacmini daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Yapılabilecekleri değerlendirdik. Başta Irak olmak üzere tüm bölgemizin refahına katkı sunacak plana dair kararlılığımızı muhtıra ile perçinledik.

Su krizinin farkındayız. İklim krizi tüm dünyayı olumsuz etkiliyor.

Görüşmelerimizde diğer başlıklarda da iş birliği için irademizi teyit etmiş olduk.

TÜM İMKANLARIMIZI FİLİSTİN İÇİN SEFERBER EDECEĞİZ

Bugünkü ziyareti Filistin'deki insanlık dramının yansıması altında gerçekleştiriyoruz. Akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. Atabileceğimiz adımlar hakkında istişarelerde bulunduk.

İsrail - İran gerilimi savaşın yayılma riskini artırmakta, Filistin'deki katliamı gölgelemekte, Irak'taki kardeşlerimiz olumsuz etkilenmekte. Türkiye olarak Filistin devletinin kurulması doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. Tüm imkanlarımızı Gazzeli kardeşlerimiz için seferber edeceğiz.

ETNİK VE DİNİ KESİMLER ARASINDA AYRIM GÖZETMİYORUZ

Birazdan Erbil'e geçeceğiz. Öncesinde Türkmen kardeşlerimiz ile bir araya geleceğiz. Irak'ta farklı etnik ve dini kesimler arasında gözetim yapmadığımızın altını çizerim. Irak'ı bir bütün olarak görüyoruz.

Irak ile ilişkilerimize komşuluk hukuku açısından bakmaya devam edeceğiz. Irak'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Ziyaretin yeni başlangıçlara vesile olacağına inanıyorum.

SUDANİ: GÜVENLİK VE İSTİKRARA KATKIDA BULUNACAK

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, anlaşmanın bölge halkları için bir köprü vazifesi göreceği söyledi ve "Bu, halkların birbirini daha iyi anlamasını sağlayacak. Güvenlik ve istikrara katkıda bulunacak" dedi.

Sudani, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güvenlik konusundaki engellerle mücadeleyi, terörist unsurların varlığı ile mücadeleyi görüştük. Daha fazla kontrol ve istikrar için Türkiye-Irak sınır bögesi güvenliğini görüştük" diye ekledi.

"IRAK TOPRAKLARI KOMŞULARIMIZA KARŞI KÖTÜ NİYETLE KULLANILAMAZ"

Gazze konusunda da Türkiye ile işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başbakan Sudani, "Irak topraklarının hiçbir şekilde herhangi bir komşumuza karşı kötü niyetle kullanılmasına izin veremeyiz. Hiçbir grup Irak'ın topraklarının egemenliğini ihlal edemez" ifadelerini kullandı.

Irak başbakanı ayrıca Gazze'deki duruma da değinerek şöyle konuştu;

"İslam dünyasının kutsal topraklarında yaşananlara gözlerimizi yumamayız. Bunu da görüştük. Derhal ateşkes ihtiyacı konusunda aynı fikirdeyiz.
 

Güncellenme Tarihi : 22.4.2024 19:51

İLGİLİ HABERLER