Gündem
  • 29.4.2024 12:12

Türkiye ve Irak'tan sınırda ortak üs

30 yıl aradan sonra Irak Sınır Muhafızları, Türkiye sınırına üs kurdu
Irak Sınır Muhafızları, Türkiye sınırındaki Zaho ilçesine iki askeri üs kurdu. Türkiye ve Irak arasında sınır güvenliğini sağlamak için yapılan iş birliği çerçevesinde Irak Sınır Muhafızları, 30 yıl aradan sonra ilk kez konuşlandı.

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasında başkent Bağdat'taki görüşmenin ardından iki ülke arasında 26 iş birliği anlaşmasına imza atıldı.

Türkiye ve Irak arasında sınır güvenliğini sağlamak için yapılan iş birliği çerçevesinde yeni bir gelişme yaşandı.

Sınıra askeri üs kuruldu

Irak basınında yer alan haberlerde, Irak Sınır Muhafızları'nın Türkiye sınırı yakınlarındaki Zaho ilçesine bağlı Kişani köyünde iki askeri üs kurduğu bildirildi.

Üslerin Kişani köyüne yakın tepelerde kurulduğu belirtilen haberlerde, Irak Sınır Muhafızları'nın söz konusu bölgeye 30 yıl aradan sonra ilk kez konuşlandığı ifade edildi.

Bu gelişmenin Türkiye ve Irak arasında sınır güvenliğini sağlamak için yapılan iş birliği çerçevesinde yaşandığı aktarıldı.


Irak için Türkiye belki de son şans

Irak’ın savaş sonrası geldiği duruma işaret eden Erenel’e göre ne merkezi hükümet ne de kuzeydeki yapı için işler pek de istenildiği gibi gitmiyor. Bir yanda terör grupları, bir yanda ekonomik sıkıntılar, bir yanda İran etkisi ve ABD’nin pozisyonu gibi etmenleri birlikte düşündüğünüzde Bağdat için oldukça sancılı bir süreç yaşandığı görülüyor.

Fahri Erenel, bu noktada dikkate değer bir parantez açıyor ve Türkiye’nin Irak hükümetiyle yapacağı harekatın aslında Bağdat için de ‘köprüden önce son çıkış’ olduğu uyarısında bulunuyor. Terörün hem kuzey hem de güneyden bastırılacağı bir harekatın sonuç olarak Irak’ın bekasına doğrudan olumlu katkı sağlayacağını anlatıyor.

 

Yapımı devam eden 'Kalkınma Yolu Projesi' Irak'ın geleceği için büyük anlamlar taşıyor. Foto: AA[Yapımı devam eden 'Kalkınma Yolu Projesi' Irak'ın geleceği için büyük anlamlar taşıyor. Foto: AA]

 

“Kalkınma Yolu’nun güvenliği için bu hamle şart”

Konuyu yakından takip etmeyenler için ‘Kalkınma Yolu’ sürecine kısaca değinelim… En basit haliyle bu proje Körfez ülkelerinin Irak aracılığıyla Türkiye ve Avrupa ile bir bağlantı kurması anlamına geliyor. Basra'daki Büyük Fav Limanı'ndan başlayan proje Türkiye'de bitiyor. Türkiye'den de Avrupa'ya uzanıyor.

Düzenlemesi muhtemel harekatta en önemli meselelerden birinin bahsettiğimiz projenin korunması olduğuna işaret ediyor Erenel ve şunları söylüyor:

“Bu devasa proje bölgede farklı yerlerden emir alan terör örgütleri varken ciddi riskler altında olacak. Ankara da Bağdat da bunu istemez. Süleymaniye başta olmak üzere bölgede terör yapıları giderek güçleniyor. Terörün etkisi artarken halk ciddi sıkıntılarla boğuşuyor. Ayrıca, Suriye’den buraya geçişler de var. Harekatla bunların da önüne geçilmesi planlanıyor.

Bence bu süreçte Sincar da en önemli meselelerden biri olacak. Buranın da mutlaka temizlenmesi ya da kontrolünün sağlanması gerek. Ankara’nın atacağı adımla Musul ve Kerkük’teki Türkmenlere de bir şekilde destek sağlayacağına inanıyorum. Irak’taki kimi bölgelerde Şii etkisinin de kırılması gerek.”

Türkiye-Irak Ortak Harekat Merkezi ne demek?

Fahri Erenel’e göre bu sorunun yanıtında Ankara ağırlıklı gitmek daha doğru… Çünkü bugüne kadar Türkiye gerek ABD gerek Rusya gerekse de NATO çatısı altında bu tür merkezlerde kritik görevler üstlendi. Daha net bir ifadeyle bu alanda oldukça tecrübeli.

Irak’ın benzer bir tecrübesi olmadığını kaydediyor Erenel ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Türkiye bu merkezle aslında Irak’a bir anlamda askeri danışmanlık yapmış olacak. Kaldı ki böyle bir merkezin kurulması başta Batılı ülkeler olmak üzere farklı yerlerden yükselmesi muhtemel ‘Ne işiniz var orada?’ sorusunun da önüne geçecek. Varlığımız meşrutiyet kazanacak.

Bağdat Hükümeti, Türkiye ile ortak hareket etmeden ülkenin genelinde bir hakimiyet sağlayamayacağını anlamış görünüyor. Bu nedenle söz konusu muhtemel harekatı bir askeri operasyondan ziyade bölgenin refahına doğrudan etki edecek bir adım olarak yorumluyorum.

Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 12:18

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa