Sağlık
  • 25.6.2010 11:06

TÜRKİYE'NİN ''BAŞI AĞRIYOR''

TEKİRDAĞ - Mordeniz, Valilik Kültür Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, ağrının tıpdaki gelişmelere rağmen toplumsal bir sorun olmaya devam ettiğini anlattı.
Her hastanın ağrıya yanıtının farklı olduğunu belirten Mordeniz, ''Kişilik yapısı, geçmişteki deneyimler ağrıya karşı yanıtta önemli rol oynar. Bu nedenle, her hastanın ayrı ayrı ele alınması ve değerlendirilmesi gerekir. 117 çeşit ağrı vardır. Bu kadar çok çeşit ağrının varlığının bilinmesi, ağrı tedavisinin de başlı başına bir dal olarak ele alınmasına yol açmıştır'' dedi.
Her insanın ağrı eşiğinin farklı olduğunu anlatan Mordeniz, korku, yalnızlık, uykusuzluk, üzüntü ve depresyon gibi durumların ağrı eşiğini düşürdüğünü bildirdi. Mordeniz, buna karşın kaygıdan uzak bir yaşantının, her şeyin kontrol altına alınmasının verdiği güven, umut ve uykunun ağrı eşiğini yükselttiğini ifade etti.

-''5 KİŞİDEN BİRİ AĞRI ÇEKİYOR''-

Ağrının, kişiyi toplumdan soyutlayan, işinden gücünden alıkoyan ve ailesinden uzaklaştıran toplumsal bir olay olduğunu kaydeden Mordeniz, ''Ağrının dünyadaki yıllık iş gücü kaybı yaklaşık 60 milyar dolar. Her 5 kişiden biri kronik ağrıdan yakınıyor. Kronik ağrı çeken insanların sayısı kalp, akciğer, damar ve şeker hastalarının toplamından daha fazladır'' diye konuştu.
Mordeniz, şu bilgileri verdi:
''Türkiye'de ise ağrı sıklığı yüzde 63,5'tir. Ağrı çekenlerin yüzde 73,2'sinde bu ağrı 6 aydan uzun süren kronik ağrılardır. Ağrı sıklığı en fazla batıda yüzde 69,6 ve doğuda 69,2 oranındadır. Güneyde ise bu oran 48,5'e kadar düşmektedir. Bu düşüşü güneydeki kentlerde kullanılan acılı ve isotlu gıdalara bağlayabiliriz. Ağrı çeken kadın sayısı erkeklere oranla yüzde 70 daha fazladır. Sosyo-ekonomik durumlara göre ise ağrıyı incelediğimizde, ekonomik düzeyi yüksek kişilerde, ağrı sıklığı azalıyor. Ülkemiz insanlarında en sık görülen ağrı yüzde 26 oranıyla baş ağrısıdır. Bunun dışında yüzde 13,2 bel, yüzde 11,2 de bacak bölgesinde ağrı görülmektedir. Türkiye'de ağrı çekenlerin yüzde 7'si ağrı ile baş etmek için hiç bir yöntem kullanmıyor. Yüzde 23'ü ise sadece ağrı kesici ilaçlar kullanıyor. Ağrı çekenlerin yüzde 58,4'ü doktora giderek, yüzde 15,1 arkadaş tavsiyesiyle, yüzde 7.5'i de eczacıya danışarak ağrı kesici kullanıyor.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:34

İLGİLİ HABERLER