Türkiye'nin ticareti durdurması İsrail'de fiyatları uçurdu.. Yüzde 20 artış
Türkiye'nin işgalle ticareti durdurma kararının ardından İsraillileri fiyatlarda yükseliş dalgası başladı. Türkiye dışındaki Çözümler bile İsrail'e pahalıya mal olacak
Türkiye'nin İsrail ile tüm ticari işlemleri durdurma yönünde aldığı son karar , İbrani medyasının 7 Mayıs 2024 Salı günü araba aküleri ve elektrikli ev aletleri de dahil olmak üzere birçok sektörün fiyat artışlarına tanık olacağını ortaya çıkardığı Tel Aviv'de hâlâ yankı buluyor.
İsrailli internet sitesi Globes, ayrıntılı olarak, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkileri kesme kararının, bu yaz elektrikli ev aletleri fiyatlarını yüzde 10 ile 20 arasında değişen oranlarda artıracağını bildirdi.
Türkiye'nin hamlesinin ardından elektrikli ev aletleri sektöründe yakın vadede beklenen sıkıntıya alternatif çözümler aranıyor. Bu alternatifler arasında tedarikçi değişikliği ve buna bağlı olarak maliyetlerin artmasıyla birlikte alternatif pazar arayışları da yer alıyor.
Globes'un haberine göre, elektrikli ev aletleri sektörünün yaz döneminde özellikle talebin artmasıyla birlikte yaşayacağı kıtlık krizi, buzdolabı, dondurucu, çamaşır makinesi, ankastre fırın gibi büyük elektrikli ürünleri kapsayacak.
Marka analizi uzmanı Eran Erlich'in, İsrail pazarında Türkiye'den şimdiye kadar ithal edilen elektrikli ürünlerin fiyatlarında yakın zamanda artışlar yaşanacağını belirttiği internet sitesinde yer aldı.
Eran, şunları ekledi: “İthalatçı, Türkiye'den çıkması gereken, içinde ocak, buzdolabı ve fırın bulunan gemilere güveniyordu. Mallar Türkiye'de kaldı, ne zaman geleceğine dair bir beklenti de yok. Piyasada başka markalar olduğu için ürün yok ama bazıları daha pahalı."
"Çözüm, ürünün daha ucuz ama ulaşımın daha pahalı olduğu Çin'e gitmek, bu da fiyatı 200-500 dolar kadar artırabilecek önemli bir faktör."
Beklenen kriz sadece Türk ürünlerinin kıtlığı ve fiyatların artmasıyla sınırlı değil, çünkü bu ürünlerin alınması için bekleme süresi artacak, Çin'deki fabrikalardan siparişler ciddi oranda arttı ve üretim süreleri de uzadı. Globes web sitesine göre, teslimat için bekleme süresinin iki katına çıkması ve malların %100'ünün Çin'den gelmesi bekleniyor. Bu süre 60 günden 120 güne çıkacak.
Araba aküleri
İsrailli Calcalist internet sitesi, otomobil aküsü sektöründe , Türkiye'den ithalatın durmasıyla birlikte piyasadaki kıtlık nedeniyle fiyatlarının artması beklenen ilk ürünün otomobil aküleri olacağını bildirdi. özel ekonomik web sitesi.
Calcalist'e göre Türkiye'nin İsrail'e ihracatı akü pazarının yaklaşık %35'ini oluşturuyor ve sektörde hakim konumda görülüyor. Kriz ve ithalatın durması nedeniyle birçok büyük pil üreticisi İsrail'deki distribütörlere satışların durduğunu bildirdi. Türkiye'de üretilen markalar arasında: Silver ve Start.
Akü sektöründeki kaynaklara göre, geçtiğimiz Cuma günü bazı büyük akü üreticileri, İsrail'deki distribütörlerine artık İsrail otomobil pazarına akü satamayacaklarını bildirdi. Bu durum, İsrail'deki yedek parça satıcıları için büyük bir ikilem oluşturuyor.
Calcalist'in geçen yıl elde ettiği gümrük verileri, İsrail'in Türkiye'den yarım milyona yakın araba aküsü ithal ettiğini gösteriyor. Bu da, daha önce de belirttiğimiz gibi, tahminlere göre İsrail'deki akü pazarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.
Sektör kaynaklarına göre araç aküsü sektörünün yaşayacağı kriz, özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte daha da yoğunlaşacak. Yakın gelecekte fiyatlarda beklenen artışın yanı sıra, yaz aylarında değiştirilmesi gereken bu pillere olan talebin de piyasalarda arttığı görülüyor ki bu, Türkiye ile yaşanan krizin çözülmemesi durumunda kriz anlamına geliyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi ne kadar?
İki ülke arasındaki ticarette Türk ihracatı aslan payını alıyor ve Türkiye İstatistik Kurumu'na göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi toplamda 2023'te 6,8 milyar dolara ulaştı. Bunun yüzde 76'sı İsrail'in Türkiye'den ithalatı.
Türkiye'nin İsrail'e ihracatı geçen yıl 2022'de yaklaşık 5,7 milyar dolardan yaklaşık 4,6 milyar dolara düştü.
İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Ekonomi Departmanı'nın verilerine göre, İsrail'in Türkiye'den yaptığı ithalatın yüzde 27'si metal endüstrilerini, yüzde 13'ü makine ve elektrikli teçhizatı, yüzde 9'u plastik ve kauçuktan oluşuyor. taş, alçı, cam ve çimento (%8), aletler ve yedek parçalar (%7), hammaddeler (%5).
Öte yandan İsrail'in Türkiye'ye ihracatının bileşiminde kimyasal ürünler (%44), metaller (%14), plastik ve kauçuk (%13) ve elektrikli makine ve ekipmanlar (%10) yer alıyor.
Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yedi aydır devam eden ve Ekim ayındaki Mescid-i Aksa sel saldırılarından bu yana yaklaşık 34.000 kişinin ölümü ve yaklaşık 77.000 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir savaşı hâlâ sürdürdüğü bir zamana denk geliyor. 7, 2024.
Güncellenme Tarihi : 8.5.2024 11:26