Sağlık
  • 16.4.2019 08:05

Üç boyutlu yazıcıyla yapay kalp üretmeyi başardı

Organ naklinde tarihi bir buluş gerçekleştirildi. İsrailli bilim insanları insan dokusundan alınan biyolojik materyalleri kullanarak, üç boyutlu yazıcıyla kap üretmeyi başardı.

Bilim insanları bir ilki başararak 3 boyutlu (3D) yazıcıyla, insan dokusundan hücre, damar ve odacıkların bulunduğu bir kalp üretti.

Araştırmacılar, gerçek insan dokusu ve damarı kullanılarak gerçekleştirilen ve organ naklinde çok kritik bir adım olan bu yeni buluşun, ileride hastalıklı olan kalplere doku transferinin önünü açabileceğini ifade etti.

 

 

Tel Aviv Üniversitesi'nde yürütülen projenin başkanı Doktor Tal Dvir üretilen kalbin hücre, kan damarları ve karıncıklarına sahip bütün bir organ olduğuna dikkat çekti. 3D yazıcıyla üretilen bu yapay organ, ortalama bir tavşanın kalbine (yaklaşık 2.5 cm) yakın büyüklüğe sahip.

Tıp dergisi Advanced Science’da ayrıntıları paylaşılan buluşla ilgili verilen bilgiye göre yapay organ gerçek kalpler gibi kasılıp genişleyebiliyor.

Ancak yaklaşık 3 saatlik bir sürede 3D yazıcıdan elde edilebilen yapay kalp, şimdilik kan pompalayamıyor, araştırmacılar bunun için çalışmalara devam ediyor.

10 YIL İÇİNDE ORGAN YAZICILARINA HAZIR OLUN

 

 

Yapay kalbin, hastaların yağlı dokularından alınan biyolojik materyaller kullanılarak üretilmesi, hastanın bağışıklık sistemine uyum sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

3D yazıcıdan çıkan yapay kalbi, bir yıl içinde hayvanlara nakletmek istediklerini belirten Dvir, “Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu tarz prosedürler bir rutin haline gelecek” dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.4.2019 10:14

İLGİLİ HABERLER