ÜÇ BÜYÜKLERE MALİYE'DEN 12.1 TRİLYON VERGİ CEZASI!..
Maliye, Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin teberrulu bilet satış gelirlerini beyan etmediğini belirledi. Bunun üzerine üç kulübün neden olduğu 6.8 trilyon liralık vergi kaybı için 12.1 trilyon lira vergi kaybı cezası kesildi. En büyük cezayı Galatasaray aldı.
FENERBAHÇE, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin, 2002 ve 2003 futbol sezonlarında satılan ‘teberrulu (bağışlı) maç bileti’ gelirlerinin beyan edilmemesi nedeniyle, toplam 6.8 trilyon liralık vergi kaybına yol açtıkları belirlendi. ‘Üç büyükler’in, söz konusu dönemlere ilişkin satılan biletleri tek tek inceleyen Maliyeciler, Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesi verilmediği için kayba uğratılan 6.8 trilyon liralık vergi için, toplam 12.1 trilyon liralık da vergi kaybı cezası kesti.
HİÇ ÖDEMEMİŞLER:
Maliye Bakanlığı’na bağlı gelirler kontrolörlerince yapılan vergi incelemesinde, teberrulu maç biletlerinin satıldığı ‘Biletix’ kayıtları ile kulüplerin Türkiye Futbol Federasyonu’na bildirdiği veriler karşılaştırmalı olarak mercek altına alındı. Yetkililer, aylık olarak düzenlenecek KDV beyannameleriyle bildirilmesi gereken vergi gelirinin, 2002, 2003 dönemlerinde hiç ödenmediğinin ortaya çıktığını kaydetti.
KULÜPLERİN ÜÇ SEÇENEĞİ:
Vergi borcu ve cezalarını içeren ödeme emirleri, kulüplerin İstanbul’da bağlı bulunduğu vergi dairelerine tebliğ edildi. Yasal olarak kulüplerin ödemek dışında iki seçeneği bulunuyor. Üç büyükler, bu borcu hemen ödemezlerse dava açma ya da ‘uzlaşma’ yollarından birine başvurabilecekler.
‘TEBERRULU BİLET’ KAÇAKÇILIK:
Futbol kulüpleri, vergi sisteminde, bağıştan vergi alınmaması nedeniyle, maç biletlerinde ikili fiyat uyguluyor. Bilet fiyatı küçük görünüyor. Ancak taraftar bileti alırken, her kulüp ve maçta farklı olabilecek şekilde, statlardaki mevkiyi esas alan ücretleri de ödemek zorunda. Futbol kulüpleri aradaki farkı verdikleri pul karşılığında bağış gibi gösteriyor. Ancak Maliye Bakanlığı, futbol kulüplerinin ‘teberru’ adı altında tahsil ettiği parayı, zorunlu bağışın bilet fiyatına dahil edilmesi nedeniyle ‘vergi kaçırma’ olarak değerlendiriyor.
YÜZDE 18 KDV:
Yetkililer, bilete eklenen bedelin sürekli ve zorunlu bir hale gelmesi durumunda, bağış niteliğini taşımayacağını vurgulayarak, yüzde 18 KDV ödemenin zorunluluk olduğunun altını çizdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da geçen yıl yaptığı bir açıklamada, bu konuda futbol kulüplerine yeterli toleransın tanındığını söyleyerek, kulüpleri vergi konusunda dikkatli olmaları yönünde uyarmıştı.
Hürriyet Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:13