Gündem
  • 1.2.2024 11:49

Ukrayna karıştı.. Zelenski'nin istifasını istediği general talebi reddetti

Zelensky'ye isyan eden ve istifayı reddeden Ukrayna ordusunun komutanı, büyük bir popülerliğe sahip ve onunla başkanlık yarışına aday. 

İngiliz gazetesi The Guardian, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin 29 Ocak Pazartesi günü ordudaki en kıdemli komutanı General Valery Zalughny'den görevinden istifa etmesini istediğini ancak General bu talebi reddetti.
Başkan, onun yerine görevden alınacağı yönünde spekülasyonları yayıldı..
Zelensky'nin istifasını istediği Zalogny ülkesinde oldukça popüler bir isim.

Aynı gazeteye göre, yaz aylarındaki karşı saldırı kampanyasının başarısız olması nedeniyle iki Ukraynalı yetkili arasındaki gerilim haftalardır artıyordu, ancak Zalogny'nin görevinden ayrılmak zorunda kalabileceği iddiası birçok kişi için şok oldu.

Kişisel anlaşmazlıklar

Ukraynalı muhalefet milletvekili ve Zalohni'nin müttefiklerinden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksiy Goncharenko, İngiliz gazetesiyle yaptığı görüşmede şunları öğrendiğini söyledi: “Dün cumhurbaşkanı Zalohni'den istifasını istedi ama o reddetti. .”

Goncharenko'nun açıkladığı gibi, bu çatışmayı kişisel farklılıklara bağladı: "Şahsen ben bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum. Aralarında temel bir sorun yok ama Zelensky'nin ofisi, Zaloghny'nin askeri değil siyasi açıklamalar yaptığından endişeliydi."

Pazartesi öğleden sonra sosyal medyada Zalogny'nin yakında istifa etmek zorunda kalacağına dair spekülasyonlar ortaya çıktı. İki saat sonra Savunma Bakanlığı ters bir yanıt verdi: "Sevgili gazeteciler, herkese anında yanıt veririz: Hayır, bu doğru değil." Bu kısa yanıtı okuyan herkesin ihraç spekülasyonunun tamamen farkında olduğunu varsayarsak.

Onun yerini alacak en önemli adaylar

Konunun burada bitip bitmeyeceği belli değil. Gonçarenko, kamuoyunun ve uluslararası tepkinin değerlendirilmesinin ardından Zelensky'nin Zalohni'yi görevden alıp yerine başkasını getirebileceğini (bu süreç savunma bakanının desteğini gerektirecek bir süreç) söyledi.

Zalogny'nin yerini alacak pozisyon için belki de en öne çıkan potansiyel aday, Moskova'ya karşı gizli operasyonlardan sorumlu olan Ukrayna askeri istihbaratının başı Kirilo Budanov'dur. Budanov daha önce bir dizi spekülasyonla başlayan benzer bir görevden alma destanında eski Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Yuryeviç Reznikov'un yerine geçecek kişi olarak tanımlanmıştı.

Rusya'nın cephedeki köklü pozisyonları göz önüne alındığında alternatif askeri stratejinin nasıl görüneceği açık değil; Ukrayna'nın en acil krizi ise savaş değil, daha ziyade Kongre'yi, gerekli askeri teçhizatın mevcudiyetini garanti altına alacak 61 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini onaylamaya ikna etmektir. Amerika Birleşik Devletleri'nden Ukrayna'ya silah tedariği Bir yıl veya daha uzun bir süre için.

Saldırının birçok eksene yayıldığı yönündeki eleştirilerin ortasında, Haziran ayında başlayan Ukrayna karşı saldırısının Rus hatlarını delmede başarısız olduğu doğru, ancak cumhurbaşkanı ile genelkurmay başkanı arasındaki asıl anlaşmazlığın siyasi bir anlaşmazlık olduğu görülüyor.

Tanınmış bir figür ve Zelensky'nin rakibi

General Zaloghny, ülkenin cumhurbaşkanı dışında en ünlü figürü ve onun itibarı Zelensky'nin ofisini rahatsız ediyor, özellikle de cumhurbaşkanı sıkıyönetim altında bekleyen yeni seçimler yapmayı düşünüyor.

Kasım ayı başında The Economist dergisine verdiği nadir bir röportajda General Zalohny, savaşın bir çıkmaza girdiğine inandığını açıkça belirtti ve Batı'dan yeni yardım çağrısında bulundu, ancak günler sonra kötümser değerlendirmesinden vazgeçti.

O dönemde Zelensky, "Nerede olursa olsun herkes bitkin durumda ve farklı görüşlerimiz var, ancak bu bir çıkmaz değil" dedi ve yakın zamanda gelen Batılı F-16 savaş uçaklarının yine de 2024'te ilerlemeye yol açabileceğini ekledi.

Ukrayna medyasında aylardır, savaş sırasında yeni seçimler yapılması ve generalin adaylığını açıklaması halinde Zelensky'ye başkanlık için meydan okuyabilecek tek adayın Zalohni olabileceği yönünde spekülasyonlar da dolaşıyordu.

Zologhny'nin siyasete gireceğini hiçbir zaman duyurmadığı doğru ancak eşiyle birlikte çekilmiş fotoğraflarını gösteren resmi olmayan Facebook gönderileri, cumhurbaşkanının ofisinde onun aday olma niyetini gösteren bir sinyal olarak yorumlandı.

Güncellenme Tarihi : 1.2.2024 11:58

İLGİLİ HABERLER