Sağlık
  • 1.7.2012 16:12

Uluslararası kongrede kadavraya online operasyon

ANKARA  -  Ankara Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 14. Ulusal Anatomi Kongresi ve 4. International Symposium of Clinical and Applied Anatomy (ISCAA) kongresi kapsamında ampute kadavra dizi, operasyonlarda olduğu gibi açıldı, diz eklemindeki önemli yapılar cerrahlar ve anatomistler tarafından görülerek tartışıldı. Uygulama ve tartışma, online olarak internet üzerinden yayınladı.
     Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongreye, 41 ülkeden 732 kişi katıldı.
     Kongre kapsamında ampute kadavra bacağı, ameliyattaki gibi açılarak diz diseksiyonu operasyonu yapıldı. Prof. Dr. Alaittin Elhan'ın yönetiminde yapılan operasyon internet üzerinden online izlendi.
     Uzaktan eğitim kapsamında gerçekleştirilen operasyonda, temel anatomi, klinik anatomi ve eğitimle ilgili çalışmalar klinisyenler tarafından internet ortamında interaktif değerlendirildi. Diseksiyon ve online tartışma yaklaşık 2 saat sürdü.
     28 Haziran'da başlayan kongre bugün düzenlenen gezi etkinliğiyle sona erecek.
    
     -Ulusal ve Uluslararası kongreler bir arada yapıldı-
    
     Kongreler hakkında AA muhabirine bilgi veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, ''Türkiye'de anatomi alanında bir diz diseksiyonu ilk kez uzaktan eğitim kapsamında bir kongrede canlı yayınla tüm dünyaya anlatıldı'' dedi.
     Ulusal ve uluslararası kongreler bir araya getirilerek ilklere imza atıldığını vurgulayan Tekdemir, uluslararası alanda önemli bir kongre olan ISCAA kongresinin de ilk kez Türkiye'de düzenlendiğini söyledi.
     İlk kez klinisyenlerin ve temel bilimler araştırmacıların bir kongrede ortaklaşa çalışma sunup, kongre organize ettiğini kaydeden Tekdemir, ''Temel bilimlerle cerrahi bilimler bu kongrede bir araya geldi. Genel cerrahi, ortopedi, plastik cerrahi, anestezi ve kulak burun boğaz klinisyenleri anatomi bilim dalı ile yaptıkları çalışmalarını sundular ve bu kapsamda temel bilimlerin kendi çalışmalarına katkılarını anlattılar. Bu kongreyi Prof. Dr. Alaittin Elhan'ın onuruna yapıyoruz. Yani hayatta olan biri onuruna kongre düzenliyoruz, bu da bir ilktir'' diye konuştu.
     Tekdemir, hekimlik mesleğinin usta çırak ilişkisi ile öğrenileceğini ifade ederek, ''Öğrencilerimize kongre yapmayı da öğrettik. Usta çırak eğitiminde kongre dönemi başladı. Öğrenciler daha birinci sınıfta kongre düzenleyerek bilimsel hayata hazırlanıyorlar'' şeklinde konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:01

İLGİLİ HABERLER