Ekonomi
  • 29.1.2006 11:11

UNAKITAN'IN VİLLASINI KURTARAN ÜYE SAKINCALI ÇIKTI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kaçak villasının da bulunduğu Çamlıca bölgesindeki "jet imar affı" iddialarıyla birlikte dikkatler koruma kurulları üzerine çevrildi. Bakan Unakıtan'ın kararına imza atan üyelerden Mehmet Cevahir Türk'ün sakıncalı olduğu ortaya çıktı. Ahmet Turgut'la birlikte 3 Numaralı Kurul'dan alınarak 6 Numaralı Koruma Kurulu'nda görevlendirilen üye Mehmet Cevahir Türk'ün, sorumlu olduğu bölgede çok sayıda gayrımenkulü olduğu belirlendi. Adı geçen üyelerin görev yeri değişikliklerini engellemek amacıyla bir bakan ve çok sayıda AKP milletvekilinin araya girdiği de öğrenildi.
Kurul üyeleri Mehmet Cevahir Türk ve Ahmet Turgut'un karara imza atmadıkları gerekçesiyle görevlerinden alındıkları tartışılırken, bakanlık her iki üyenin de kararlarda imzalarının bulunduğunu açıkladı. Buna göre, her iki üyenin haziran ayındaki kararda imzaları bulunuyor. İkinci kararda ise Mehmet Cevahir Türk'ün toplantıya katılmadığından ne lehte ne de aleyhte imzası var. Bu arada üyelerin görev yerlerinin de imza tarihinden (18 Ekim 2005) önce değiştiği belirlendi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, 6 numaralı kurulun çalışma yeri olmadığı için tebliğ tarihi gecikti.

Yasa engel
Bakanlık yetkilileri, "Mehmet Cevahir Türk'ün Kadıköy'de yani görev yaptığı kurulun sorumluluk alanında çok sayıda gayrimenkulü bulunduğu bilgileri geldiği için etik olarak burada üye olarak görev yapmasını uygun bulmadık. Bakanımız Atilla Koç da değişikliğin yapılması talimatını verdi. Kendisini, menkulü bulunmayan görev sınırları Kocaeli, Adapazarı olan 6 Numaralı Koruma Kurulu'nda görevlendirdik. Ayda 400 YTL için bu iş yapılmaz. Zaten vatan ve millet için gönüllü yapılan bir iş. 6 Numaralı sorumluluk alanı da bizim vatanımız" dediler.

Muhalefetten tepki

CHP lideri Deniz Baykal, Unakıtan'ın kaçak villalarını kurtaran imar değişikliği nedeniyle hükümete sert çıktı. Baykal, "Çok acı bir tablo. Bu iktidarın ar damarı çatlamış. Hakkında dört defa af çıkarmış bir Maliye Bakanı olabilir mi? Bu Maliye Bakanı derhal görevinden uzaklaştırılmalıdır" dedi.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da konuyla ilgili olarak, "Bunların sonuçlarını ilk genel seçimde göreceğiz" dedi. Ağar, Galataport ihalesine ilişkin soru üzerine ise, "Abdüllatif Şener'in ihaleyle ilgili tavrı, yargı kararları doğrultusunda doğru bir tavırdır" diye konuştu.

28 koruma kurulu var

TÜRKİYE genelinde 28 Koruma Kurulu bulunuyor. Bunlardan 8'i yeni kuruldu. 3'ü İstanbul'da olmak üzere Karabük, Sivas, Aydın, Şanlıurfa ve Van'da yeni kurullar oluşturuldu. İstanbul'da 3 Koruma Kurulu bulunuyordu. Ancak kurullar gelen dosyalara cevap vermekte yetersiz kaldıkları için kurul sayısı 6'ya çıkarıldı.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları 7 üyeden oluşuyor. Bunlar arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı, mimar ve hukukçulardan seçiliyor. Kurul üyelerinden 5'i Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atanırken 2 üye YÖK tarafından belirleniyor. Koruma Kurulu üyeleri ayda 4 kez toplanmak zorundalar. Her üye toplantı başına "huzur hakkı" olarak 100 YTL alıyor. Her kurul ayda ortalama dört toplantı yapıyor. Şehir dışında oturan üyelerin yol ve günlük yemek ücretleri karşılanıyor.

Sorumluluk bölgeleri

İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu: Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Güngören, Esenler, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece, Silivri, Avcılar, Çatalca. 2 Numaralı Koruma Kurulu: Beyoğlu, Eyüp, Şişli, Kâğıthane 3 Numaralı Koruma Kurulu: Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz, Üsküdar 4 Numaralı Koruma Kurulu: Eminönü, Fatih, Zeytinburnu 5 Numaralı Koruma Kurulu: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Pendik, Kartal, Tuzla, Adalar 6 Numaralı Koruma Kurulu: Şile, Kocaeli, Sakarya

Üyeleri
1 Numaralı Koruma Kurulu: Prof. Dr. Sait Başaran (Arkeolog), Prof. Dr. Zeynep Ahunbay (Mimar), Cem Eriş (Mimar), İhsan Sarı (Mimar), Ahmet Can (Hukuk) 2 Numaralı Koruma Kurulu: Prof. Dr. Mete Tapan (Mimar), Prof. Dr. Önder Bilgi (Arkeolog), Prof. Dr. Hale Çıracı (Şehir Plancı), Doç. Dr. Yaşar Çoruhlu (Sanat Tarihçi), Dr. Ömer Korman (Şehir Plancı), Zehra Silahtar (Mimar), Sait Karabulut (Hukuk) 3 Numaralı Koruma Kurulu: Doç. Dr. Fulya Erus (Sanat Tarihçi), Doç. Dr. Can Binan (Mimar), Doç. Dr. Gülşen Özaydın (Şehir Plancı), Doç. Dr. Nuri Yaşar (Hukuk), Hidayet Uysal (Şehir Plancı), Dr. Lütfi Yazıcıoğlu (Mimar), Yusuf Aydın (Mimar) 4 Numaralı Koruma Kurulu: Prof. Dr. Fehmi Kızıl (Mimar), Prof. Dr. Ahmet Ersan (Mimar), Doç. Dr. Nusret Çolak (Hukuk), Prof. Dr. Can Tay (Şehir Plancı), Doç. Dr. Nadide Seçkin (Mimar), Ahmet Tanyolaç (Mimar) 5 Numaralı Koruma Kurulu: Prof. Dr. Cengiz Eruzun (Mimar), Prof. Dr. Fulin Bölen (Şehir Plancı), Doç. Dr. Kemal Eyüpgiller (Mimar), Selim Sadıkoğlu (Mimar), Süleyman Göncüoğlu (Sanat Tarihçi), Dr. Sinan Kılıçoğlu (Hukuk) 6 Numaralı Koruma Kurulu: Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz (Mimar), Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer (Şehir Plancı), Yrd. Doç. Dr. İsa Döner (Hukuk), Mehmet Cevahir Türk (Mimar), Ahmet Turgut (Şehir Plancı), Dr. Feridun Özgümüş (Sanat Tarihçi), Ahmet Erkutoğlu (Mimar)

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:09

İLGİLİ HABERLER