ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, üniversitelerin yeniden yapılandırılması konusunda hiçbir ön yargıları ve kesin kabulleri bulunmadığını belirterek, ''Biz herkesin bilgisini, önerisini, katkısını bekliyoruz. Oluşturduğumuz internet sitesine 15 binin üzerinde görüş geldi, bir tek üniversiteler cevap göndermedi. Onlar da gönderirse belli bir aşamaya gelinecek'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mumcu, son günlerde kamuoyunda tartışılan ve gündem yaratan YÖK ve üniversitelerin yeniden yapılandırılması konularında A.A muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bakan Mumcu, ön yargılı olmadıklarını, ancak ilke bağlamında bazı yaklaşımları bulunduğunu, bunu da hem üniversitelere hem kamuoyuna duyurduklarını belirtti. ''Biz, her şeyden önce akademik özgürlüklerin güvence altına alındığı, idari ve mali özerkliği sağlanmış bir üniversite istiyoruz'' diyen Mumcu, şöyle konuştu:
''Açıkçası, ortaöğretimde olağanüstü boyutlarda artan okullaşma oranına kendisini hazırlayan bir üniversite yapılanması istiyoruz.
Yükseköğretim çağı nüfusunun okullaşma oranında Avrupa Birliği normlarına ulaşmak istiyoruz. Bunu başarabilecek bir yeniden yapılanma istiyoruz. Bütün bunların üniversite inisiyatifinde ya da üniversite öncülüğünde gerçekleşmesini istiyoruz.
Esas itibarıyla istediğimiz şey, Türkiye'ye liderlik edecek üniversiteyi yaratmak.''
Milli Eğitim Bakanı Mumcu, üniversitelerin bölünmesiyle ilgili tartışmalar konusunda da, ''Sürekli provake edildiği, daha doğrusu sürekli propaganda konusu edildiği gibi biz, hükümet inisiyatifi ile üniversiteleri bölmeyeceğiz'' dedi.
Üniversitelerin bölünmesini bazı üniversitelerin ve akademisyenlerin istediğini bildiren Erkan Mumcu, ''Üniversiteler bunu talep etmelerine ve istemelerine rağmen kendileri karar verip uygulayamıyorlardı. Biz, buna karar verip kendilerinin uygulayabilecekleri bir imkan sağlayacağız. İsteyen küçülür, istemeyen küçülmez'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Mumcu, ÖSYM-YÖK ilişkisini ortadan kaldırmak diye bir düşünceleri de olmadığını belirtirken, ''Ama biz, ÖSYM özerkliğini tahkim etmek istiyoruz'' dedi.
ÖSYM'nin, Türkiye'de en çok güven duyulan kurumların başında geldiğine işaret eden Mumcu, ''Biz bunu daha da güçlendirmek istiyoruz. Mesela, ÖSYM Başkanı'nın atanmasında Cumhurbaşkanı'nı da devreye alarak özerkliği bakımından sistemi daha çok teminat altına alabiliriz'' diye konuştu.
Üniversitelerin yeniden yapılandırılması konusunda topluma bir ön taahhütleri bulunduğunu hatırlatan Mumcu, şunları söyledi:
''Biz, özgür bir üniversite yapacağız. Öğrenci odaklı bir üniversite yapacağız. Öğrencilerin beklentilerini karşılayabildikleri, yönetim inisiyatifine ortak olabildikleri bir üniversite istiyoruz. Akademik özgürlüklerin güvence altına alındığı bir üniversite istiyoruz. İdari, mali işlerde kurulların etkili olduğu, şeffaf, denetlenebilir, hesap verebilir bir üniversite istiyoruz.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:10