ÜNLÜ DAVALARI ETKİLEYECEK KARAR!.. "TELEFON DİNLEMESİ DELİL SAYILMAZ"
Uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 1994 yılında 18 yıl hapis cezasına çaptırılan Mehmet Şirin Ağaoğlu'nun telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlara dayanılarak mahkum edilmesi, AİHM tarafından ihlal sayıldı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir "tele kulak" davasında Türkiye'yi haksız buldu. Uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle yargılanan Mehmet Şirin Ağaoğlu'nun telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlara dayanan mahkumiyet, AİHM tarafından ihlal sayıldı.
AİHM'in tele kulak davasında telefon dinlemelerin delil kabul edilerek verilen mahkumiyet kararında Türkiye'yi haksız bulduğu yargılama şöyle gelişti: Ağaoğlu, 20 Ocak 1994'de İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce(DGM) örgütlü uyuşturucu madde kaçakçılığı suçundan 18 yıl hapis cezasını çarptırıldı. Mahkeme, kararını, Ağaoğlu ile B.K. adlı bir kişi arasındaki telefon görüşmelerinin kayıtlarına dayanarak verdi. DGM Başsavcısının, telefon görüşmesi kayıtlarının yasal ve güvenilir olmadığını belirterek Ağaoğlu'nun beraatını istemesine karşın Yargıtay da, alt mahkeme kararını onayladı.
Ağaoğlu'nun 1995 yılında yaptığı başvurusu üzerine açılan davayı sonuçlandıran AİHM, Ağaoğlu'nun yargılandığı dönemde Türkiye'nin telefon görüşmelerinin dinlenmesine ilişkin bir yasa bulunmadığına dikkat çekti.
Tele kulak nedeniyle ilk niteliği taşıyan kararında AİHM, yargı kararının, sanıklara gönderilen mektup, telgraf ve diğer mesajlara el konulmasına ilişkin yasal düzenlemelere dayandırılması gerektiğine vurgu yaptı ve dinlemenin bir yasaya dayandırılmadığını belirtti. AİHM, olayda Sözleşme'nin özel yaşama saygı ile ilgili 8'inci maddesinin ihlal edildiğini bildirdi.
AİHM, Ağaoğlu'nun ayrıca bağımsız ve tarafsız olmayan bir mahkemede yargılanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddesinin ihlali olduğunu belirtti. Buna karşın, AİHM, bir tazminat belirlemedi.