ÜNLÜLER PANİKTE!.. SOSYETE DİYETİSYENİNİN YAZDIĞI İLAÇ YASAKLANDI
Diyetisyen Taylan Kümeli'nin de reçetesine yazdığı söylenen Reductil'i kullanan ünlülerden Seda Sayan "Beynim durdu, bir daha mı, asla" diyor: "Ben bu ilacı Gülben Ergen'den duydum. 3 ay kullandım. 15 miligramlığını kullandım. Bu ilaç insanın ağzını kilitliyor. Önüne ne getirirlerse getirsinler yiyemiyorsun. 3 ayda 6 kilo verdim ama bedenen durdum. Zarar vermeye başladı. Pelte gibi oluyorsun. Unutkanlık başlıyor, reaksiyonlarını durduruyor. Beynim durdu, sabah programı yapıyorum, düşünün ki konuşamıyorum. Korkudan hemen kestim. Yemin ettim, bir daha asla zayıflatan ilaç kullanmam. Sanat camiası ve mankenler içinde bu ilacı kullanan çok sayıda isim var."
YASAKLANDI
Bilim adamları "Dünya giderek şişmanlıyor" diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekerken, diğer yanda sağlıklı beslenme önerileri ve diyet savaşları hızla devam ediyor. Zayıflama ilaçlarının tüketimi ise günden güne artıyor.
Türkiye'de ruhsatlandırılarak satılan iki zayıflama ilacı bulunuyor. Bunlardan biri 1999 yılında ruhsat alan Roch İlaç Firması'nın ilacı 'ZenicaP. Zenical 109 milyon 600 bin liraya satılırken, Abott Laboratuvarları'nın ürettiği 'Reductil' 67 milyon 800 bin lira. Alman Hastanesi Nişantaşı Kliniği Dahiliye Uzmanı Dr. Melih Başar, doktor kontrolü olmadan zayıflama haplarının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini bu iki ilacın da ciddi yan etkileri olduğunu vurguladı: "Reductil beyindeki bir merkezi harekete geçirerek zayıflatıyor. Vücut ısısını artırıyor, kolay doymayı sağlıyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Beyindeki merkezi harekete geçirdiği için daha hızlı zayıflatıyor. Zenical ise bağırsaktan yağ zerreciklerinin alımını engelliyor. İştahta bir problem yaratmıyor. Yağ alımı devam ederse, ciddi bağırsak problemlerine sebep oluyor."
Başar bu ilaçların kullanımına hastanın değil doktorun karar vermesi gerektiğini söylüyor: "Bu ilaçları kullanmak için morbit obez dediğimiz Beden Kitle Indeksi'nin 35'in üzerinde olması lazım. Hastanın genel durumu çok önemli. Bütün tetkikleri yapılır, hastanın yaşı, başka bir hastalığının olup olmadığı çok önemli. Çünkü mesela Reductil'i yüksek tansiyonu olanların kullanması çok tehlikeli. Reductil tansiyonu tetikler. Bu ilaçları alanların mutlaka dengeli beslenmeleri ve egzersiz yapmaları gerek." istanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan ise bu ilaçların ciddi yan etkileri olduğunu, reçetesiz satılamayacağını söylüyor, "Kimse reçetesiz almaya cesaret edemez. Bilinçsizce kullanmak insan bedeninde tahribatlara neden oluyor" diyor.
Türkiye'de Reductil adıyla reçetesiz olarak satılan zayıflama hapı, yurtdışında asla reçetesiz satılmıyor. Baş ağrısı, terleme, yüksek tansiyon ve kalp atışlarında düzensizlik gibi yan etkileri olan ilaç, Avrupa ve Amerika'da yalnızca obezite tedavisinde ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılıyor. Reductil'in prospektüsünde belirtilmeyen birçok beklenmedik yan etkiden dolayı Amerika Gıda ve İlaç Dairesi FDA, ilacı yoğun inceleme altına aldı. Pazarlara girdiğinden beri 8.5 milyon kişi tarafından kullanılan ilaç 400 kişi üzerinde beklenmedik kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyona neden oldu. Tansiyon sorunu olmayan kişilerde de yüksek tansiyon riskini artırdığı ortaya çıktı.
Amerika'da 1998'de satılmaya başlanan ilaç, 2.5 milyon insan tarafından reçeteyle, düzenli olarak kullanılıyor. 2'si italya'da, 2'si İngiltere'de, 1'i İsviçre'de, 1'i ise Güney Afrika'da olmak üzere 34 kişinin ilaçla bağlantılı ölümü FDA'ye rapor edildi. Bu rakamların açıklanması üzerine 2002'nin Mart ayında italya Sağlık Bakanlığı ilacın satışını yasakladı. FDA'nın ilaçla ilgili araştırmaları halen devam ediyor. 1997'de bu kurum tarafından 5'e 4 oyla alınan kararda ilacın risklerinin yaralarından çok daha fazla olduğu yönünde tavsiye sonucu çıktı.
İlacın uzun vadeli etkileri hakkında kesin sonuca ulaşılmış değil. Reductil'in üretici firması Abbott Laboratuvarları, ilaçtan yılda 100 milyon dolar kar sağlıyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40