Ekonomi
  • 22.5.2024 11:35

Ürdün İsrail ordusuna bedava mal veren Carrefour'un bütün şubelerinı kapattı

Ürdün'de “Carrefour” kapatıldı, “Puma” yenilemeyi reddetti, onlarca sözleşme iptal edildi.. İsrail bağlantılı şirketlere uygulanan boykotun sonuçları ne oldu?

Arap ülkelerindeki Carrefour şubelerinin kapatılmasıyla başlayan, Puma'nın İsrail futbol takımıyla sözleşmesini yenilemeyi reddetmesi ve kültürel ve sanatsal boykotla biten İsrail bağlantılı şirketleri boykot kampanyalarının etkisi büyük görünüyor. Geçtiğimiz aylarda İsrail'i boykot etme hareketi ekonomik, kültürel ve sanatsal sektörleri de kapsıyordu.


İsrail boykot hareketinin faaliyetlerinin genişletilmesi

18 yıl önce İsrail'e karşı boykot çağrısı yaparak faaliyetlere başlayan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar ( BDS ) hareketi, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde 2,3 milyon Filistinliye yönelik son saldırısının başlangıcından bu yana BDS'nin etkisinin arttığını söylüyor. Hareket önemli ölçüde artmış ve bazı ülkeleri etkilemeye başlamıştır.

Yıllar geçtikçe dünya çapında sendikalar, ittifaklar ve ırksal, sosyal, toplumsal cinsiyet ve iklim adaleti çağrısında bulunan insan hakları hareketlerinden oluşan büyük bir destekçi ağı oluşturmayı başaran hareket, boykot çağrısı yapan tek parti değildi. bu sefer İsrail'in.

Örgütlü hareketlerden çağrılar yayıldı ve sosyal ağlar üzerinden ve sahadaki aktivistlerden spontane çağrılar yayıldı; özellikle şirketler ve kurumlar, 7 aydır devam eden savaşta İsrail'e ve ordusuna doğrudan desteklerini gösteriyor.  

Boykot çağrıları Birleşmiş Milletler'deki insan hakları uzmanlarının yayınladığı raporlara kadar uzandı. 23 Şubat'ta yayınlanan bir BM raporu , tüm ülkelere "soykırım riski nedeniyle İsrail'e tüm silah ihracatını durdurarak" yasal yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

BM raporunda ayrıca artan boykot çağrılarıyla uyumlu olarak "ticaret, finans, seyahat, teknoloji veya işbirliğine yönelik yaptırımlar" çağrısı da yapıldı.  

İsrail'de McDonald's şubeleri satılıyor

4 Nisan 2024'te McDonald's, İsrailli şirketin franchise'ı yönetmesinden 30 yıl sonra, operasyonların doğrudan kontrolünü üstlenerek  İsrail'deki şubelerini Alonyal Ltd'den satın almaya karar verdi .

Bu, İsrailli franchise sahibinin İsrail ordusu askerlerine bedava yemek dağıttığı bir ortamda şirketi hedef alan aylarca süren boykot kampanyalarının ardından geldi.

Ama buna rağmen; Şirket, 5.000'den fazla kişiye istihdam sağlayan 225 McDonald's restoranını işletmeye devam ederek İsrail pazarındaki varlığını doğruladı, ancak mülkiyeti ve yönetimi artık duyuruya kadar şirketi yöneten İsrailli franchise sahibine değil, Amerikan şirketi McDonald's'a ait. ortaklığın sona ermesi.

Ayrıca Mart 2024'te Amerikalı fast food devi McDonald's, Malezya'daki Boykot Hareketi'ne (BDS) karşı açtığı hakaret davasını , kendisini bir milyon dolara varan zarara uğramakla suçlayarak geri çekmek zorunda kaldı " 

Ürdün'deki Carrefour şubeleri resmi olarak kapatıldı

Mart ayının sonunda ünlü Fransız süpermarket zinciri Carrefour, Ürdün'deki dört şubesini kapatmıştı. Ürdünlü Kahve Şirketi Al-Ameed , daha önce Ürdün'deki Carrefour mağazalarındaki tüm şubelerini kapatma kararı almıştı. 

Şirketin İsrail'deki şubesi, İsrail savaşının başlangıcında İsrail ordusundaki askerlere, üzerinde "Size sesleniyoruz" yazan ücretsiz paketler bağışlamıştı.

İsrailli bir silah üretim şirketiyle sözleşmelerin feshedilmesi

Al Jazeera web sitesinin İngilizce versiyonundaki bir rapora göre, Şubat 2024'te iki büyük Japon şirketi, Nippon Aircraft Supply ve Itochu Corporation, İsrail'in en büyük özel silah üreticisi Elbit Systems ile ilişkilerini sonlandırdı .

12 Şubat 2024'te Wisconsin Yatırım Kurulu, Kasım 2023'te sahip olduğu 8.083 Elbit hissesinin tamamını sattığını açıkladı. 

İki gün sonra, İsrail bağlantılı şirketlere uygulanan boykotun bir parçası olarak Bank of America, 3 aydan kısa bir süre önce sahip olduğu Elbit'teki hisselerinin %50'sinden fazlasını bir parçası olarak elden çıkardığını açıkladı. İsrail'le bağlantılı şirketleri boykot etmeye yönelik kampanyaların baskısı.

Elbit'in en büyük yabancı yatırımcısı olan Kanadalı Scotiabank bile 2023'ün üçüncü çeyreği ile dördüncü çeyreği arasında şirketin hisselerindeki payını yaklaşık %16 oranında azalttı. 

İsrail'in en büyük özel silah üreticisi olarak kabul edilen Elbit, "sahada test edilmiş" silah satışlarındaki artışa rağmen kendisine yönelik boykot kampanyalarının etkisinden duyduğu endişeyi dile getirdi. 

Puma, İsrail Futbol Federasyonu ile sözleşmesini yenilemeyi reddetti

Alman spor giyim firması Puma'nın Aralık 2023'te İsrail Futbol Federasyonu ile süresi 2024 yılı sonunda dolacak olan sözleşmesini yenilemeyeceğini açıklaması, İsrail bağlantılı şirketlere uygulanan boykotun en belirgin sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.

BDS, bunu tüketicilere satın alımlarını boykot etmeye çağırdığı ürünler listesine  ekledikten sonra bunun "şirketin önemli itibar kayıplarına neden olan boykot baskısına yanıt olarak" geldiğini söyledi .

İsrail'e silah ihracatını yasaklayan ülkeler

 Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail'den silah alımlarının tamamen durdurulduğunu duyurdu .

Aynı günde; İspanya'nın ana iktidar partisi olan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi, diğer partilerle birlikte Parlamento'da İsrail ile silah ticaretinin derhal askıya alınması lehinde oy kullandı. Daha sonra 13 Mart'ta İspanya Parlamentosu Dışişleri Komitesi İsrail ile silah ticaretinin durdurulması yönünde oy kullandı.

Belçika Wallonia bölgesi hükümeti de İsrail'e silah ihracatı lisanslarını askıya aldı ve 15 Mayıs'ta Belçika'daki bir grup sivil toplum kuruluşu, silah taşıma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail nakliye şirketi ZIM'e dava açtı. Başka bir Anadolu raporuna göre .

Kanada Parlamentosu 18 Mart 2024'te İsrail'e silah ihracatının sona erdirilmesi yönünde oy kullanırken, 130'dan fazla İngiliz milletvekili, İsrail bağlantılı şirketleri boykot etme kampanyaları kapsamında İsrail'e tüm silah satışlarının yasaklanması çağrısında bulundu.

Bu arada Belçika ve İspanya'nın başbakan yardımcıları, “Avrupa Birliği ile İsrail arasındaki ortaklık anlaşmasının askıya alınması, genel bir silah ambargosu uygulanması ve hatta Avrupa Birliği'nin küresel insan hakları yaptırım rejimi kapsamında yaptırımlar uygulanması” çağrısında bulundu. ”

Şili ayrıca İsrailli şirketlerin silah fuarına katılmasını da yasakladı; İsrailli şirketler ise Kolombiya'daki silah fuarına katılmadı.

Kasım 2023'te, dünyanın en büyüğü olan Norveç'in egemen servet fonu, "İsrail tahvillerindeki yaklaşık yarım milyar doları tamamen elden çıkardığını" duyurdu.



 

Güncellenme Tarihi : 22.5.2024 11:46

İLGİLİ HABERLER