Ürdün, Yemen ve Fas'ta milyonlarca Müslüman Gazze için sokaklarda
Mübarek Ramazanda zulüm altındaki Filistinliler için İslam ülkeleri adeta ayaklandı.. Korkak ve Pısırık yöneticine inat milyonlarca kişi sokaklara döküldü. Kassam Başkomutanı El Daif'in seferberlik çağrısından bu yana hergün gösteriler yapılıyor. Bu gösteriler için üç ülke öne çıktı.
Yüzbinlerce binlerce Ürdünlü Gazze'ye destek için üç valilikte gösteri yaptı, İsrail büyükelçiliğinin kapatılması ve Filistin ile sınırların açılması çağrısında bulundu
29 Mart 2024 Cuma günü binlerce Ürdünlü, altı aydan fazla bir süredir on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan İsrail savaşına tanık olan Gazze Şeridi ile dayanışmak için üç valilikte nöbet ve yürüyüşler yaparak gösteri yaptı .
Gazze Şeridi'yle dayanışma için nöbet ve yürüyüşler
vatandaşların başkent Amman'ın "Şehir Merkezi" bölgesinde, kuşatma altındaki Filistin Şeridi'nde İsrail cinayetlerine ve açlığa son verilmesini talep eden yürüyüşe katıldığını bildirdi.
İrbid (kuzey) ve Zarqa (orta) valilikleri de Amman'daki İsrail büyükelçiliğinin kapatılması çağrısında bulunan protestolara tanık olurken, diğerleri Filistin ile sınırların açılması çağrısında bulundu. Katılımcılar Mescid-i Aksa, Filistin ve Gazze için sloganlar atarak Filistin bayrağını ve "Öldürmeyi ve açlığı durdurun" pankartlarını kaldırdılar.
1 Kasım 2023'te Ürdün büyükelçisini Tel Aviv'den çekmeye karar verdi ve İsrail'in Amman büyükelçisini iade etmeyi de reddetti.
Bu, Ürdünlülerin üst üste altıncı gün Gazze ile dayanışmak için gösteri yaptığı bir zamana denk geliyor. Binlerce Ürdünlü daha önce İsrail'e karşı kitlesel protestoların beşinci gününde Perşembe günü İsrail büyükelçiliği yakınında gösteri yaparak Gazze'ye son verilmesi talebiyle gösteri yapmıştı. Ürdün'deki birçok kişinin karşı çıktığı barış anlaşması.
Amman'ın lüks bir mahallesindeki göstericiler Filistin bayrakları taşıdılar ve şu sloganları attılar: "Bütün dünya Hamas'tır."
Göstericiler ayrıca "Ürdün topraklarında Siyonist büyükelçiliği yoktur" sloganları attı ve yetkililerden büyükelçiliğin kapatılmasını ve 1994'te imzalanan barış anlaşmasına son verilmesini talep etti.
Arap dünyasında pek çok kişi için popüler bir kahraman haline gelen El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'nin fotoğrafının yer aldığı posterler yayıldı.
Göstericilerin üst üste beşinci günde bir araya geldiği İsrail büyükelçiliği, Gazze'de şiddet tırmanırken bir parlama noktası haline geldi.
Perşembe günü sıkılaştırılan güvenlik önlemlerinin amacı göstericilerin sayısını azaltmaktı ve yürüyüş, bu hafta başlarında çevik kuvvet polisinin büyükelçiliğe saldırmalarını önlemek için göz yaşartıcı gaz sıktığı ve göstericileri coplarla dövdüğü durumun aksine, barışçıl bir şekilde geçti.
Ancak yüzlerce protestocu, Cuma sabahının erken saatlerine kadar kalacaklarını söyleyerek polisin dağılma talimatına karşı gelerek sokaklarda oturdu.
Ürdün'de yetkililerin aylardır süren kampanya kapsamında göstericilere yönelik tutuklama ve kısıtlamaları yoğunlaştırdığı, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle eleştirildi.
Ürdün öfkesi
Birçoğu Filistin kökenli olan Ürdünlüler, Gazze yetkililerine göre on binlerce sivilin hayatına mal olan ve yoğun nüfuslu yerleşim bölgesinin birçok bölümünü yok eden İsrail'in Gazze'de devam eden bombalama kampanyasına öfkeli.
Ürdün, Hamas savaşçılarının 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine saldırı başlattığı Gazze'deki son savaşın başlangıcından bu yana bölgedeki en büyük halk öfkesi dalgalarından bazılarına tanık oldu. Sonuç olarak İsrail istatistiklerine göre 1.200 kişi öldürüldü ve 253 kişi rehin alındı.
Ürdünlü yetkililer barışçıl protestolara izin verildiğini ancak İsrail'e yönelik öfkeyi kaosa neden olmak için istismar etmeye veya işgal altındaki Batı Şeria veya İsrail ile sınır bölgesine ulaşmaya yönelik herhangi bir girişime tolerans göstermeyeceklerini söylüyor.
Ürdün ile İsrail arasındaki barış anlaşması, normalleşmeyi Filistin kökenli vatandaşların haklarına ihanet olarak gören pek çok vatandaş arasında pek destek görmüyor.
İsrail'e silah ihracatını durdurun
Buna paralel olarak Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Ayman El-Safadi Cuma günü İsrail'e silah ihracatını durdurma ve İsrail'i Gazze Şeridi'nde yol açtığı felaketi durdurmaya zorlama çağrısını yineledi.
El-Safadi, “X” platformundaki (eski adıyla Twitter) hesabından şunları yazdı: “Birleşmiş Milletler kuruluşları, 30.000'den fazla kişinin öldürüldüğü ve iki milyondan fazla insanın kıtlıkla karşı karşıya kaldığı Gazze'deki acılar hakkında korkunç hikayeler anlatıyor... Bu gerçekler dünyanın yüz karasıdır” dedi.
Şöyle devam etti: "İsrail'e silah ihracatı durdurulmalı ve uluslararası hukukun ve insani değerlerin gereği olan bu felaketi durdurmaya zorlanmalıdır."
Uluslararası Adalet Divanı yargıçları, oybirliğiyle, Güney Afrika'nın Gazze'de soykırım yapmakla suçladığı İsrail'e, Şerid'deki Filistinlilere temel gıda maddelerinin girişini sağlamak ve İsrail'in yayılmasını durdurmak için gerekli ve etkili tüm önlemleri almasını emretmişti. kıtlık.
El-Safadi, karara ilişkin şu yorumu yaptı: "Uluslararası Adalet Divanı yeniden konuşuyor... İsrail'in Gazze'deki felaketi sona ermeli. İsrail'in tüm dünyaya meydan okuyarak kara geçişlerini açmaması nedeniyle Gazze'de yaşayan herkes açlıktan ölüyor." .”
Filistinlilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'de devam eden savaşının geride çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce sivilin kurbanı olması ve çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan bir kıtlık bırakması dikkat çekicidir. İsrail'in ilk kez "Soykırım" suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı huzuruna çıkmasına yol açan BM verileri.
Yemenliler Sana'da gösteri yapıyor
29 Mart 2024 Cuma günü, 12 Yemen valiliği, geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana yıkıcı bir İsrail savaşıyla karşı karşıya olan Gazze Şeridi'yle dayanışma amacıyla ve Filistinlileri aç bırakma ve zorla yerinden etme politikasının reddinin bir ifadesi olarak kitlesel gösterilere tanık oldu. .
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, "Husi" grubunun çağrısı üzerine on binlerce kişi başkent Sana'nın en büyük meydanı olan Sebein Meydanı'nda toplandı.
Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını kınayan Yemen ve Filistin bayrakları ve pankartlar açtı. Ayrıca "Cihad, cihad... bütün halk hazır" ve "Ah Gazze, ah Filistin... bütün Yemenliler seninle" sloganları da attılar.
Gösterinin oturum aralarında okunan bildiride, "Arap ve İslam halklarına, Filistin halkını desteklemek için pratik eylemlerde bulunmaya ve Gazze'deki kardeşlerimizi desteklemek için popüler bir duruş sergilemeye" çağrıda bulunuldu.
Ayrıca bu halklara "Asgari görev olarak ve herkesin erişebileceği Amerikan ve İsrail mallarını ve onları destekleyen şirketleri boykot etmeleri" çağrısında bulundu.
Binlerce Yemenli, Sana'nın yanı sıra Amran, Dhamar, Saada, Al-Mahwit, Marib, Al-Bayda (kuzey), Hacca, Al-Hudaydah (batı), Lahj ve Al-Dhalea (güney) vilayetlerinde gösteri yaptı. Husi sözcüsü Al-Masirah TV'nin bildirdiğine göre ) ve Taiz (güneybatı).
Fas'taki gösteriler
Aynı bağlamda, binlerce Faslı Cuma günü Gazze Şeridi halkının kararlılığını desteklemeye ve İsrail'in onlara yönelik açlık, öldürme ve yerinden etme uygulamalarına karşı çıkmaya çağrıda bulundu.
Bu olay, Fas'ın çeşitli şehirlerinde Cuma namazı sonrasında üst üste 25. haftadır devam eden Gazze'yle dayanışma protestoları sırasında gerçekleşti.
Bu nöbetlerde “Fas Ulusal Sorunlarını Destekleme Kurumu”nun (bir sivil toplum kuruluşu) davetine yanıt olarak “Nehirden denize Filistin” sloganı taşınıyordu.
Bu duraklara tanıklık eden şehirler arasında Kenitra ve El Jadida (batı), Azrou, Sidi Yahya, Beni Mellal ve Chaouen (kuzey) vardı.
Anadolu, göstericilerin Gazze'de kanlı savaşa rağmen Batı'nın Tel Aviv'e verdiği desteği eleştirdiğini ve İsrail'in Gazze Şeridi halkına yönelik aç bırakma, öldürme ve yerinden etme uygulamalarına son verilmesini talep ettiğini bildirdi.
Göstericiler ayrıca uluslararası topluma, giderek kötüleşen mevcut kıtlık nedeniyle Gazze'ye yardım ulaştırmak için çalışmaya çağrıda bulundu.
Göstericilerin attığı sloganlar arasında "Filistin'i terk etmeyeceğimize Yüce Allah'a yemin ederiz" ve "Ey her yerdeki özgür insanlar, ne Siyon ne de Amerikalılar" vardı.
Göstericiler ayrıca Gazze halkına destek çağrısında bulunan ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine karşı çıkan, "Ey Müslümanlar, ey özgür insanlar, Mescid-i Aksa bizi çağırıyor... Var mı?" ifadelerinin yazılı olduğu pankartlar açtılar. kim cevap verecek?” ve “Fas halkı Mescid-i Aksa selinde” (Filistinli grupların 7 Ekim 2023'te Gazze civarındaki İsrail askeri üs ve yerleşimlerine yönelik gerçekleştirdiği operasyon ve operasyona atıfta bulunarak) Bunu takip eden İsrail saldırganlığına karşı koymak için).
İsrail, Gazze Şeridi halkına karşı “soykırım” suçları işlediği suçlamasıyla ilk kez Uluslararası Adalet Divanı huzuruna çıkmasına rağmen, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşını sürdürüyor.
Filistin ve BM verilerine göre savaş, insan kayıplarının yanı sıra benzeri görülmemiş bir insani felakete, altyapı ve mülklerin büyük yıkımına ve Gazze'deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinliden yaklaşık iki milyonunun yerinden edilmesine neden oldu.
Güncellenme Tarihi : 31.3.2024 12:13