UZANLAR BORÇLARINI ÖDEMEK İÇİN BDDK'YA RESMEN BAŞVURDU
İmar Bankası olayı nedeniyle zor duruma düşen Uzan Grubu, devlete olan borçlarını ödeyebilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na dilekçe ile resmen başvurdu.
İmar Bankası'na 3 Temmuz'da el konulmasının ardından uzun süre Hükümet ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'yla (BDDK) çatışma yolunu seçen Uzan grubu önce hükümet yetkilileri ile görüştü. Borçlarını ödemek istediklerini bildiren Uzanlar, bunun için kolaylıklar gösterilmesi talebinde bulundu.
Uzan grubu şimdi de, İmar Bankası'na el konulmasından sonra ilk defa BDDK ile uzlaşma zemini aramaya başladı. Geçtiğimiz hafta içinde BDDK'ya başvurarak borçlarını ödeyecekleri konusunda bir metin sundu.
PLAN NET DEĞİL
Grubun hazineye olan borçlarının ödenmesi konusunda hazırlanan metin avukatları aracılığı ile BDDK'ya verildi. Geçtiğimiz hafta BDDK yetkililerine ulaştırılan metin üzerinde görüşmelerin yapıldığı, ödeme tutarı ve şekli konusunda ise henüz net bir gelişme sağlanamadığı öğrenildi. Çünkü grup başvurusunda net bir ödeme planı sunmadı, sadece genel bir dilekçe ile borçlarını ödemek istediğini bildirdi. Ancak Uzanların BDDK'ya yaptığı ilk resmi başvuru olması açısından önem taşıyor.
Uzan Grubu yetkililerinin BDDK'ya verdiği ödeme taslağının içeriği konusunda bilgi vermeyen BDDK yetkilileri bu konuda açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade ettiler.
Çiçek 8.5 katrilyon lirayı istemişti
Uzan Grubu yaklaşık bir ay kadar önce hükümetle borç ödeme pazarlığına girdi. Bankalar Yasası'nın çıkarılmasına yönelik çalışmalar hızlandıkça Uzan Grubu ile hükümet arasındaki pazarlıklar da arttı. Uzan Grubu adına Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, hükümete, İmar Bankası'nın geri verilmesi için ilginç bir teklif getirdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le görüştü. Uzan'a Bakan çiçek'e şu teklifi yaptı:"1-2 katrilyon lira ön ödeme yapalım. Teminat olarak da Berke Barajı başta olmak üzere barajları, Star TV'yi ve 300 milyon dolarlık arsayı gösterelim. Kalan borçlar için ise bir takvim belirleyelim." Çiçek ise bu teklife "8.5 katrilyonu getir" diye cevap vermişti.
İmarzede yasası Meclis'te bekliyor
İmar Bankası'na, 3 Temmuz'da, "yükümlülüklerini vadesinde yerine getiremediği, alınması istenen tedbirleri almadığı, faaliyetine devamı mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından sorunlu olduğu" için el kondu. Bu bankada, daha sonra yapılan incelemeler sonucu, Uzan grubuna "yolsuzluk, örgütlü suç" iddialarıyla çok sayıda dava açıldı. Çifte hesap sistemiyle, resmi olarak 750 trilyon olarak görülen bankadaki mevduatın gerçekte 8 kartrilyon lira olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca, İmar Bankası'nın yetkisi olmadığı halde 1 katrilyon liraya yakın bir tutarda Hazine bonosu sattığıda saptandı. Öte yandan, ekonomi yönetiminin, İmar Bankası'ndaki hak sahiplerini mağdur etmemek için hazırladığı ödeme planı hâlâ TBMM'de bekliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:14