Telsim''e el konduktan sonra bile 11 milyon dolarlık roaming anlaşması gelirini kaçırmayı beceren Uzanlar''ın soygunu nasıl yaptığının detayları da ortaya çıkıyor. Baba oğul, Bank of Jordan''ın Kraliçe Nur Şubesi''ndeki 30756 nolu ortak hesabı kullanmış ve iki avukata vekalet vererek parayı çekmiş VATAN, İmar Bankası gibi Telsim''de de çifte kayıt uygulayarak gelirinin önemli bölümünü sistemden gizleyen, bu arada roaming anlaşmasından doğan gelirleri kendi hesaplarına aktaran Uzanlar''ın paraları topladığı Ürdün bankasındaki hesap numarasına ulaştı. TMSF tarafından atanan Telsim yönetimi ile güvenlik birimlerinin ortak çabalarıyla tespit edilen ''firar hesabının'' Ürdün''ün en büyük bankalarından biri olan Bank of Jordan''da olduğu ortaya çıktı. Söz konusu bankanın Başkent Amman''daki ''Kraliçe Nur Şubesi''nde bulunan ''30756'' numaralı hesabın Kemal ve Hakan Uzan''a ait ortak hesap olduğu anlaşıldı.
Ürdün''e göre Telsim hala Uzanlar''ın malı
Telsim''de yapılan bir soruşturmada Uzanlar''ın uluslararası anlaşma yaptıkları 60 yabancı firmadan ''roaming gelirlerinin'' bu hesaba yatırılmasını bir mektupla istedikleri tespit edilmişti. Söz konusu gelirlerin Telsim üzerinde ihtiyati tedbir varken Uzanlar''a aktarıldığı anlaşılmış, Telsim yönetimine TMSF tarafından yeni atama yapıldıktan sonra bile 5 ay boyunca yani Haziran 2004''e kadar söz konusu gelirlerin Baba Kemal ve oğul Hakan Uzan''ın hesaplarına aktığı ortaya çıkmıştı. VATAN''ın edindiği bilgilere göre, Telsim''e yeni atanan yönetim Haziran ayında durumdan haberdar olunca, Telsim Yönetim Kurulu üyelerinden Uğur Hayırlı ve Yaşar Akgün Ürdün''e gitti. Söz konusu banka hesap hareketlerini görmek isteyen Hayırlı ve Akgün, Telsim''in Yönetim Kurulu üyesi olduklarını resmi yazıyla banka yönetimine ibraz etti. Ancak iki yönetici, banka yönetiminden ''''Telsim''in sahipleri Kemal ve Hakan Uzan''dır. Bu hesabı görme yet kiniz yok'''' yanıtını aldı. Bankadaki hesap hareketlerini göremeyen ve bankaya bugüne kadar ne kadar para yatırıldığını tespit edemeyen iki Telsim yöneticisi Ürdün''den elleri boş döndü.
Roaming anlaşmaları çifte kayıt olabilir
Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, kurumda son 25 günün en sıcak konusunun bu olduğunu söyledi. Bu arada Tunç roaming anlaşmalarından doğan Telsim alacağının Ürdün''e gönderildiğinin Şubat 2004''te farkedildiğini ve uluslararası GSM operatörlerinin uyarıldığını vurgulayarak söz konusu anlaşmalar için bile Uzanlar''ın çifte kayıt tutmuş olabileceğini, kendilerinin bilmediği anlaşmalar olabileceğine dikkat çekti. Tunç, şöyle devam etti:
''''Durum farkedildi ve şirketlere 19 Şubat''ta yazı yazıldı. Yazı sonrası şirketler Ürdün''e para aktarmaktan vazgeçti. Ancak ya yazılar eksik gönderilmiş ya da anlaşmalarda da çifte kayıt olabilir. Yazıların nerelere gönderildiğini inceletiyorum. Ama Uzanlar''ın öyle bir sistem kurup Ürdün''e para aktardıkları bir teşkilat var ortada. Bizim de üzerinde durduğumuz bir konu bu. Kimsenin farkedemeyeceği bir sistem kurup, kayıtlara girmeyen bazı anlaşmalar olup olmadığını inceletiyoruz. Roaming ilişkileri kayıtlara doğru olarak girdiyse, paraların başka hesaba yatırıldığını farketmeme gibi bir şey olamaz. Ama kayıtlara tam olarak doğru girmiştir, girmemiştir diye bir şey diyemem.''''
Ertürk: Telsim''in bu işte acemiliği var diyemeyiz
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Uzanların Telsim''in roaming paralarını Ürdün''e kaçırmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
''''Roming bedelleri Telsim''e değil, Ürdün''de aileye ait olduğunu düşündüğümüz bir hesaba gönderilmiş. Birkaç ödeme yapıldığını biliyorum. Ancak tarih ve miktarla ilgili'''' tam bir bilgiye sahip değilim şu anda.Tek ülkeden yani sadece Almanya''dan da değil, başka ülkelerden de para gönderimi söz konusu. Bu Ödemeler de ailenin ihtarı üzerine yapılıyor. Yani aile bir bildirimde bulunuyor ve parayı buraya gönderin diye ihtar ediyor. Bunun üzerine parayı gönderiyorlar. Yabancı ülke oldukları için onlar aleyhine Telsim dava açtı, ödemelerin kendisine yapılması gerektiğini, bu nedenle paranın kendisine aktarılması gerektiğini belirtti.
Olay, Telsim yönetiminin acemiliği diye nitelenernez. Sonuçta haberdar olunmamış. Daha önceki dönemde Telsim''e ödeme yapılıyordu. Belli bîr tarihte para yatırılmadığı farkedilince Telsim haberdar oluyor ve gerekeni yapıyor. Dava açıyor.''''
VATAN
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:13