ANKARA - Türk Sağlık-Sen, kamudaki doktorların tam gün çalışmasına ilişkin yasanın çıkması durumunda, kamu ya da özel sektörü tercih etmek zorunda kalacak uzman doktorlarla ilgili bir rapor hazırladı.
Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde toplam 9 bin 437 uzman doktor yarı zamanlı çalışıyor.
Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlardaki uzman doktorların yüzde 67'si tam zamanlı, yüzde 33'ü ise yarı zamanlı hizmet veriyor.
Sağlık Bakanlığına bağlı 24 bin 43 uzman doktorun 16 bin 106'sı tam zamanlı, 7 bin 937'si ise yarı zamanlı çalışıyor.
Raporda, uzman doktorlara kamu ve özel sektörde ödenen ücretler de karşılaştırıldı.
Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan bir uzman doktor, döner sermaye ile birlikte 5 bin YTL civarında ücret alırken, özel sektörde bu rakam 15 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor.
Raporda, ''Bu ücretler gözönüne alındığında doktorların kamudan özele geçişini önlemek için Sağlık Bakanlığının bir an önce çözüm bulması gerektiği'' görüşüne yer verildi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Doktorların kamuda tam gün hizmet vermesinin genel olarak olumlu bir uygulama olacağını'' söyledi.
Ancak, ödenen yüksek ücretler nedeniyle kamudaki doktorların özel sektörü tercih etmesi halinde sağlık hizmetlerinin verilmesinde aksamalar yaşanabileceği uyarısında bulunan Kahveci, ''Sağlık Bakanlığı tam gün yasasını hayata geçirmeden önce kamuda doktorları tutabilmenin yollarını aramalıdır'' diye konuştu.
Sağlık Bakanlığının üzerinde çalıştığı, doktorların tam gün çalışmasıyla ilgili yasanın çıkması durumunda, kamu ve üniversite hastanelerinde görevli hekimlerin muayenehane açması ya da özel sektörde çalışmasına imkan tanınmayacak.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:11