Gündem
  • 6.5.2024 02:32

Ve HAMAS masadan kalktı... Netanyahu ateşkes istemiyor

Hamas şefi Netanyahu'yu ateşkes çabalarını sabote etmekle suçladı, heyet Kahire'den ayrıldı..

Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması! Müzakereler sona erdi: Cevabımızı ilettik!
Hamas, Mısır'ın başkenti Kahire'de iki gündür devam eden Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası müzakerelerinin sona erdiğini bildirdi. Hamas, ateşkes cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini de açıkladı.

Bir Hamas yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, iki savaşan tarafın birbirini anlaşmayı sabote etmekle suçlamasıyla, Mısırlı yetkililerle ateşkes müzakerelerinin ikinci gününde sona eren delegasyonunun Kahire'den ayrıldığını ve anlaşma umutlarının söndüğünü söyledi .

İsrail henüz Kahire'ye bir heyet göndermedi ve Başbakan Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın talep ettiği gibi askerin tamamen Gazze'den çekilmesini içeren bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Yine Pazar günü İsrail kabinesi, Pazar günü El Cezire ağının web sitesi ve TV kanalını yayından kaldırarak oybirliğiyle kapatılmasına karar verdi. İsrail polisi, benzeri görülmemiş bir hareketle, satış noktasının doğu Kudüs'teki tesislerine baskın düzenledi ve ekipmanlara el koydu.

Bu arada Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre İsrail, Refah'ın doğusundaki mahallelere saldırılar düzenleyerek çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olurken, jetler de Gazze Şehri yakınlarında ve Gazze'nin merkezindeki bölgeleri vurdu .

Hamas, Karam Ebu Salem geçişi yakınındaki bir askeri üsse roket fırlattı; bu, çok sayıda İsrail askerinin yaralanmasına ve İsrail'in yardım sınırını kapatmasına neden oldu.

Hamas heyeti Doha'daki müzakerelere danışmak üzere Kahire'den ayrıldı

Direniş, derinlemesine ve ciddi görüşmelerin ardından heyetinin cevabını Mısır ve Katar'daki arabulucuya ilettiğini belirtiyor.

Müzakerelerin sona ermesinin ardından Filistin Direnişi Hamas, müzakerelerin "kısa bir süre önce sona erdiğini ve heyetin hareketin Doha'daki liderleriyle istişarede bulunmak üzere bu gece Kahire'den ayrılacağını" doğruladı.

Açıklamada, heyetin, Mısır ve Katar'da yapılan derinlemesine ve ciddi görüşmelerin ardından cevabını arabulucuya ilettiği ifade edildi.

"Halkımızın ulusal taleplerini karşılayan ve saldırganlığı tamamen sona erdiren bir anlaşmaya varmak için tüm pozitifliğimizle, sorumluluğumuzla, şevkimiz ve kararlılığımızla" hareket edeceğini kaydetti.

'CEVABIMIZI MISIR VE KATAR'A İLETTİK'

İslami Direniş Hareketi Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bismillahirrahmanirahim

Kahire'de devam eden diplomasi müzakereleri  kısa bir süre önce sona erdi. İslami Direniş Ha müzakere heyeti, Hareketin yetkili mercileriyle son gelişmeleri değerlendirmek üzere bu gece Kahire'den ayrılarak Doha'ya hareket edecektir.

Müzakere heyeti, Hareketin cevabını arabulucu Mısır ve Katar'daki yetkililere ileterek onlarla derinlemesine ve ciddi görüşmeler gerçekleştirdiler.

Hareket, müzakerelere olumlu yaklaşmış, sorumluluk bilinciyle, halkımızın milli ve ulusal taleplerini karşılayacak, saldırıları tamamen sona erdirecek, İşgalci askerlerin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesini sağlayacak, yerinden edilenlerin şartsız bir şekilde evlerine geri dönmesini temin edecek, insani yardımların yeterli miktarda geçişini sağlayacak, Gazze'nin yeniden inşasını başlatacak ve gerçek anlamda bir esir takası ittifakını garanti edecek bir  anlaşmaya varılması konusunda istek ve kararlılığını teyit etmektedir."

MISIR ATEŞKES ANLAŞMASINA DAİR GÖRÜŞMELERİN SONA ERDİĞİNİ DUYURMUŞTU

Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, ateşkes anlaşmasına dair görüşmelerin Mısır’da sona erdiğini belirterek, heyetin Mısır’dan Katar’a doğru yola çıktığını ifade etti. Yetkili, "Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı ile yapılan toplantı sona erdi ve Hamas heyeti daha ileri istişareler için Doha'ya gidiyor" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 6.5.2024 02:41

İLGİLİ HABERLER