Ve MASAK Gezi Olaylarının parasına ulaşıldı
Gezi olaylarını finanse eden sponsorların peşine düşen Mali Suçları Araştırma Kurulu, İstanbul ve Ankara'da eylem organizatörlerine 2 milyon dolar dağıtıldığını belirledi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), gezi olaylarını finanse eden 'sponsorların' peşine düştü. Yaşanan olaylardaki dış destekler hakkında inceleme başlatıldı. Olaylara ilişkin olarak İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Savcılıkları soruşturma yürütürken, Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK ise, bu olayların arkasındaki para trafiğini mercek altına aldı.
OLAYLAR İÇİN 2 MİLYON DOLAR
MASAK'ın ilk tespitlerine göre, Gezi olaylarında kullanılmak üzere ülkeye 2 milyon dolar para girişinin olduğu belirlendi. Finansörlerin, İstanbul ve Ankara'daki protestolarda kullanılmak üzere 2 milyon doları eylem organizatörlere paylaştırdığı tespiti yapıldı. Para takviyesi yapılan Eylemci liderlerinin, internet üzerinden ücretsiz konuşma yapabildikleri Tango, Viber, Zello ve Skype programları üzerinden yaptıkları para trafiğine ilişkin görüşmelerde MASAK'ın inceleme raporlarında yer aldı. Gezi olaylarının büyütülmesine yönelik sosyal medya ve internet üzerinden yapılan haberleşmelerde, söz konusu paranın taksiminin yapıldığı ortaya çıktı. Dış destekli sponsorlardan temin edilen paranın, eylem organizatörleri tarafından gösteriye katılanların alanlarda daha uzun süreli kalması için kullanıldığı dile getirildi.
KİMLER FİNANSE ETTİ
Eylem organizatörleri bu paranın bir kısmıyla özellikle Taksim ve Kızılay çevresinde bulunan esnafa giderek çok miktarda 'yiyecek-meşrubat ve alkollü içecek' almaya çalıştıkları bunu temin edemedikleri esnafı ise facebook ve twitter üzerinden hedef gösterdikleri kaydedildi. Göstericilere ürün satmayan esnafı sosyal medya üzerinden 'polisin ajanı' diyerek damgalandı. Para takviyesi yapılan Eylemci liderlerinin, internet üzerinden ücretsiz konuşma yapabildikleri Tango, Viber, Zello ve Skype programları üzerinden yaptıkları para trafiğine ilişkin görüşmelerde MASAK soruşturmasında yer aldı.
DIŞARI GİDEN PARALAR TAKİPTE
Gezi olayları sırasında Türkiye ekonomisinin zarara uğratılmasına yönelik borsada spekülasyonlar yapıldığı ve yurtdışına para çıkartıldığı da tespitler arasında yer aldı. Bu konaya ilişkin olarakta SPK ve MASAK'ta ortak çalışma başlattı. İlk verilere göre, yurtdışına çeşitli şekillerde 2 milyar dolar çıkartıldığı belirlendi. Gezi olayları sırasında medya kuruluşlarını 'reklam vermemekle' tehdit eden reklam şirketleri de incelemeye alındı. Maliye Bakanlığı ve MASAK tarafından yapılan incelemelerde reklam şirketlerinin olaylar sırasında basın kuruluşlarını 'reklam vermemekle' tehdit etmesinden ötürü konuyu incelemek üzere hesap uzmanları görevlendirildi.
Ankara'daki olaylara soruşturma
1 Haziran'a 2 Haziran'a bağlayan gece Başbakan'ın Keçiören'deki evine ve Ak Parti genel merkezine yönelik baskın girişimiyle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çok yönlü bir soruşturma başlattığı öğrenildi. 1 Haziran Cumartesi günü akşam grupların dağıtılmasına rağmen ODTÜ'de 1500 öğrencininin Ak Parti genel merkezini basmak için yürüyüşe geçmesi ve Keçiören'de de Başbakan'ın evinin yakınında 3000 kişinin bir anda toplanmasıyla ilgili soruşturmada çok önemli veriler elde edildi. ODTÜ'lü grub ile Keçiören'deki grubun toplanmasını sağlayan organizatörlerin MOBESE kameraları, sosyal medyadaki mesajları tespit edildi. Gözaltına alınan bazı isimlerin bu olayların gerçekleştirilmesinde rol aldıkları öğrenildi.