Dünya
  • 24.9.2025 13:35

Vehhabi krallığının Büyük Müftüsü Şeyh Abdulaziz bin Abdullah El Şeyh öldü

Suudi Arabistan Krallığı Büyük Müftüsü, Kıdemli Alimler Konseyi Başkanı ve Daimi Fetva Komitesi Başkanı Şeyh Abdulaziz bin Abdullah El Şeyh bugün, Salı günü öldü.

Suudiler Müftü'nün vefatını üzüntüyle karşılayarak, "Cenab-ı Hak'tan kendisine engin rahmetini ihsan etmesini, geniş bahçelerinde kendisine yer vermesini, İslam ve Müslümanlara hizmet yolundaki bilgi ve gayretlerinden dolayı kendisini bol bol mükafatlandırmasını" diledi.

Müftü'nün kısa biyografisi aşağıdadır:

Abdulaziz El Şeyh, 30 Kasım 1943'te Mekke'de doğdu. Babası henüz sekiz yaşındayken vefat etti. Babasının ölümünden üç yıl sonra kendisine Kur'an-ı Kerim öğreten Muhammed bin Sinan'ın öğrencisiydi.

Yetim olarak büyüyen Abdulaziz El Şeyh, erken yaşta Kur'an-ı Kerim'i ezberlemiş ve yirmili yaşlarında görme yetisini kaybetmiştir. Suudi Arabistan'ın eski Baş Müftüsü Muhammed bin İbrahim El Şeyh'ten İslam hukuku eğitimi almış ve kariyerine üniversitelerde ders vererek ve akademik kurullarda görev alarak başlamıştır. Riyad'daki İmam Türki bin Abdullah Camii'nin (Büyük Cami) vaizi ve Namirah Camii'nin en ünlü vaizlerinden biridir. Fetvalar, inançlar ve neyin helal neyin haram olduğuna dair hükümler de dahil olmak üzere birçok İslami esere ve Şeyh'in çeşitli program ve etkinliklerde verdiği fetvalardan derlediği diğer kitaplara imza atmıştır.

Abdulaziz El Şeyh, Suudi Arabistan Baş Müftüsü Muhammed bin İbrahim El Şeyh'in gözetiminde altı yıl boyunca Tevhid Kitabı, Üç Esas ve Nevevi'nin Kırk Hadisi'ni okudu. Ayrıca, Krallığın önceki Baş Müftüsü Abdülaziz bin Baz'dan miras hukuku ilmini ve Abdülaziz bin Salih El Mürşid'den miras hukuku ve tevhid ilminin yanı sıra dil bilgisi dersleri aldı.

Ayrıca Abdulaziz Eş-Şatri'den "Umdet-ül-Ahkâm" ve "Zâd-ül-Müstanka" metinleri üzerine ders aldı. Riyad'daki İmam-ül-Dava İlim Enstitüsü'nde düzenli öğrenimine devam etti ve ardından 1964-1965 akademik yılında İmam Muhammed bin Suud İslam Üniversitesi'ne bağlı Riyad Şeriat Koleji'ne kaydoldu ve buradan Arapça ve Şeriat ilimleri alanında uzmanlaşarak mezun oldu.  

1965 yılında Abdulaziz el-Şeyh, Riyad'daki İmam-ı Davet İlim Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atandı ve burada sekiz yıl kaldı. Ardından, İmam Muhammed bin Suud İslam Üniversitesi'ne bağlı Riyad Şeriat Koleji'ne geçti ve burada 1979'da yardımcı doçent, 1980'de ise doçent olarak çalıştı. Ayrıca Riyad'daki Yüksek Yargı Enstitüsü'nde ders verdi ve Suudi üniversitelerindeki çeşitli akademik konseylerde üye oldu. 

Abdulaziz El Şeyh, Muhammed bin İbrahim'in 1969'daki vefatının ardından Riyad, Duhan'daki Şeyh Muhammed bin İbrahim Camii'nde imam ve vaiz olarak göreve başladı. Ertesi yıl Şeyh Abdullah bin Abdul Latif Camii'nde cuma namazı imamlığı görevini üstlendikten sonra İmam Türki bin Abdullah Camii'nin imamlığına geçti. Dersler ve konferanslar vererek, dini seminerlere ve radyo-televizyon programlarına katılarak önemli katkılarda bulundu.

1982 yılında Arafat'taki Namirah Camii'ne imam ve hatip olarak atandı, 1987 yılında ise Büyük Alimler Meclisi üyeliğine atandı. 1991 yılında İlmi Araştırmalar ve İftara Daimi Heyeti'ne 'Mükemmel' rütbesiyle tam zamanlı üye oldu.

1995 yılında, Kraliyet Kararnamesi ile Kraliyet Başmüftü Yardımcısı olarak atandı ve Mükemmel rütbesine yükseltildi. Daha sonra, eski Başmüftü Abdulaziz bin Baz'ın vefatının ardından, 14 Mayıs 1999'da, Bakan rütbesiyle Kraliyet Başmüftülüğü, Kıdemli Alimler Konseyi Başkanlığı ve Bilimsel Araştırma ve İftar Genel Başkanlığı Başkanlığı görevlerine atanan bir Kraliyet Kararnamesi yayınlandı.

Abdulaziz tartışmalı fetvalarıyla ve Suudi Arabistan rejimine olan desteğiyle gündeme gelen bir isimdi. Suudi yönetimine ve ABD ile olan iş birliğine paralel fetvalar yayınladığı bilinen Abdulaziz bu sebeple eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Kaynak: Suudi medyası

Suudi Başmüftüsü: IŞİD'ciler İsrail askeri

Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdülaziz bin Abdullah el Şeyh, kendi önderliklerinde kurulan Teröre Karşı İslam İttifakı’nı savunup IŞİD’i ‘İsrail ordusunun bir parçası’ olarak niteledi.

Saudi Gazette’ye konuşan Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdülaziz bin Abdullah el Şeyh, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin İsrail’e saldırı yemini etmesini yorumladı. Şeyh bu yemini inandırıcı bulmadığını söyleyip IŞİD militanlarının zaten İsrail ordusunun bir parçası olduğunu savundu. Örgüt militanlarının Müslüman sayılamayacağını vurgulayan Şeyh, “IŞİD’ciler, hilafete ilk baş kaldırıp Müslümanları kafir olarak niteleyen ve Müslüman kanı döken Haricilerin bir uzantısı” dedi.

Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen sesli mesajda, Teröre Karşı İslam İttifakı hakkında “İslami bir koalisyon olsaydı, Filistin’in özgürleştirilmesini ve Yahudilerin öldürülmesini hedeflerlerdi” ifadeleri kullanılmıştı. Ayrıca mesajda, “ İsrailliler yakında bizi Filistin'de görecek. Haçlıların bize karşı olan savaşı çok sürmeyecek. İsrail Filistin'i unuttuğumuzu, onların dikkatimizden kaçtığını düşünüyor. Biz Filistin'i bir an bile unutmadık” deniliyordu.

 

Güncellenme Tarihi : 24.9.2025 13:39

İLGİLİ HABERLER