VEKİL ÇOCUKLARINA ŞARTSIZ GÜVENCE
Meclis Başkanlık Divanı, yasama döneminin son toplantısında, sağlık harcamaları açısından, mevcut ve eski milletvekillerinin yüzünü gülderecek bir karara imza attı. Buna göre, eskiden yüksek öğrenim yapma şartı ile 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklara tanınan tedavi yardımı hakkı, artık öğrenim şartı aranmaksızın verilecek. İşte mevcut ve eski milletvekilleri, dışarıdan atanmış bakanlar ile bunların yakınlarına tanınan haklar şöyle:
Öğrenim şartı yok: Eskiden sağlık hizmetlerinden yüksek öğrenim yapma şartı ile 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklar yararlanıyordu. Yapılan değişiklikle, öğrenim şartı aranmaksızın 25 yaşını dolduruncaya kadar sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişiği bulunmayan ve evli olmayan kız ve erkek çocukları bu haktan yararlanacak.
18 yaş 25'e çıktı: Eskiden 18 yaşına kadar Meclis'in sağladığı imkanlardan yararlanan kız çocukları, 25 yaşını doldurmuş bile olsa çalışmıyorsa, sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkisi yoksa ve evli değilse bu haktan yararlanabilecek.
Prof. farkı ödenecek: Prof. ve doçentlerin muayeneye ait öğretim üyesi fark bedeli Meclis'ce ödenecek.
Yurtdışından ilaç temini: Eskiden sadece sağlık kurulu raporunda belirtilen ilaçların olmaması halinde yurtdışından temine imkan tanınırken, artık ilaçların yanı sıra Sağlık Bakanlığı tarafından ithaline izin verilen, ilaç olduğunun, özel mevzuat hükümlerine göre ilaç olarak kullanılabileceği belirtilenler de yurtdışından sağlanabilecek.
Tüm aşılar kapsamda: Eskiden sadece kuduz, tetanos aşıları ve sağlık kurulu raporu alındığı takdirde alerji aşıları hasta katılım payı karşılanmak şartıyla kapsamda yer alırken, artık tüm aşılar bu kapsamda yer alacak.
Pil bedel de Meclis'ten: İşitme cihazı almak için eskiden resmi sağlık kurumundan rapor alınması gerekirken, artık uzman doktor reçetesi yeterli olacak. Cihazın kalıbı ve pil bedeli de Meclis karşılanacak.
6 implant hakkı: Milletvekillerine tanınan ve tanesi 1.500 dolara mal olan 2 impant diş yaptırma hakkı, 6'ya çıkartıldı. Bu çerçevede her milletvekilinin toplam 9 bin dolar tutacak 6 implant diş yaptırma masrafını Meclis Başkanlığı ödeyecek.
Mezarcı ve Zana da kapsamda
Meclis, TBMM Hesaplarını İnceleme ve Denetleme Komisyonu üyesi AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Meclis sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için bir milletvekilinin, emekliliği hak etmiş olması ve ayrıca 2 yıl Meclis üyesi olarak görev yapması gerektiğini söyledi. Tutan, bu çerçevede gerekli şartları taşıdıkları için, milletvekillikleri düşürülmesine rağmen, eski parlamenterlerin de sağlık giderlerinin Meclis tarafından karşılandığını söyledi. Bu durumda eski parlamenterler arasında, Hasan Mezarcı, Leyla Zana, Nazlı Ilıcak, Bekir Sobacı da bulunuyor.
Kimler yararlanıyor?
TBMM Başkanlık Divanı'na sunulan listeye göre, 20 Haziran 2006 tarihi itibarîyle, Meclis Tedavi Hizmetlerinden yararlanan hak sahiplerinin dağılımı şöyle:
* 22. Dönem Milletvekilleri: 546
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 1943
* Eski üyeler: 2,171
* Bakmakta yükümlü olduğu kişiler; 4355
* Dul ve yetimleri: 2749
* Dışarıdan atanan bakanlar: 36
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 38
* Dul ve yetimleri: 18
* Merkez kadrolu personeli: 1998
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 4154
* Emniyet personeli: 340
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 964
* Geçici görevliler: 762
* Milli Saraylar Kadrolu Personeli: 413
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 854
* Geçici görevliler: 5
* Emniyet personeli:172
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 444
* Yıldız Porselen kadrolu personeli: 116
* Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: 253
* Hereke halı fab. personeli: 43 TOPLAM: 22.450
(vatan)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:34