VELİLER, " PARA İSTERLER " KORKUSU YÜZÜNDEN OKULA GİTMİYOR
Ankara’da yapılan bir araştırmaya göre öğrenci velilerinin yüzde 49’unun para toplanacağı korkusuyla veli toplantılarına gitmediği ortaya çıktı. Ayrıca ilköğretim okullarında velilerden, karneden perde, masa örtüsü ve tebeşire kadar 26 değişik başlık altında para toplandığı belirlendi.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Prof. Dr. Işıl Ünal’ın danışmanlığında, Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Altındağ, Mamak, Yenimahalle, Sincan, Etimesgut ve Gölbaşı ilçelerinde velilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Ailelerin İlköğretim Kademesinde Yaptıkları Eğitim Harcamaları” başlıklı araştırmada, geçen eğitim–öğretim yılında okullarda toplanan paralar ve velilerin eğitim harcamaları ele alındı.
Araştırmaya göre velilerin yüzde 79,5’i “para işleri yüzünden okul yöneticileriyle sorun yaşadıklarını” belirtirken, yüzde 49,6’sı “para toplanacağı korkusuyla veli toplantılarına gitmediğini” bildirdi.
Araştırmada, velilerin yüzde 38,1’inin “devletin ilköğretim öğrencilerinin ders kitabı, kırtasiye, ulaşım ve beslenme gibi giderlerini karşılaması gerektiği” görüşünde olduğu, yüzde 61,9’unun ise aksi görüşü paylaştığı belirlendi.
Ailelerin ilköğretime giden çocukları için yaptığı yıllık harcama miktarı ortalama 450 milyon lira tutuyor. En fazla harcama ders kitabı, kırtasiye ve okul kıyafeti için yapılıyor. Bunu, spor ayakkabısı, okul çantası ve beslenme giderleri ile kurs ücretleri izliyor.
Yeterli para ayrılmıyor
Velilerin yüzde 92,7’si “devletin ilköğretim okullarına yeterince para ayırmadığı” görüşünü paylaştı. Velilerin yüzde 54,5’i “devletin ilköğretim okullarının ihtiyaçlarını bilinçli olarak karşılamadığını” düşünürken, yüzde 70,1’i “ilköğretim okullarının masraflarının velilerden karşılandığını” savunuyor.
Veliler en fazla, eğitime katkı payı (yüzde 95,3), karne parası (yüzde 86,8), fotokopi ve sınav ücreti (yüzde 56,6), fotoğraf parası (yüzde 54,5) kayıt parası (yüzde 44,6) ve spor kolu parası (yüzde 41,9) ödüyor.
Ankette yer alan “Sürekli para toplama yerine okullara devam etmenin belirli bir fiyatı olmalı mı?” sorusunu velilerin yüzde 37,2’si olumlu karşılarken, yüzde 62,8’i karşı çıktı. Araştırma raporunun sonuç bölümünde, “Ailelerin para toplama işleri nedeniyle okul yöneticileriyle sorun yaşadıklarına” işaret edilerek, “Okul yöneticileri ile aileler arasında eğitimsel nitelikte olması gereken ilişkiler, para toplama nedeniyle parasal ilişkiye dönüşmüştür.” denildi.
Raporda, “Çocukların okula devam etmesi için gerekli malzemelerin temininde yaşanan sıkıntıların göz önünde bulundurularak, kitap ve kıyafet gibi ihtiyaçlar için her yıl masraf yapılmasının önlenmesi gerektiği” kaydedildi.
Araştırmaya göre okullarda velilerden toplanan ücretler:
“Eğitime katkı payı”, “Kayıt parası”, “Karne parası”, “Diploma parası”, “Koruma derneği parası”, “Dergi parası”, “Servis ücreti”, “Yardımcı kitap parası”, “Spor kolu parası”, “Tiyatro ve temsil giderleri”, “Fotoğraf parası”, “Teşekkür, takdir belgeleri parası”, “Okul forma ücreti”, “Okul arması”, “Temizlik malzemeleri”, “Boya–tamirat ücreti”, “Perde, masa örtüsü ücreti”, “Cam parası”, “Fotokopi ve sınav ücretleri”, “Tebeşir parası”, “Sınıf köşeleri için para”, “Kızılay’a yardım parası”, “Bayram törenleri için kıyafet ücreti”, “Gezi parası”, “Elektrik, su, yakıt, telefon ücreti” ve “Bilgisayar alımı için ücret” başlıkları adı altında 26 değişik kalemde para toplanıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:25