Gündem
  • 1.12.2005 05:09

VİDEO GÖRÜNTÜLERİNDEN TESPİT NASIL YAPILDI?

Raporda, Demirkol’a ait el damarı fotoğraflarının tecavüz görüntülerindeki el damarları ile ‘tam çakıştığı’na yer verildi. Bu sistemin daha önce eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’le ilgili video görüntülerinin montaj olmadığının tespitinde de kullanıldığı öğrenildi.

EMNİYET Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’nın üst düzeydeki bir yetkilisi, fotoğraf ve video görüntü tespit sisteminin 1998 yılından bu yana Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Aynı yetkili, bu sistem sayesinde birçok olayın aydınlatıldığına da dikkat çekti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı ile kendilerine gönderilen tecavüz görüntüleri ile Gökhan Demirkol’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çekilen fotoğraflarının karşılaştırması için önce üç kişilik bir ekip görevlendirildiğini anlatan üst düzey emniyet yetkilisi şöyle konuştu:

‘Yurtdışında eğitimini iz belirleme ve değerlendirme, kimya ve biyoloji alanında tamamlayan üç kişilik komisyon, önce bize gönderilen tecavüz görüntüleri üzerinde çalıştı. Elimizdeki bilgisayar programları ile tecavüz görüntülerinin yer aldığı video kayıt saniye saniye netleştirildi. Daha sonra Gökhan Demirkol isimli şahsın emniyet birimimiz tarafından çekilen el, yüz, çene ve vücudunun diğer bölgeleri bilgisayara yüklendi. Bu iki görüntü bilgisayarda karşılaştırmalı olarak uzman heyetimiz tarafından değerlendirildi. Daha sonra yine laboratavurımızdaki program ile el izleri birbiri üzerine bindirildi. Tam çakışma sağlandığı tespit edilince söz konusu rapor düzenlendi.’

Gökhan Demirkol’un avukatı Ömer Yeşilyurt, tutuklamaya itiraz ettiklerini belirterek ‘Savcılığa kamuoyunun bilmediği Gamze Hanım’ın yaşam tarzını gösteren yeni CD’ler sunduk. Gamze Özçelik’in bütün yalanlarını ortaya çıkaracak görüntüler bunlar. Demirkol’un el üstü damarlarını tespit eden kurum, o malum görüntülerde komodinin üstünde görünen, bizim uyuşturucu olduğundan emin olduğumuz maddeyi neden tespit etmedi’ diye konuştu.

Savcı Yüksel’in video filmini de biz inceledik

Üst düzey yetkili, bu programda yanılma payının sıfıra yakın olduğuna da dikkat çekerek, ‘Aynı yazılımla şahısların gizlice çekilen görüntü ve fotoğraflarının montaj olup olmadığını da tespit ediyoruz. Nitekim eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’le ilgili video görüntüleri biz de izleyip, montaj olmadığını tespit ettik. Ve ilgili birimlere raporumuzu gönderdik’ diye konuştu.

Demirkol eski yasadan yararlanacak

Gökhan Demirkol, suç tarihi itibariyle lehine olan eski yasadan yararlanacak. Yeni TCK’da 102/2 maddesine göre 7-12 yıl ağır hapis öngören tecavüz suçu için, Özçelik olayında ‘ilaçla uyutulduğu tespiti yapılan rapor’ göz önüne alındığında istenen ceza, aynı yasanın 3/a bendine göre yarı oranında artırılarak 15,5 yıla kadar çıkıyor. Aynı suçu işleyenler hakkında eski TCK 416/1 uyarınca 7 yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası isteniyor.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:32

İLGİLİ HABERLER