Gündem
  • 28.4.2020 10:13

Virüs değişiyor!..İşte koronavirüsün 6 yeni belirtisi

Koronavirüs sürekli olarak kendini yeniliyor.. Bulaştığı her insanda farklı tesir ve semptomlar gösteriyor.. Bilimadamları virüsün bu özelliklerini çok şaşırtıcı buldu..
Başlanğıçta yüksek ateş ve öksürük gibi iki belirtisi siliniyordu. Sonra bunlara  baş ağrısı ,tat ve koku almama eklendi. şimdi de titreme, üşüme, kas ağrısı, ishal, boğaz ağrısı ve iştahsızlık ve eklendi. Bir de çiltte kızarıklık var.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, ateş veya nefes darlığı olmaksızın anti alerjik ilaçlara rağmen ciltte geçmeyen veya tekrarlayan kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkan kurdeşen hastalığının da Corona Virüsün erken belirtilerinden biri olabileceğine işaret etti. Doç. Dr. Kutlubay, Cerrahpaşa’da salgın nedeniyle ertelenen planlı ameliyatlara önümüzdeki haftadan itibaren başlanacağının da müjdesini verdi.

Koronavirüste 6 yeni belirti!

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, yeni tip koronavirüs hastalığının belirtilerine altı yeni semptom daha ekledi. ABD'li uzmanlara göre koronavirüsün; üşüme, üşümeyle birlikte tekrar eden titreme, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tat ve koku alma kaybı gibi yeni semptomlar ilde de ortaya çıkabiliyor.Bu belirtiler arasında genellikle halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı ve ishal sayılıyor.

BD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtileri listesine yenilerini dahil etti.

 TOPLAM SEMPTOM SAYISI 11'YE YÜKSELDİ

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), daha önce yalnızca üç semptomu Kovid-19'un belirtisi olarak değerlendiriyordu. Bunlar ateş, öksürük ve nefes darlığı olarak bildirilmişti. Ancak son dönemde artan hasta sayısı ile hastalığın belirtileri açısından yeni bulgular elde edilmeye başladı. Bunun üzerine tavsiyelerini güncelleyen merkez, semptom listesine altı yeni belirti ekledi. Bunlar, üşüme, üşümeyle birlikte tekrar eden titreme, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tat ve koku alma kaybı olarak belirlendi. Kovid-19'a yakalananların, bu belirtilerin bir ya da birkaçını virüsün bulaşmasından sonraki iki ile 14 gün arasındaki bir sürede göstermesi bekleniyor.

 FARKLI BELİRTİLER DE RAPOR EDİLİYOR

Yukarıda listelenen semptomların haricinde hastalığa yakalanan ya da yakalandığından şüphelenen kişiler tarafından farklı belirtiler de rapor edilebiliyor. Bu belirtiler arasında genellikle halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı ve ishal sayılıyor.

Ancak test alanları ya da evde test kitine onay veren kurumlar genellikle hastaların test talebini kabul etmeden önce resmi listede belirlenen semptomları gösterip göstermediğini sorguluyor. Bazı ülkeler yalnızca kuru öksürük ve yüksek ateşi belirti olarak kabul derken, bazı ülkeler daha esnek davranabiliyor.

Hastalık esnasında bu belirtiler çok şiddetli yaşanabileceği gibi hafif de seyredebiliyor. Bazı kişilerin hiç belirti vermeden de hastalığı atlattıkları görülebiliyor. Ancak uzmanlar hafif şekilde seyreden belirtilerin ağır sonuçları olabileceği konusunda da uyarıyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ İNSAN VÜCUDUNDA İLK OLARAK SOĞUK ALGINLIĞI SEMPTOMLARI GÖSTERİYOR!

Grip semptomları gösterdiği bilinen corona virüsü belirtileri ile ilgili yapılan araştırma; tüm dünyaya hızla yayılmaya devam eden salgının ciddiyetini gözler önüne serdi. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ile Kovid-19 taşıyıcısı olan 7 vakadan 6'sının bunu fark etmeksizin toplumda dolaşarak salgını yaydığı ve körüklediği tespit edildi.

NÖROLOJİK BOZUKLUKLAR SAPTANDI!

Tökezleme, koordinasyon bozukluğu ve nöbetler…

JAMA Neurology adlı tıp dergisinde yer alan yeni araştırmada; Covid-19'a yakalanan Çinlilerin bir kısmında tökezleme, koordinasyon bozukluğu ve nöbetler gibi sorunların tespit edildiği belirtildi. Çin'de koronavirüs tedavisi gören 214 hastayı inceleyen bilim insanları, bu kişilerin yüzde 36.4'ünde beyin ve sinir semptomları olduğunu buldu.

İngiliz gazete Daily Mail'de yer alan habere göre; bu semtompları belirlemek, doktorların daha yüksek riskli hastaları tanımlamasına yardımcı olabilir. Genel olarak hastaların üçte birinde görülen bu tür etkiler; baş ağrısı, tökezleme, konuşma bozukluğu, sinir ağrısı ve nöbetler gibi semptomlara yol açıyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ BAZI KİŞİLERDE KENDİNİ GÖSTERMİYOR!

Science Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, Çin'de seyahat kısıtlamaları uygulanmadan önce her 7 vakadan 6'sının fark edilmeden virüsün yayılmasını tetiklediğine dikkati çekildi.

Bilgisayar modellemesi kullanarak, Çin'in Wuhan bölgesinden başlayarak dünyaya yayılan salgının izlerini takip eden araştırmacılar, az belirti gösteren veya hiç göstermeyen "gizli virüs" taşıyıcılarının, hastalığı şu ana kadar teyit edilen vakaların üçte ikisine bulaştırdıklarını tesbit ettiklerini kaydetti.

Araştırmada, "Yeni tip Corona virüsü taşıyan insanların yüzde 86'sının tespit edilmeden toplumda dolaştığı" vurgulandı.

 

Güncellenme Tarihi : 28.4.2020 23:36

İLGİLİ HABERLER