Gündem
  • 6.2.2025 10:50

Washington SDG’den ayrılmak istiyor...Suriye'de Arap-Türk ittifakı

“Washington SDG’den ayrılmak istiyor”. Ankara, Suriye’de bir Arap-Türk ittifakı kurmayı öneriyor ve “IŞİD” ve İran’ın geri dönüşünü bekliyor…

"Arabi Post"a konuşan Türk medyası ve uzmanlar , Türkiye'nin Suriye'de Arap-Türk ittifakı kurma önerisinin amacının, IŞİD'le mücadelede Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dışında bölgede Washington'a güvenilir bir alternatif sunmak ve Suriye toprak bütünlüğünü sağlamak olduğunu ortaya koydu.

Türkiye'nin , Amerikan güçlerini Suriye'den çekmeye yönelik bir ön hazırlık olarak Washington'a "SDG"yi terk etmesi yönünde baskı yapmak istediğini vurguladılar .

Suriye'de Arap-Türk ittifakı 

Irak Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 26 Ocak 2025 Pazar günü Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyarette sunduğu önerinin ayrıntılarını açıkladı . Terör örgütleriyle mücadele alanında iş birliğine ilişkin; IŞİD de dahil.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terör örgütü DEAŞ'la mücadele, bölgedeki varlığını ortadan kaldırma ve finansman kaynaklarını kurutma amacıyla Irak, Suriye, Ürdün ve Türkiye'yi kapsayan bir ittifak çağrısı yaptı." denildi.

Türk yazar Handa Fırat, bu açıklamayı okurken; Ankara'nın bu teklifi neden yaptığı ve bunun sahada nasıl uygulanacağı konusunda pek çok soru gündeme geldi; Açıklamada adı geçen ülkelerin Türkiye'nin teklifini kabul etmesi halinde.

Fırat, Hürriyet gazetesinde yayınlanan yazısında, Türkiye'nin Irak, Suriye ve Ürdün'le ayrı güvenlik mekanizmaları kurduğunu, bu mekanizmaların Dışişleri, Savunma ve İstihbarat bakanlıkları düzeyinde iş birliğini kapsadığını belirtti.

Türk yazar, dört ülke arasında oluşturulan güvenlik mekanizmalarının amacının, bu bölgede güçlenen IŞİD'le mücadele etmek olduğunu sözlerine ekledi. Bu mekanizmalar harekete geçirildiği takdirde bu örgütün tehdidi hem varlık üzerinden hem de bölge üzerinden ortadan kalkacaktır.

Furat'a göre bölgede herhangi bir dış güç ve aktöre ihtiyaç kalmayacak, bu dış aktörlerin de bu ülkeler dışında herhangi bir yapılanmaya ihtiyacı olmayacak, başka bir örgütle mücadele etmek için terör örgütleriyle iş birliği yapılmasına gerek kalmayacak.

Bu dört ülkenin ortak sınırları bulunuyor, dolayısıyla ortak güvenlik mekanizması sınır güvenliğini de sağlayacak, bu da zaman içinde güvenliği artıracak ve pekiştirecektir.

Güncellenme Tarihi : 6.2.2025 10:57

İLGİLİ HABERLER