YAPI KREDİ'NİN YÖNETİMİNE GİREN AK PARTİ KURUCUSU KİM?
Çukurova Grubu’na ait Pamukbank’a el konulmasından sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) etkisi artan Yapı Kredi’de yönetim değişti. Yapı ve Kredi Bankası’nın dünkü genel kurulunda, 8 Yönetim Kurulu Üyesi’nden 7’si değişti. Aynı zamanda bankanın Genel Müdürü olan A. Naci Sığın dışında tamamen yenilenen yönetim kurulunda, AKP’nin ilk Kurucular Kurulu üyelerinden Dr. Mustafa Ünal da yer aldı. Dr. Ünal, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Üyesi olarak Ziraat ve Halkbank’ın da yönetiminde de görev yapıyor.
Ünal, Ziraat ve Halk Bankası’nın web sayfalarında yer alan özgeçmiş bilgilerine göre 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ünal’ın AKP’nin sitesinde yer alan özgeçmişinde ise aynı zamanda İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü mezunu olduğu yazıyor.
Almanya, Berlin Hür Üniversitesi’nde Ticaret Hukuku dalında Hukuk Doktoru ünvanını alan Ünal, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde asistan oldu. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünde öğretim üyesiyken istifa ederek özel sektöre geçti. Mercedes Benz Türk’te Genel Sekreter’lik yapan Dr. Ünal, daha sonra da serbest olarak hukuk müşaviri ve avukat olarak çalıştı.
27 Mart 2003’ten itibaren Halk Bankası ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olan Ünal, Almanca ve İngilizce biliyor.
Mehmet Çekinmez ise, 1998’den bu yana Yapı Kredi Bankası’nda Başdanışmanlık yapıyor. Çekinmez, 1995-1997 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcılığı da yaptı.
1976’da göreve başladığı Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu’nda 1987’ye kadar Murakıp olarak görev yaptı. Çekinmez, 1988’den Eylül 1991’e kadar Hazine Müsteşarlığı Bankacılık Dairesi Başkanlığı ile aynı dönem içerisinde Sigortacılık Dairesi’ne de vekalet görevlerini birlikte yürüttü. Aynı yılın ekim ayından itibaren Aralık 1994’e kadar Prag Büyükelçiliği’nde Ekonomi ve Ticaret Müşavirliği de yapan Çekinmez, halen Bankalar Yeminli Murakıpları Derneği’nin de Başkanlık görevini sürdürüyor.
DENİZCİ BANKA ÜYESİ
Yapı Kredi Bankası’nın yeni yönetiminde yer alan isimlerden Sedat Altunay ise, özelleştirme kapsamındaki Ataköy Marina ve Yatçılık A.Ş.’nin Genel Müdürü olarak görev yapıyor. Altunay aynı zamanda Amatör Denizcilik Federasyonu başkanlığını da yürütüyor.
Yeni yönetimde ayrıca Yapı Kredi Teftiş Kurulu Başkanı Semih Çağlar, Pamukbank’ın eski Genel Müdür Yardımcılarından ve halen Pamukbank Fon Kurulu Başkanı olan Ömer Kemal Gürer, 1994 yılından bu yana Yapı Kredi’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Selçuk Tamer ile Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Havva Güzin Üçışık yer aldı. Bankanın Yönetim Kurulu’nun yanı sıra Denetim Kurulu Üyeleri de değiştirilerek bu göreve Mehmet Ersoy ve Lokman Gündüz getirildi. Bu değişiklik ile birlikte Yapı Kredi’de Rona Yırcalı’nın yönetim kurulu başkanlığı, Selçuk Altun ve Halit Soydan’ın başkan vekilliği sona ermiş oldu. Bankanın önceki yönetim kurulunda Naci Sığın’ın dışında şu isimler yer alıyordu:
‘Lütfi Hasan Ersel, Levent A. Arsalman, A. İbrahim Toptepe, Tanbey Veziroğlu, Hüseyin Rahmi Soyder ve Rüştü Çelebioğlu.’
Gerçek bankacılıkla kárımız 162 trilyon
YapI Kredi Bankası Genel Müdür Naci Sığın Yapı Kredi’nin gerçek bankacılıktan hiçbir dönemde ödün vermediklerini vurguladı. Sığın, bankanın 2003 yılı kárının 162 trilyon lira olduğunu belirtti. Sığın, ‘2003 sonu itibariyle öz kaynaklarımız 3,5 katrilyon lira seviyesine geldi. Bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu ise yasal sınırın iki katının da üzerinde yüzde 18,5 olarak gerçekleşti’ dedi.
HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:56