Gündem
  • 17.10.2024 22:28

Yazıklar olsun.. Amerikan milletvekilleri Sinwar'ın şehit edilmesi nedeniyle İsrail'i tebrik sırasına girdi

ABD'li milletvekilleri, Hamas liderinin öldürülmesinin ardından İsrail'e desteklerini dile getirdi

CNN'den Elise Hammond'dan

ABD'li bazı milletvekilleri, İsrail ordusunun Çarşamba günü Hamas lideri Yahya Sinwar'ı öldürdüğü haberine tepki gösterdi.

Dış ilişkiler komitesinin kıdemli üyesi olan Demokrat Senatör Chris Coons , militan grubun liderinin ortadan kaldırılmasıyla, İsrail'deki 7 Ekim saldırıları için "adaletin sağlandığını" söyledi. Sinwar, saldırıların kilit mimarlarından biriydi.

Coons, CNN'e yaptığı açıklamada, "Onun gitmesi, Sinwar'ın ölmesi, İsrail'in askeri başarılarının üstüne bir de" Gazze'deki rehine anlaşmasıyla ilgili durmuş müzakereleri yeniden canlandırabilir ve bölgesel barışa doğru ilerlemeye yardımcı olabilir, dedi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rehinelerin serbest bırakılması için herhangi bir fırsat olup olmadığını görmek için bu anı kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, İsrail'in Sinwar'ı öldürmesini, militan grubu destekleyen Hamas ve İran'a "büyük bir darbe" olarak nitelendirdi.

"İran ve terörist vekillerine karşı alınacak en büyük intikam, terörizm ve nefretin yerine bölge için sürdürülebilir güvenlik, barış ve refahı koymaktır" dedi.

Cumhuriyetçi Temsilci Carlos Gimenez, Netanyahu'ya desteğini dile getirerek, "on yıllardır İsrail'e zarar verme yemini eden insanlarla başa çıkmanın tek bir yolu olduğunu" söyledi.

"Şu anda İsrail'in ve çabalarının arkasındayım. Bakın, bu liderlerin çoğu her zaman dokunulmaz olduklarını, istediklerini yapabileceklerini ve İsrail'in onlara dokunmayacağını düşündüler. Şimdi ise bunun farklı bir gün olduğunu görüyorlar," dedi CNN'e.

Milletvekili ayrıca, İsrail bombardımanında on binlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği Gazze'deki sivil kayıplarından da Hamas'ı sorumlu tuttu .

İsrailli politikacılar Sinwar'ın ölüm haberini kutluyor

CNN'den Eugenia Yosef ve Catherine Nichols'tanİsrailli siyasetçiler, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın ölüm haberini perşembe günü kutladı.

Dışişleri Bakanı İsrael Katz, cinayeti "İsrail ve tüm özgür dünya için İran liderliğindeki radikal İslam eksenine karşı mücadelede önemli bir askeri ve ahlaki zafer" olarak nitelendirdi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Sinwar'ın ölümünü İsrail'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmak için kullandı. "Dışarı çıkma, rehineleri serbest bırakma, ellerinizi kaldırma, teslim olma zamanı. Rehinelerle dışarı çıkın, onları serbest bırakın ve teslim olun."

Başkan Isaac Herzog, İsrail Savunma Kuvvetleri, Şin Bet ve İsrail güvenlik servisleri de dahil olmak üzere cinayete karışanları takdir etti. Herzog, "Şimdi, her zamankinden daha fazla, Gazze'de Hamas teröristleri tarafından hala korkunç koşullarda tutulan 101 rehineyi geri getirmek için mümkün olan her şekilde hareket etmeliyiz" dedi.

Muhalif siyasetçi Benny Gantz, "görev henüz bitmedi" ve IDF'nin "önümüzdeki yıllarda Gazze Şeridi'nde faaliyet göstermeye devam edeceğini" söyledi. İsrail'in, rehineleri geri getirmek ve Hamas yönetiminin yerini almak için Sinwar'ın ölümünden "faydalanması" gerektiğini sözlerine ekledi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ve Savunma Kabinesi Üyesi Gideon Sa'ar gibi diğer siyasetçiler de Sinwar'ın ölümünü destekleyen açıklamalarda bulundu.

Güncellenme Tarihi : 17.10.2024 22:35

İLGİLİ HABERLER