Medya
  • 21.1.2006 16:33

YAZILI BASIN, İNTERNET MEDYASI KARŞISINDA GÜÇ KAYBEDİYOR

Axel Springer International&Axel Springer Magazines Başkanı Dr. Andreas Wiele, yazılı basının televizyon ve internet karşısında sıkıntı yaşadığını belirterek "Yazılı basının canlı kalması için elimizde muazzam bir çözüm yok ama üç altın kural var; farklı olun, marka olun, büyük olun" dedi.
Yoğun rekabet ve değişen teknolojiler karşısında daha az yayıncının ayakta kalacağını savunan Axel Springer International&Axel Springer Magazines Başkanı Dr. Andreas Wiele, yazılı basının canlı kalması için üç altın kuralı "Farklı olun, marka olun, büyük olun" diye sıraladı.
Doğan Yayın Holding'in (DYH) 'Buluşma 2006, Trendleri Konuşma' temalı toplantısında konuşan Wiele yaratıcılık gerektiren bir sektörde olmalarına rağmen medyacıların da ilk başta aynı şeyleri düşündüğüne dikkat çekerek "Başlıklarımız, haber sunuşlarımız, pazarlama tekniklerimiz farklı olmalı. O nedenle bir kaç kere düşünmeliyiz" dedi. Wiele, çoğu yayıncının bu oyunu oynayamayacağını, sektörde birleşmelerin çoğalıp, sadece büyüklerin varlığını sürdüreceğini söyledi. Yazılı basının büyüme olasılığını sorgulayan Wiele, televizyon ve internet karşısında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. "Yazılı basının büyüme olasılığı var mı" sorusuna yanıt arayan Wiele, "Yazılı basının canlı kalması için elimizde muazzam bir çözüm yok ama üç altın kural var. Farklı olun, marka olun, büyük olun" diye konuştu.
Yazılı basının kendi alanında yaşadığı yoğun rakebetin yanında televizyon ve yeni teknolojilerin de tehdidi altında olduğunu vurgulayan Wiele, "İnsanların televizyon başında geçirdiği zaman giderek artıyor. Almanya'da bu 3 saati aştı. Renkli televizyonlar, canlı yayınlar televizyonu daha çok hayatın içine soktu" dedi. Wiele internetin yükselişinin de tirajları olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "İnternet reklam harcamalarında arttış dikkat çekiyor. İngiltere'de bu harcamalar çok arttı ve 2004'te 924 milyon dolara çıktı" dedi. Wiele, "Reklamda yazılı basının aldığı pay Çin'de yükseliyor, bütün dünyada düşüyor. Türkiye bu düşüşte başı çekiyor" diye konuştu.
Almanya'da yaşanan yoğun rekabetten örnek veren Wiele, bu nedenle maliyetleri azalttıklarını, fiyat savaşı yaptıklarını ve taklitlerle savaştıklarını kaydetti. Wiele, şöyle konuştu: "Bild der Frau 1.5 milyon tirajla en çok satan dergimiz. İki yıl önce Frau im Trend diye taklit bir rakip çıktı. Biz 85 sente onlar ise 50 sente satıyordu. Biz de 30 sente Frau von Heute diye onlarınkinin taklidini çıkardık. Bu iki dergi Bild der Frau'nun yarısı kadar satıyordu ama bize çok zarar verdi. Sonra başka bir yayın Albes für die Frau adlı dergiyi 30 sente çıkardı. Sonra Die Moderne Frau beşinci kopya olarak çıktı. Kötüye giden bir ekonomide tepki buydu; pazar küçüldükçe onu rakiplerle paylaşmak zorunda olmak. Tüketici dergilerinin sayısı, tirajlardaki düşüşlere rağmen tüm dünyada artıyor. Türkiye'deki artış oranı yüzde 67.6."
Wiele Audio Video Foto Bild Dergis'inin başarı hikayesini şöyle aktardı: "Üreticilerin değil tüketicilerin yanında olan bir dergi çıkardık. DVD cihazlarını, fotoğraf makinelerini değerlendiriliyor. Yeterince farklı olamayacağımızdan korktuk her sayıyla birlikte DVD vermeye başladık. 2.30 Euro'ya satılan dergi 600 bin tirajı yakaladı. Daha önceki dergilerin en çok satanı 60 bine ulaşıyordu. On kat fark atmış olduk. Aynı şekilde TV Digital dergimizi kablo televizyon operatörleriyle varılan anlaşmayla direkt pazarlamaya başladık."
Yazılı basının internete karşı hız yarışını kazanamayacağına dikkat çeken Wiele, "Internete karşı da farklı olunarak ayakta kalınabilir. Yazılı basın internete karşı derinlik ve doğruluk açısından avantajlı. Yazılı basının müthiş bir depolama kapasitesi var. Internet ve televizyona kıyasla daha çok içerik sağlıyor. Kağıdı görmek bambaşka bir duygu" dedi.
Nielsen Medya Araştırmaları Yönetim Kurul Başkanı ve CEO'su Robert McCann, internetin televizyonu mahvedeceğine dair kara senaryolar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ancak televizyon çok renkli ve eğlenceli bir araç. Teknolojinin getirdiği değişiklikler bir meydan okumadır. Özellikle reklamcılık açısından televizyondan vazgeçmek mümkün değil. Televizyon çok önemli bir medya gücü olmaya devam ediyor. Reklamcılık için de televizyon can alıcı. ABD'de TV reklamlarına 130 milyar dolardan fazla para harcanıyor. 2004'te dünya TV reklamcılığının büyüklüğü 400 milyar dolar oldu. Internetten korkuluyor ama TV açık ara önde. Biz analog TV'lerle büyüdük. Şimdi ise kişisel TV'lerden, talebe bağlı TV'lerden bahsediyoruz. El TV, cep TV, sökülebilir TV... Hiçbir bağlantısı olmayan görüntüsü mükemmel, heryere taşınabilir TV'ler. Değişen TV değil, tüketici teknolojileri. Zaman kaydırabilen TV'ler var. Hatta İngiltere'de kullanılan Singbox isimli aletle Londra'dayken, New York'taki kablolu televizyonunuzdaki bir programı izleyebiliyorsunuz. Sadece zaman değil mekanda kaydırabilen bir TV."
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:12

İLGİLİ HABERLER