YEK'İN ÜYE SAYISI YENİ TASLAKTA 21'E YÜKSELTİLİYOR
UĞUR ALICI
ANKARA - Geçtiğimiz hafta iki gün süren bilimadamları ve akademisyenlerin katıldığı 'Atölye Çalışması'' sonucunda daha önce hazırlanan Anayasa değişikliği yasa taslağında 17 kişiden oluşması öngörülen Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu'nun üye sayısının 21'e yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.
Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde öngörülen değişikliklerle ilgili taslak üzerinde çalışılan 'Atölye Çalışması''nda taslağın, üzerinde tam bir mutabakata varıldığı ve oy birliğiyle kabul edildiği bildirildi.
Milli Eğitim Bkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'nın 130. maddesinde yapılan değişiklikle mevcut anayasada sadece bilimsel özerklik tanınan üniversitelerin ''idari ve mali özerkliğe de kavuşturulduğu'', ayrıca, ''bilimsel özerklik'' kavramı yerine ''bilimsel özgürlük'' kavramının kullanıldığı kaydedildi. Taslaktaki değişiklikle akademik camiada huzursuzluğa yol açan ve bilimsel üretimi olumsuz etkileyen, yöneticilerin geniş yetki ve keyfi uygulama alanlarının olabildiğince azaltıldığı savunuldu.
Anayasa'da öngörülen değişiklik çerçevesinde YÖK'ün rektör ve dekan atamalarına ilişkin yetkilerinin kaldırıldığı belirtildi. Anayasa'nın 131. maddesinde yapılan başka bir değişiklik ile de akademik nitelikteki görev ve yetkilerin Üniversitelerarası Kurul'a devredildiği ve bu kurulun yetkilerinin artırılarak anayasal bir organ kimliğine kavuşturulduğu belirtildi. Açıklamada, akademik ölçütleri belirleme, denetim ve değerlendirme, akademik unvanların kazanılması gibi konularda yetkiler Üniversitelerarası Kurul'a verildi. Üniversiteler ve bilimadamları siyasi müdahalelerin üzerinde, yine kendilerinin koyacağı kriterlerle ve ölçütlerle faaliyetlerini sürdürecekler. Üniversiteler ve bilimadamları kendilerinin denetimlerine bırakılmayacak. Açıklamada, bu konu ''reform'' olarak nitelendirildi. Açıklamada, eski taslaktaki ''Üniversiteler ve bunlara bağlı birimler devletin gözetimi ve denetimi altında olup güvenlik hizmetleri devletçe sağlanır'' hükmü, ''Zaten rektörler talep ettiğinde güvenlik hizmetinin sağlandığı ve bunu anayasada belirtmeye gerek olmadığı'' gerekçesiyle, yeni taslağa konulmadığı öğrenildi.
YÜKSEKÖĞRETIM EŞGÜDÜM KURULU'NUN YENİ TASLAKTAKİ DURUMU
Daha önce hazırlanan taslakta, YÖK yerine kurulması ve 17 kişiden oluşması öngörülen Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu'nun (YEK) üyesi sayısının 21'e yükseltilmesine karar verildi. Eski taslakta daha uzun yer alan YEK'in görev alanı, yeni taslakta, ''Yükseköğretim alanında eşgüdümü sağlamak ve ülke kalkınma hedefleri doğrultusunda gerekli planlama çalışmalarını yapmak üzere Yükseköğretim Eşgüdüm Kurulu kurulur'' olarak tanımlandı.Yeni taslakta YEK'in ''Üniversitelerarası Kurul'un kendi üyelerinden önereceği iki kat aday arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilen 10, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen 7, çalışan ve işveren örgütlerinden seçilen 2'şer üyeden oluşacağı'' bildirildi. Eski taslakta, YEK'in ''Bakanlar Kurulu'nun belirlediği 7, Cumhurbaşkanı'nca Üniversitelerarası Kurul üyeleri arasından seçilen 7 ve ülke genelinde yaygın işçi ve işveren sendikaları konfederasyonları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu üyelerinden seçilen 3 üyeden oluşması'' tasarlanmıştı. Açıklamada, YEK'in yapısına ilişkin, ''Üniversitelerle toplumun, sanayinin, endüstrinin ve iş çevrelerinin iletişimini sağlamak ve toplumsal kalkınmada üniversitelerin toplumun farklı kesimlerinden yararlanmalarını harekete geçirmek düşüncesiyle işveren ve çalışan kesimlerinin 2'şer temsilcisi de bu Kurul'da yer almaktadır'' denildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:25