Gündem
  • 16.3.2025 02:07

Yemen'den Amerika'ya karşılık verme yemini

Husiler karşılık vereceklerini söylüyor ve ABD saldırılarının haftalarca sürmesi bekleniyor.

Amerikan hava saldırısının ardından Sana'nın bir banliyösünden yükselen duman bulutu (Avrupa)

Husi grubu, ABD'nin Sana ve Yemen'deki diğer bölgeleri hedef alan hava saldırılarına karşılık vereceğini belirtirken , ABD yetkilileri, bölgedeki deniz seyrüseferine yönelik tehdidi azaltmak için saldırıların haftalarca sürebileceğini söyledi.

ABD hava saldırıları Cumartesi akşamı Başkan Donald Trump'ın emriyle başladı . Husiler Sanaa'yı hedef aldıklarını ve Pazar sabahı Saada ve Dhamar'ı da kapsayacak şekilde genişlediklerini söylediler.

ABD'li yetkililer, saldırıların Kızıldeniz'deki USS Harry S. Truman uçak gemisinden kalkan savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğini  ve radarlar, hava savunma sistemleri, füze sistemleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere onlarca noktayı hedef aldığını söyledi.

ABD'li yetkililer saldırıların askeri hedefleri hedef aldığını söylerken, Husi örgütü ise saldırıların sivil hedefleri hedef aldığını, 13 sivilin öldüğünü, dokuzunun da yaralandığını ileri sürdü.

ABD'nin saldırıları, Husilerin kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardımların ulaşmasını engellemeleri üzerine bölgedeki su yollarındaki İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurmasının ve Trump yönetiminin onları yeniden "terör örgütü" olarak tanımlamasının ardından geldi.

"Tırmanış üstüne tırmanış"

Grubun siyasi bürosu hava saldırılarını kınayarak, "ABD-İngiliz saldırganlığının" cevapsız kalmayacağını ve güçlerinin tırmanışa tırmanışla karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

Açıklamada, söz konusu baskınların Yemen halkını Gazze halkına ve direnişine destek vererek Filistin'e destek olmaktan alıkoyamayacağı belirtildi.

Açıklamada, "Ülkemize yönelik bu apaçık saldırganlık, Amerika'nın Siyonist yapı adına savaştığını teyit etmektedir." denildi.

Husi sözcüsü ise bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılarının "bağımsız bir devlete yönelik bir saldırı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik haksız kuşatmasını sürdürmesi için bir teşvik" olduğunu söyledi.

Sözcü, ABD Başkanı'nın Bab el-Mendeb'de uluslararası seyrüseferin tehdit altında olduğu yönündeki iddialarının uluslararası kamuoyunu yanılttığını belirtti.

Trump Husileri cehennemle tehdit ediyor (Reuters)

"kararlı operasyon"

ABD Başkanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, orduya Yemen'deki Husi teröristlerine karşı "kararlı ve güçlü" bir askeri operasyon başlatma emri verdiğini söyledi.

Trump, ülkesinin Husilerin Amerikan gemilerine yönelik saldırısına müsamaha göstermeyeceğini ve amacına ulaşmak için ezici ve öldürücü güç kullanacağını söyledi.

ABD Başkanı ayrıca Husileri cehennemle tehdit ederek, hiçbir "terörist gücün" ABD ticari ve donanma gemilerinin uluslararası su yollarında serbestçe seyretmesini engelleyemeyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Trump'ın İran destekli Husi teröristlere güçlü ve net bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Rubio, Amerikan gemilerine ve küresel nakliyeye yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini belirterek, ülkesinin seyrüsefer özgürlüğünü korumaya devam edeceğini söyledi.

Haftalarca sürecek

Bu arada ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, güçlerinin Husilere karşı geniş çaplı bir operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyonların Amerikan çıkarlarını savunmak, düşman olarak adlandırdığı unsurları caydırmak ve seyrüsefer özgürlüğünü yeniden sağlamak amacıyla Husi hedeflerine yönelik gerçekleştirildiğini söyledi.

ABD medyası, yetkililerin hava saldırılarının günlerce, haftalarca sürecek bir dizi olayın başlangıcı olduğunu söylediğini aktardı.

ABC News, bilgili bir kaynağın ABD saldırılarının Husilerin tepkisine bağlı olarak yoğunlaşabileceğini ve genişleyebileceğini söylediğini aktardı. Kaynak, baskınların yalnızca ABD tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

ABD'li bir savunma yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, cumartesi günkü saldırıların ardından atılacak herhangi bir adımın, saldırıların yol açtığı hasarın değerlendirilmesine bağlı olacağını söyledi.

Haber ajansı, bilgili bir kaynağa dayanarak Yemen'e herhangi bir işgal ya da kara harekâtı olmayacağını, ancak bir dizi hedefli ve devam eden stratejik saldırılar düzenleneceğini söyledi.

New York Times ayrıca Washington ve Ortadoğu'daki yetkililerin Husilerin karşı saldırısına hazırlandığını bildirdi.

Bu bağlamda Wall Street Journal, ABD'li bir savunma yetkilisinin, ABD'ye ait bir insansız hava aracının düşürülmesi ve Husilerin saldırı tehditlerinin, onlara karşı yeniden askeri müdahaleye yol açtığını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre, ABD saldırılarında hedef alınan yerler arasında Sana'daki Husi liderlerinin evleri de yer alıyor.

Kaynak : Al Jazeera


 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2025 02:11

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa