YENİ KUŞ GRİBİ AŞISI 1 AY İÇİNDE ÜRETİLEBİLECEK
WASHINGTON - ABD'li bilimadamları, genetik mühendisliği tekniği kullanılarak hazırlanan ve kuş gribine karşı tam koruma sağlayan yeni bir aşıyı üretmenin, sadece 1 ay alacağını bildirdiler.Aşıyı hazırlayan University of Pittsburgh, Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan ekibin başkanı Dr. Andrea Gambotto hazırladıkları aşının ''çok güçlü olduğunu'' belirtirken, ekibin aşıyı şimdi insanlarda denemeye hazırlandığını söyledi.
Ekibin çalışmalarının sonuçları ''Journal of Virology'' dergisinin 15 Şubat'ta piyasaya çıkacak sayısında yayımlandı.
Dergide yer alan bilgilere göre, ekip gerçek H5N1 (öldürücü kuş gribi virüsü) kullanmadı, bunun yerine virüsün genetik dizilim kodunu kullandı. Ekip böylece bütün grip virüslerinin yüzeyinde görülen bir proteini kontrol eden hemagglutinin geninin DNA kodlarını yapay olarak üretti. H5N1'deki ''H'', hemagglutinin genini temsil ediyor.
Daha sonra ekip bu yapay DNA'yı yaygın bir nezle virüsü olan adenovirüse ekledi. Hazırlanan aşı, fareler ve tavuklarda yapılan testlerde, genizden verildiğinde kısmi koruma sağladı ama enjekte edildiğinde, H5N1 virüsüne karşı korumada yüzde 100 başarı elde edildi.
Ve aşı ikili bağışıklık tepkisi diye bilinen oluşumu yarattı. Aşı yapılan hayvanların vücutları hem virüsü etkisiz hale getirmek için antikorlar hem de virüse saldıran T-hücresi diye bilinen bağışık hücre tipini üretti.
Aşının, kuş gribinin değişim geçirmiş biçimlerine karşı da etkili olabileceği belirtiliyor.
Aşının, canlı insan adenovirüsleri kullanması nedeniyle ağızdan verilmesi durumunda insanlarda hayvanlardan daha etkili olabileceği umuluyor. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10