Eğitim
  • 1.4.2013 15:36

YGS sonuçları açıklandı!.. Tıkla sonucunu öğren...

2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Adaylar, sonuçları http://www.osym.gov.tr veya http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.

ANKARA  - ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini, bunlardan 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi.
      ÖSYM Başkanı Demir, basın toplantısında, ''ÖSYM'nin değişim sürecine'' ilişkin sunum yaptı.
      Merkezin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Demir, geçen yıl 167 sınav merkezinde, 40'tan fazla sınav yapıldığını, bu sınavlarda yaklaşık 9 milyon adayın 120 bin salonda sınava alındığını ifade etti.
      ÖSYM'nin kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine yönelik de sınavlar düzenlendiğini vurgulayan Demir, Merkez'in ana uğraş alanının yükseköğretime geçiş ve lisans yerleştirme sınavları olduğuna dikkati çekti.
      Bir milyondan fazla adayla 2013-YGS'yi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Demir, ''Türkiye'de yabancı dil sınavlarını birleştirerek önümüzdeki hafta sonu YDS'yi gerçekleştireceğiz. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak'' dedi.
     
     -Kamera kaydı-
    
     Geçen yıl yapılan sınavlara yönelik sayısal verileri paylaşan Demir, şunları kaydetti:
      ''9 milyon 985 bin 195 cevap kağıdını taramışız. 485 bin 722 tutanak okumuşuz. 464 milyon sayfa kitap basmışız. Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar. 2012'de yaptığımız sınavlarda 28 bin 577 salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Sadece bu yıl yaptığımız YGS'de 20 bine yakın salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Bundan sonra daha fazla salonda ve sene sonuna doğru da tüm salonlarda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz.''
     
     -''Değişim kaçınılmazdı''-
    
     ÖSYM'nin 2010 yılındaki KPSS'de ortaya çıkan bir kopya skandalıyla çok ciddi sarsıldığını, güven kaybettiğini ifade eden Demir, böyle ''zor bir dönemde'' göreve geldiklerini söyledi.
      Göreve geldiklerinde teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamış ve bilgi güvenliği dikkate alınmadan oluşturulmuş bir yapının söz konusu olduğunu savunan Demir, ''Mevcut yapıyla işlerin yürütülmesi zordu ve bu aşamada değişim kaçınılmazdı'' diye konuştu.
      Demir, mevcut düzeni devam ettirmediklerini anlatarak, ''Çağın gerektirdiği teknolojileri de kullanarak sistemde köklü değişiklikler yapıp kurumu günümüzün teknolojik olanaklarıyla donatıp gerçek bir saygınlığı oluşturmak. İşte tercihimiz bu oldu. Bu zor olan yolda bugün kadar yürüdük'' değerlendirmesinde bulundu.
      Aday odaklılık ve kurumsal yetkinlik anlayışıyla 2012-2016 stratejik planını oluşturduklarını dile getiren Demir, bu kapsamda Merkez'in misyon ve vizyonunu belirlediklerini söyledi.
      Merkezin ''Hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten, şeffaf bir kurum oluşturmak'' şeklinde açıklayan Demir, bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
      Sınav güvenliğine önem verdiklerini kaydeden Demir, sınav güvenlik kurallarını yayımladıklarını, ÖSYM merkez binasında kırmızı alanlar oluşturulduğunu, e-imza uygulamasının hayata geçirildiğini, matbaada kapalı dönem uygulamasının yeniden düzenlendiğini, her adaya farklı soru kitapçığı uygulamasının yapıldığını söyledi.
      Demir, görevli atamalarının merkezi yapılmaya başlandığını, soru havuzu oluşturulduğunu, sınavların iletişimin tamamen kesildiği kapalı dönem içerisinde hazırlandığı bilgisini verdi.
      Kurulan çağrı merkeziyle tüm talepleri 7 gün 24 saat boyunca aldıklarını ifade eden Demir, ilk defa aday el rehberi hazırladıklarını ve bu sayede 2013-YGS'nin ''son derece kurallara uygun'' bir yapıda gerçekleştiğini dile getirdi.
      Teknolojik altyapı çalışmalarıyla ÖSYM'nin kendi yazılımlarını geliştiren bir kurum haline geldiğini belirten Demir, 2013-YGS'ye ilişkin bazı rakamları paylaştı.
     
     -Sınav evrakları için 56 bin kutu-
    
     2013-YGS'ye 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini anımsatan Demir, sınavın 6 bin 467 binada, 100 bin 452 salonda uygulandığını, sınavda 282 bin 542 kişinin görev aldığını, evraklarının taşınması için 56 bin 670 kutunun kullanıldığını bildirdi.
      Demir, sınav evraklarının 75 araçla nakledildiğini, nakliye için şehir içinde 3 bin 150 aracın kullanıldığını belirterek, 2 bin 726 ÖSYM temsilcisinin sınavda görev yaptığını da sözlerine ekledi.
     
     -47 bin aday sınava girmedi-
    
     ÖSYM Başkanı Demir, 1 milyon 924 bin 523 adayın başvurduğunu ancak bunlardan 47 bin 692'sinin sınava girmediği bilgisin verdi. Bir milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini anlatan Demir, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi. 

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçlarına göre, Ankara'nın en başarılı il olduğunu belirterek, ''Lise türlerine göre başarılı okullar; fen liseleri, özel fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri oldu'' dedi.
      Demir, YGS sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında, adaylara sonuç belgesi gönderilmeyeceğini, YGS puan türlerinin en az birinde, 180 ve üzeri puan alan adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) başvurabileceklerini ifade etti.
      LYS başvurularının 22-29 Nisan arasında yapılabileceğini ve ayrı bir kılavuz hazırlanmayacağını dile getiren Demir, adaylardan başvuru kılavuzunu dikkatle okumalarını istedi.
      LYS'nin beş oturumda gerçekleştirileceğini belirten Demir, en az iki oturuma girmenin adayların yararına olacağını söyledi. Demir, 81 il merkezinde yapılacak LYS için adayların iki sınav merkezi tercih edebileceğini kaydetti.
      Başvurularını internet üzerinden yapan adayların ''başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' mesajını almaları gerektiğine dikkati çeken Demir, YGS'ye giren yaklaşık 1 milyon 805 bin adayın sınav kağıtlarının toplanması, okunması ve taranması işleminin 9 gün içinde tamamlanmasının ÖSYM'de bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
      ÖSYM Başkanı Demir, sınav sonuçlarını bu kadar kısa sürede açıklamalarında başvuru tarihlerini uzatmamalarının, sınav görevlilerinin desteklerinin, bina sınav sorumlularının eğitilmesinin ve sınav salonlarında sınavın uygulanmasının kamerayla kayıt altına alınmasının etkili olduğunu savundu.
      İlk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan ''kırmızı kutu''nun işleri çok hızlandırdığını dile getiren Demir, yine sınavda ilk kez uygulanan ''karekod etiket'' sayesinde de kitapçıkları tam olarak teslim aldıklarını bildirdi.
     
     -Kaliteli kırtasiye gereçleri, okuma kapasitesini artırdı-
    
     Demir, adaylara verilen kalem, silgi ve diğer sınav gereçlerinin kalitesinin artırılmasının cevap kağıtlarının okunmasını kolaylaştırdığına işaret eden Demir, ''Bunlar optik okuma kapasitemizi yüzde 40 artırdı'' dedi.
      Tüm adaylar gözönüne alındığında, Türkçe testinde ortalama 16,8, standart sapma 9,4, sosyal bilgiler testinde ortalama 12,1, standart sapma 8,5, matematik ortalama 7,5, standart sapma 9,4, fen bilimleri testinde ortalama 3,5, standart sapmanın 7,8 olduğunu kaydetti.
      Bu verilerin geçen yıllarla aynı seviyelerde olduğunu vurgulayan Demir, lise son sınıfta okuyan adayların Türkçe ortalamalarının 17,2, sosyal bilimler ortalamasının 12, matematik ortalamasının 7,9, fen bilimleri ortalamasının ise 4,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
      Demir, doğru sayıları ve ham puan dağılımlarına bakıldığında, Türkçe'de 809, sosyal bilgilerde 6, matematikte 2 bin 417 ve fen bilimlerinde 91 adayın soruların tamamını yaptığını aktardı.
      Türkçe ve sosyal bilgiler testindeki doğru cevapların normal dağılım gösterdiğini anlatan Demir, temel matematik ve fen bilimlerinde dağılımın normal olmadığını, ancak 3 yıllık veriler gözönüne alındığında bunun Türkiye gerçeği olduğunu söyledi.
     
     -En başarılı il Ankara-
    
     ÖSYM Başkanı Demir, 160 sorunun tamamında normal bir dağılımın gerçekleştiğini belirterek, ''YGS il başarılarına baktığımızda, birinci sırada Ankara'yı görüyoruz. Sonra, Karabük, Denizli, Aydın, Isparta, Kırşehir. Eskişehir, Antalya, Burdur ve Karaman'ı görüyoruz'' diye konuştu.
      Cinsiyet göre sınav başarısına bakıldığında tüm kitlenin yüzde 45,30'unu kız adayların oluşturduğuna işaret eden Demir, ''Bunların yüzde 89,05'i 140 ve üzeri, yüzde 72,24'si de 180 ve üzeri puan almış durumda. Adayların yüzde 54,70'ini erkekler oluşturuyor. Yüzde 84,21'i 140 ve üzeri, yüzde 65,03'ü 180 ve üzeri puan aldı. Tüm adayların yüzde 86,40'ı 140 ve üzeri, yüzde 68'30'u da 180 ve üzeri puan almış durumda'' dedi.
      Demir, öğrenim durumuna göre başarı sıralamasında adayların yüzde 42,79'unu lise son sınıf öğrencilerinin oluşturduğunu, bunların yüzde 84,61'i 140 ve üzeri, yüzde 66,52'sinin ise 180 ve üzeri puan aldığını bildirdi.
      Sırasıyla fen liseleri, özel fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin en başarılı okullar olduğunu bildiren Demir, bu okulları öğretmen liseleri ve askeri liselerin takip ettiğini açıkladı.
     
     -''KPSS Soruşturması''-
    
     ÖSYM Başkanı Ali Demir bir gazetecinin, yürütülen KPSS soruşturmasının kurumun güvenilirliğine zarar verip vermediğine ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:
      ''2010 KPSS soruşturması tamamen savcılığın elinde bir soruşturmadır. Dolayısıyla bizim burada bir yorum veya değerlendirme yapmamızın doğru olmayacağını düşünüyoruz. Ben sadece şunu söylemek istiyorum; şu an itibarıyla ÖSYM'deki bütün çalışanlarımızın hesap veremeyeceği hiçbir boyut ve konu söz konusu değildir. O nedenle biz şu anda görev alan personelimizle büyük bir huzur, büyük bir güven içinde çalıştığımıza inanıyoruz.'' 


     
SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:41

İLGİLİ HABERLER