YILDIRIM: ''ZOR ANLARDA BIRAKIP KAÇACAK ADAM DEĞİLİM''
PAMUKOVA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kendisine yönelik ''Bakan istifa etsin'' sözlerini anımsatarak, ''Ben zoru, zor anlarda bırakıp kaçacak bir adam değilim. Yaptığım her türlü işin ve uygulamanın arkasındayım. Bunun hesabını da gerekirse veririm'' dedi.
Yıldırım, dün meydana gelen tren kazasıyla ilgili olarak Pamukova'da bir basın toplantısı düzenledi. Bu kazayı daha da önemli yapının, bir süreden beri uygulamaya koydukları hızlandırılmış tren projesi ile ilişkilendirilmeye çalışılması olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Bugün var olan psikolojik ortam içinde bu konunun, bizim açımızdan savunulması kolay değildir. Esasen savunulacak husus da göremiyorum'' diye konuştu.
Yıldırım, kaza yapan trenin ortalama hızının 106 kilometre/saat olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
''Hızlı trenin dünyadaki bilimsel tanımı 250 kilometre ve üzerindeki trenlerdir. 106 kilometre sürat yapan trenin hızlı tren olması mümkün değildir. Hızlandırılmış trenin 540 kilometrelik İstanbul-Ankara hattındaki ortalama hızı, saatte 90 kilometreydi. 16 kilometrelik bir iyileştirmeden bahsediyoruz. Bu iyileştirmeyle İstanbul-Ankara arasını 7 saatten 5 saate düşürmek nasıl oldu, bunu anlatayım. Demiryollarımız son 50 yıldır alt ve üst yapısında herhangi bir çalışma yapılmamış, yani demiryollarımızın rayları, traversleri ve balansı hiçbir şekilde elden geçirilememiştir. Bu nedendir ki demiryollarımızda bu hatta, bundan daha büyük kazalar olmuştur. Düşük süratle gitmesine rağmen, son 50 yıllık istatistiklere göre, bu kaza 4. sırada yer almaktadır. Demiryollarında 90 ölümlü kaza yaşanmıştır.''
Yıldırım, bu hatta kullanılan trenlerin lokomotiflerinin ortalama dizayn süratinin 140-160 kilometre, vagonların da 160 kilometre olduğunu belirterek, lokomotiflerin 140 kilometre hıza rahatlıkla ulaşabildiğini söyledi.
''Biz, hızı 106 kilometre olarak belirledik. Bu hattaki tüm vagon ve lokomotifleri de yeniledik'' diyen Yıldırım, şöyle konuştu:
''Bir kazanın oluşması için çeşitli faktörlerin biraraya gelmesi lazım, sadece hızdan kaza oluşmaz. Alt ve üstyapının yetersizliği, çeken ve çekilen araçların teknik yapısı, kullanılan araçtaki insan hatası gibi... Sıfır kilometre otomobilde bile kaza ihtimali vardır. O bakımdan insan unsuru önemli rol oynar. Bu kazayı, dönüp dolaştırıp sadece 16 kilometrelik bir hız artışına bağlamak insafla bağdaşmaz. Bu olaydan siyaset yapmayı ayıp sayıyorum. Bunu da halka şikayet ediyorum. 50 sene hiç çivi çakılmayan demiryollarının 20 ayda yatırımlarını yüzde 300 artırdığımız bir dönemde bu kazayı fırsat bilip, bize karşı yönelenlerin ülkeye ve TCDD'ye yaptıkları kötülüğün sonuçlarını yıllar bize gösterecektir.
20 aydır Ulaştırma Bakanıyım. Göreve geldiğim günden beri de ülkenin ulaşım politikalarında gerekli dengeleri hazırlamak için projeler üretip öncelikli alanlarda çalışmalar yaptık. Demiryollarıyla ilgili Ankara-İstanbul Rehabilitasyonu, Hızlı Tren ve Tüp Geçit projeleri bunların en önemlilerinden birkaçıdır.''
-''İstifa et deniyor''-
Yıldırım, kendisine yönelik ''Bakan istifa etsin'' sözlerinin sarfedildiğini de anımsatarak, şöyle devam etti:
''Bu soruyu merak ediyorsunuz. Bunun cevabını şöyle veriyorum: Ben zoru, zor anlarda bırakıp kaçacak bir adam değilim. Yaptığım her türlü işin ve uygulamanın arkasındayım. Bunun hesabını da gerekirse veririm. Bu kaza milletimizi derinden üzmüştür. Ölenlerin yakınlarının acılarını, onlar kadar hissedemiyoruz belki ama, daha bu psikolojiden kurtulmadan, insafsızca bu acıları bir kenara bırakarak; halkımızın demiryollarından daha iyi yararlanması, daha fazla konfor sağlanması yönündeki çalışmaların bir suç gibi gösterilmesini yüce milletin takdirine bırakıyorum.''
-Kaza anındaki hız 118 km/saat-
Demiryollarındaki Ankara-İstanbul güzergahı ele alındığında bu hatta virajlar, düz yollar ve makaslar bulunduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
''Her noktada aynı hızı yapma şansınız yok. Demiryolları yöneticileri hangi noktada, ne hız yapılacağını belirlemişlerdir ve bir kitapta toplamışlardır. Bunu belirlemekle de kalmamışlar, bu bilgileri makinistin bulunduğu mahale asmışlardır. 100. kilometrede uygulanacak hız, viraja girerken ve çıkarken uygulanacak hız kuralları bellidir. Bu hızlandırılmış tren projesinde biz, 500 metre yarıçapındaki eğimlerin altındaki virajlarda eskiden uygulanan hızları hiç değiştirmedik. Ya nerede yaptık... 500 metreden büyük ve üst yerlerde hız artırımına gidilmiştir. Kazanın meydana geldiği virajın yarıçapı 345 metredir. Kitapta belirlenen viraja giriş hızı 80 kilometre/saattir. Kazadan sonra demiryolu teknik ekiplerinin trenin kara kutusu diye adlandırılan hız diyagramından tespit ettikleri hız 118 kilometre/saattir. Bu, önemli bir tespittir. Ancak bu kazanın nedenini anlamak için yeterli değildir.''