Gündem
  • 17.4.2010 13:07

YILDIRIM'DAN 'İNTERNET YASAKLARI' AÇIKLAMASI

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek Beldesinde bulunan Gloria Golf Otel'de Türkiye Bilişim Derneği, Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri (BİMY' 17) Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile gerçekleştirildi .

Seminerin açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, internetin Türkiye'de önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Güvenli internet konusuna çok önem verdiklerini belirten Acarer, kurumları bünyesinde kurulan internet başkanlığının en önemli çalışmasının güvenli internet olduğununu altını çizdi. Güvenli internet konusunda bir takım düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Acarer, "Özellikle çocukların zararlı yayınlardan korunması amacıyla bir takım düzenlemeler yapıldı. Bu konu Türkiye'nin değil bütün Dünya'nın önemsediği bir konu. Uluslar arası haberleşme örgütü bu yılı güvenli internet yılı ilan etti. Bu konuda bütün ülkelere de yayınladıkları mesajlar ile bu konunun öneminin altını çizdiler."

KAMU ÇALIŞANLARI ÖZEL SEKTÖR İLE EL ELE VERMELİ

Seminerde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamudaki karar süreçleri, prosedürlerin uzun olma alışkanlığının bilgi iletişim alt yapısını kurmada aynı şekilde sürmesi halinde bilgi toplumu olma yönündeki iddiaların gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Kamu bilgi işlem yöneticilerinin kendi kendilerine planlayıp yapma usulünden vazgeçmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Bunda ısrarcı olursak asla ve asla bilgi toplumu projesini gerçekleştiremeyiz. O yazılımı da biz yapalım, o donanımı da biz yapalım, paralar niye dışarı vereceğiz gibi anlayışların artık değeri kalmadı. Ulaştırma Bakanlığı 15 milyar TL'lik bütçe yönetiyor. Kendi eliyle yaptığı iş kendi imkanlarıyla yatığı iş 100 milyon TL'yi bulmuyor. İş artık kamu ve özel sektör diye taraflar olmaktan çıktı. Bir çözümün paydaşları haline geldi. Bir araya geleceksiniz derdinizi anlatacaksınız. Ne yapmak istediğinizi anlatmak kamuda en önemli şeydir." ifadelerini kullandı.

3 YILDA İNTERNET KULLANICISI 60 MİLYONA ÇIKARTACAĞIZ

Bilgi işlem yöneticiliğinin bilgisayarlar 'çalışıyor mu çalışmıyor mu?' döneminin ötesine geçtiğini belirten Yıldırım, " İnternete eskiden sanal alem denirdi artık gerçeğin kendisi.
Bir yandan iş yapma alışkanlıklarımızı değiştirirken diğer yandan da yasal engelleri kaldırmamız gerek. Son 7 yılda elektronik haberleşme kanunu yeniledik. İletişim sektöründe serbestleşme dönemini başlattık." değerlendirmesinde bulundu Türkiye'de 2013 yılında şu an 30 milyon olan internet kullanıcı sayısını 2013 yılında en az 60 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, "Geniş bant abone sayısını 7. 5 milyondan 2013 yılında 12 milyona 2023'de ise 30 milyon aboneye ulaştırmayı hedefliyoruz Şu an 30 milyon dolar olan bilgi iletişim sektörünün toplam ciro hacmini ise 160 milyon doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz . Bilgisayarlaşma oranı 10 milyon'dan 2013'de 20 milyona çıkartacağız. Bilgi toplumu hedeflerimiz arasında 2013 yılında 55 milyon insanımızı bilgisayar okur yazarı yapmak istiyoruz. 2023 yılında ise bu rakam 70 milyon olması hedefliyoruz. 2000'li yılların başında milli gelirin binde 2'si ayrılan AR-GE harcamalarını bu yıl binde 8'e ulaştırdık. 2023 yılında bu oranı yüzde 2-3 oranına getirmeyi istiyoruz. Bunu da yapısını değiştirip kamudan çıkartıp özel sektör ağırlıklı yapmak istiyoruz." dedi.

YASAL ENGELDEN ÇOK ZİHİNSEL ENGEL VAR

Bilgi işlem alanında gelişmenin önünü tıkayan 33 kanunda değişiklik yapmak için bir tasarıyı meclise gönderdiklerini söyleyen Yıldırım, " Bu kanun tasarısı sizin önünüzü açacak. Ancak bence yasal engelden ziyade hepimizin kafasında zihinsel engel var. Bu alanda zihinsel engel var. Belirli bir yaşın üzerindeki nesilde bu daha belirgin hale geliyor. Bu bir değişim, yenilik ve açılımdır. Buna kendimizi uyduramazsak yarıştan düşeriz. Türkiye artık off net ülke olma lüksü yok. Türkiye on net ülke olmalıdır. Bizim son 7 yılda okullara yaptığımız yatırımın arkasında da bu var. Biz orta yaş üzerinden umudumuzu kestik. O nedenle gençlere yöneldik. İşin doğrusu bu. Bu alanı gençler ayağa kaldıracak." diye konuştu.

İNTERNET YASAKLARI KÜRESEL BİR SORUN, ÇÖZÜM BİZDE DEĞİL ULUSLAR ARASI

Türkiye'de nüfus dağılımının dengesiz olması nedeniyle bazı alt yapılarda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Yıldırım, "Ülkemizin güvenliğini tehdit eden terör örgütü de bu alt yapıdan doğmuş. Bilişimde de bu hatayı yapmamak için yurdun her yanına aynı hizmeti yaymayı hedef haline getirdik. Bunun da gereğini yaptık. Tabi bu işi yaparken internetin olumsuz yanlarını da gördük. Kamu yöneticileri olarak görevimiz internetin en güvenli şekilde kullanılmasını sağlamak. Nesillerimizin herhangi bir yanlış içerisine girmesini engellemek. Bunu yasakçılık olarak görmek çok adil değil. Fakat bu Türkiye'nin sorunu değil küresel bir sorun haline geliyor. Çözüm uluslararasıdır. Ulusal çözüm mümkün değildir. Bilişim tabiatı icabı sınır tanımayan bir alan. Dolayısıyla burada oluşan suçun hangi hukuk .. olduğu belirlemede sorun var. O nedenle küresel çözümler üretmek mecburiyetindeyiz. Bunun da farkındalığı yavaş yavaş oluşmaya başladı." Şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, Dünya'nın yüzde 85'inin internet kullanırken İngilizce de toplanmasının bir tehlike olduğunu belirterek, "Bu tehlikenin görülmesi lazım. Kendi dilimizde içerik üretmemiz lazım. Eğer fareyi klavyeden daha fazla kullanıyorsak o zaman biz izleyici olmaktan kurtulamayız. Bu da aslında önemle üzerinde durmamız gereken bir konu diye düşünüyorum." dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:38

İLGİLİ HABERLER