Gündem
  • 9.10.2024 14:15

Yuh.. İsrailli bakan işgal ettikleri Lübnan köyüne çekilen İsrail bayrağını yayınladı

İsrailli bakan, ordunun güney Lübnan köyünü "işgal ettiğini" söyledi..

İsrail Enerji Bakanı, İsrail askerlerinin Lübnan'ın güneyindeki Marun El-Ras köyünü "işgal ettiğini" açıkça belirterek, köyde dalgalanan İsrail bayrağının görüntüsünü paylaştı.

“Kahraman IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) savaşçıları bugün Maroun al-Ras'ı işgal etti ve Hizbullah'ın İsrail vatandaşlarına tanksavar füzeleri fırlattığı evleri yıktı. Bize zarar vermeye çalıştıkları her yere ve bize zarar vermeye çalışan her insana ulaşacağız,” Eli Cohen X'te paylaştı.

Salı günü İsrail ordusu, köyde "bir Hizbullah muharebe üssünün operasyonel kontrolünü" ele geçirdiğini söyledi. Sosyal medyada daha önce yayınlanan ve CNN tarafından konumu belirlenen bir videoda, İsrail askerlerinin Maroun Al-Ras'ın güney eteklerindeki İran Bahçesi Parkı'nın kalıntılarına İsrail bayrağını çektiği görülüyordu .

İsrail ordusu güneydeki kara harekâtlarının "sınırlı" olduğunu iddia ediyor. Ancak birliklerin Lübnan topraklarına doğru daha da ilerleyip ilerlemediği veya İsrail'e doğru çekilip çekilmediği belirsiz.

Planet Labs tarafından 5 Ekim'de paylaşılan uydu görüntüleri, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir üssü çevreleyen setlerin arkasındaki İsrail askeri araçlarını gösteriyor gibi görünüyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, "İsrail tankları ve diğer silahlı unsurların" o zamandan beri çevreyi terk ettiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Marun El-Ras'taki İsrail askerlerini gösteren sosyal medya görüntülerinin "açıkça uygunsuz" olduğunu söyledi ve ekledi: "Onların söylediklerine uymalarını bekliyoruz; bunlar toprak ele geçirme amacı taşımayan sınırlı müdahaleler."

'Öldürme ruhsatı': Ortadoğu uzmanı, Lübnan'ın İsrail'in çözüm olmaksızın işgal edeceğine inanması gerektiğini söylüyor

Profesör Amatzia Baram, "Lübnanlıların, Güney Lübnan'daki soruna bir çözüm bulunmazsa tüm Lübnan'ı fethedeceğimizi düşünmelerini, inanmalarını ve anlamalarını istiyorum" dedi.

“Lübnanlıların, Güney Lübnan'daki soruna bir çözüm bulunmazsa, tüm Lübnan'ı fethedeceğimizi düşünmelerini, inanmalarını ve anlamalarını istiyorum. Ya da en azından Beyrut'u .”

"Şiiler de dahil olmak üzere Lübnanlıların bu şekilde düşünmesini istiyorum. Lübnanlılara kimsenin eve dönmeyeceğini açıkça belirtmemiz gerektiğine inanıyorum. Güney Lübnan'ın tamamı şu anda tahliye ediliyor, tüm güney Lübnan'ı kaplayan Awali Nehri'ne kadar. Bir anlaşma olmadığı sürece evlerine dönmeyeceklerine inanmaları gerekiyor. Amaç bir çözüm için baskı uygulamak.

UNIFIL'in yerini alacak yeni bir güç

"Ancak denklemin diğer tarafı, Güney Lübnan da dahil olmak üzere Lübnan'da kalmaya ilgi duymamamızdır. Geri çekilmemizin koşulu, mevcut BM gücü olan UNIFIL'in yerini alacak uluslararası bir gücün kurulmasıdır. 

Güncellenme Tarihi : 9.10.2024 14:33

İLGİLİ HABERLER