Ekonomi
  • 20.10.2012 14:43

Yurtdışında Türk diasporası oluşturuluyor

ABD ekonomi ve finans çevreleri ile temaslarda bulunmak üzere New York'ta bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York Borsası'nın açılışını yaptı. Wall Street üzerindeki borsanın açılış gongunu çalan Mehmet Şimşek, daha sonra Goldman ve Sachs'da yaptığı konuşmada Türkiye'deki yatırım olanaklarını anlattı.

New York'ta Conrad Hotel'de düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Buluşması'na katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada da, dünyada Türkiye algısının çok büyük bir hızla değişmekte olduğunu söyledi. ABD'de yaşayan girişimci, işadamı ve akademisyenlere, 'Türkiye' markasına yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden Maliye Bakanı Şimşek, uluslararası bir kuruluşun dünya markalarını sıraladığı listede geçen yıl 19. sırada yer aldığına değinerek, "482 milyar dolarlık Türkiye markasının değeri var. Tabii bu bizim tahmin ettiğimizin oldukça altında, daha da artması gerekiyor, demek ki daha kat etmemiz gereken epey bir mesafe var. Bu konuda daha çok çaba göstermemiz lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin eskisi gibi olmadığını anlatan Mehmet Şimşek, hala yapısal bazı sorunlar bulunduğunu ve bunları çözmeye çalıştıklarını anlatırken, dünyada Türkiye algısının çok hızla değiştiğini söyledi.

TÜRK DİASPORASI OLUŞTURULUYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde 2009 yılında kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Buluşması'nda yaptığı konuşmada, yurtdışında yaşayan Türkler'den tek beklentilerinin başarılı olmaları olduğunu dile getiren Şimşek, "Başarının anahtarı hangi ülkede yaşıyorsanız, tabii ki o ülkenin kanunlarına uyacağız, dilini en az ana dilimiz kadar konuşacağız, çocuklarımıza çok iyi eğitim vereceğiz. O ülkenin siyasetinde ve ekonomisinde çok aktif rol oynayacağız. Siz bunu başarın, bize zaten dünyanın en büyük iyiliğini yapmış olursunuz. Çünkü bununla Türkiye'ye muazzam bir katma değer katacaksınız. Bu yönde geçmişe oranla çok güzel gelişmeler var diye" konuştu.

Yurt dışında yaşayan Türkler'in ekonomik, politik ve sosyal anlamda kendileri ve kurumlarını geliştirmeleri ile bu gelişmeleri anavatanları Türkiye'ye nasıl yansıtabilecekleri ve 'Türk Diasporasının Oluşturulması' konusunun ele alındığı buluşmada, Bakan Şimşek, son 10 yılda Türkler'in yurt dışındaki yatırımlarının 18 milyar dolara ulaştığını belirtti. Şimşek, Türk firmalarının rakiplerini satın alma yada yeni merkezlerde kendilerini konumlandırdıklarını, bunun Türkiye'nin yeni bir eşiği daha atlaması olduğunu söyledi.

SON BİR YILDIR FRENE BASTIK

Türkiye'nin bütün alanlarda gelişmekte olduğunu, ancak son bir yıldır frene basmak durumunda kaldıklarını söyleyen Mehmet Şimşek, şöyle dedi:

"Çünkü kriz sonrası dönemde gerek uluslararası finans koşulları, gerekse küresel krizde ertelenen talebin devreye girmesi nedeniyle bir iç talep patlaması yaşadık. 2010 ve 2011 yılında Türkiye yaklaşık yüzde 8.8 büyüdü. Bu büyümenin bileşenlerine bakıldığında ve Türkiye'nin kapalı bir ekonomi olması durumunda, Türkiye'nin o dönemki büyüme hızının Çin'in iki katı hızla büyüyormuşuz. Türkiye'de ekonomik iyileştirmeler adına çok ve önemli adımlar atıldı. Dünya Ekonomik Forumu'nun, birkaç yıl öncesine kadar yaptığı sıralamada, rekabet gücü açısından çok iyi bir noktada bulunmadığı belirtildi. Geçen seneyi de kapsayan 2012 rakamlarıyla 43'üncü sıraya çıktık ve inanın Çin hariç bütün ülkeleri geride bıraktık."

"YOLSUZLUK VE RÜŞVET AZALDI"

Dünyada 'yolsuzluk algı endeksi' yapan bir kuruluşun yaptığı araştırmalarda, Türkiye'nin 10 yıl öncesinde 102 ülke arasında 65. sırada yer aldığını belirten Şimşek, "Rüşvet algısı, yolsuzluk algısı en yüksek ülkeler arasındaydık. Şimdi, 183 ülke arasında 61. sıraya çıktık. Bunu biz yapmıyoruz, uluslararası bir kuruluş yapıyor. Yani en temiz, yolsuzluk ve rüşvet anlamında algısı en iyi ilk üçe girmeye başladık, yani daha doğrusu yüzde 30'a girmeye başladık, 183 ülke arasında 61. sıra. Bir çok Avrupa Birliği üyesi ülkelerin önündeyiz" diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi emek yoğun üretim bölgelerinde uygulanan vergi indirimi, gelir vergisi ödememe gibi sağlanan kolaylıklara da değindi.

DEİK ve DTİK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent de konuşmasında yurt dışında yaşayan Türkler'in, Türk diasporası oluşturmalarının önemine ve DTİK kurulduğundan bu yana yaşanan olumlu gelişmelere değindi. Türkiye'nin giderek güçlenen bir marka haline geldiğini anlatan Kent, Ülkemizi hak ettiği ileri seviyelere taşıyabilmek için çıktığımız bu yolculukta sizlerle bir araya gelmekten dolayı çok mutluyum' diyerek başladığı konuşmasında, kendisine verilen görevden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kent, Türk Diasporası'nın oluşturulması için her toplantı ve girişimden sonra somut veriler elde edildiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu toplantıları, bu temasları nihai hedefimize ulaşmak için gerçekleştiriyoruz. Ulaşmamız gereken sonuçları da sizlere 3 ana başlık halinde toplayabilirim. Türkiye'nin yurtdışındaki yüksek imajının bulunduğu konumdan daha da yükseğe çıkarılmasında öncülük etmemiz gerekmektedir. Bu konuda konuşmaya başladığımız zaman, ilk olarak cevaplamamız gereken bir soru var. Türkiye bir marka mı Evet, Türkiye güçlenen bir marka ve son dönemlerde daha da yükselmiştir. Türkiye gerçeği herkesin gözünün önünde. Ekonomisi fevkalade iyi yolda, kamu maliyesi herkesi kıskandırmaktadır. İyi maliye politikaları ile kayıp yıllar diyebileceğimiz 90'ların sıkıntılarını atlatmış durumdadır Türkiye, bütçesi denkleşmiştir. Kamu borçları dünyanın bir çok ülkesini kıskandıran seviyelere çekilmiştir."

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Buluşması'na konuşmacı olarak katılan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, DTİK Amerika Komitesi Başkanı Celal Seçilmiş, DTİK Yüksek İstiŞare Kurulu Üyesi Hikmet Ersek de, yurtdışında yaşayan Türklerin yaşadıkları ülkelerdeki bilgi, beceri ve kazanımları Türkiye'ye nasıl yansıtabileceklerine ilişkin konuşmalar yaptı. Toplantıya DTİK Yönetim Kurulu Üyesi, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da katıldı. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 14:06

İLGİLİ HABERLER