ZEKERİYA BEYAZ/ TAKVİM
GERÇEK İSLAM
Çaresizlikten, yakınlarımın parasını çaldım. Ama parayı geri ödemek istiyorum. Bu sıkıntıyı nasıl aşabilirim?
CEVAP: Böyle bir hatadan dolayı vicdan azabı duymak çok iyidir. Böylece onu öder kurtulursunuz. Vicdanınız kararırsa hiç acı duymazsınız bu da çok tehlikelidir. Yarın fırsat olursa daha büyük kötülükler yaparsınız. Nasıl ödeyeceğinize gelince, pasta ile ve bir takma ad ile gönderirsiniz. Pasta kağıdının arkasına da ''Bu para size olar borcumdu, ödüyorum, teşekkür ederim'' diye yazın veya bir mektupla daha açık yazın. Böylece o kişi ile yüz yüze gelmeden borcunuzu ödemiş olursunuz.
Kalıcı dövme yaptıranlar ömrünün sonuna dek cünüp olarak pis kalırmış, doğru mu?
CEVAP: Hayır doğru değildir. ''Ağzına protez diş taktıranlar veya kalıcı dövme yaptıranların cünüplüğü çıkmaz'' diyenler vardır. Ancak bunlar İslamiyet'i ya bilmiyorlar veya aşırılığa götürüp saptırıyorlar. ''Cünüplükten yıkanma ile ilgili ayette temizlenir'' diye ifade vardır. Ağzında protez dişi olan temizlenmez mi? Kalıcı dövmesi olan temizlenmez mi? Bunlar da pislik mi var? Bunlar saçma görüşlerdir. Aldırmayın. Ancak biz kalıcı dövme yaptırılmasının doğru olmadığını söyleriz. Ama bunun cünüplükle ilgisi yoktur.
Hoca, telkin verirken ölü canlanıp, tahtaya vururmuş. Doğru olabilir mi?
CEVAP: Hayır, doğru değil. İnsanlar ölünce ruhları ruhlar alemine gider, bedeni de toprağa gömülür. İnsanlar kıyametten sonra ruh ve beden birleşip dirileceklerdir. Kıyametten önce dirilme yoktur. O telkin sembolik olarak mezar başında veriliyor. Ceset duymaz, ruh duyar, o da ruhlar alemindedir. Allah dilerse ona duyurur.
İmam nikahında iki erkek şahit şartı vardır. Bunlar kadın olsa olmaz mı?
CEVAP: Nikah ve şahitlik evlenme için, doğacak çocuk, miras ve nafaka halkları için gereklidir. Bugün biz biliyoruz ki, imam nikahı devlet tarafından tanınmıyor. Dolayısıyla o şahitlerin bir anlama kalmıyor. O nedenle resmi nikah yaptırılması gerekir.
Ama kadınlar da şahit olur. Ama o şahitliğin anlamı yok, erkek olsa da anlamı yoktur. Tekrar edelim nikah da şahitlik ileri bir ihtilaf olursa onu çözmek için gerekli... İmam nikahında şahitlerin adı bir resmi deftere yazılmıyor, o defter saklanmıyor. O anda şahitlik yapıp geçip gidiyorlar. ''Bana bir hak gerekmez, Allah bilsin yeter'' derseniz o mesele başka...
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:21