Hükümet ortaöğretim sistemini baştan aşağı değiştiriyor. Zorunlu temel eğitim, gelecek yıldan itibaren 12 yıla çıkıyor. Meslek liseleri de kaldırılıyor.
Hükümet 1950'li yıllar öncesi geliştirilen ve yıllar içinde dönemsel değişikliklerle tıkandığına inandığı ortaöğretim sistemini sil baştan değiştirmeye hazırlanıyor. Çalışmalar Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk öncülüğünde yürütülüyor.
AB'ye uyum çerçevesinde yeniden gözden geçirilen sistem ortaöğretimi mesleki ve genel eğitim olarak ikiye bölüyor. Hükümet'in üzerinde çalıştığı yeni sistem 2006 Eylül ayından sonra uygulamaya konulacak. Meslek liselerinin çok programlı liselere dönüştürülerek kapatıldığı yeni sistemde 76 tür lise, 4 ana başlık altında toplanıyor. Liseler fen, Anadolu, genel ve sosyal bilimler lisesi başlığı altında toplanıyor. Mesleki eğitimde meslek türüne göre lise sistemine son veriliyor. Lise tür ve isimleri yerine program türlerine geçiliyor
İMAM - HATİPLER BELİRSİZ
Standart hale getirilecek meslek liselerinde 21 ayrı programdan birini tercih eden öğrenci buna uygun dersleri tamamladıktan sonra uluslararası sertifika sahibi olacak. İşte bu noktada en kritik karar, imam hatip liseleriyle ilgili. İmam hatipler beşinci tür lise mi olacak yoska meslek liseleri içinde bir program mı buna hükümet karar verecek. Ancak teknik çalışmada imam hatip liselerinin kapatılarak din programlarına dönüştürülmesi sözkonusu.
Meslek lisesi mezunları üniversite sınavına da girebilecek, ancak buradaki uygulamanın nasıl olacağına yine son olarak hükümet karar verecek.
Hangi öğrencinin hangi liseye gitmesine ilişkin tüm kurallar da belirlendi . Buna göre, öncelikle 8'inci sınıfı bitiren her öğrenci zorunlu olarak ulusal ölçekte sınava girecek. Sınav öncesi ailelere öğrencinin 8 yıllık ilköğretimi boyunca gösterdiği performansı esas alınarak öneri formu verilecek. Öğrencinin hangi liseye gitmesi gerektiği bu formda belirtilecek.
Ama yerleştirme, sınav sonucuna göre yapılacak. Öğrencinin hangi lisede okuyacağı sınavda alacağı puanla belirlenecek. Örneğin fen ve Anadolu lisesine girebilmek için 75 puan sınırı getirilecek..
Öğrencilere 9'uncu sınıf sonunda açılacak ayrı bir sınav ile geçiş hakkı da tanınacak. Yani ilk sınavda tercih ettiği ancak yeterli puanı alamadığı için giremediği liseye geçiş şansı olabilecek
Değişecek ortaöğretim sistemi için yeni bir müfredat da uygulanacak. Haziran ayı sonunda ilköğretim ana ders kitapları Ekim'de ise lise müfradatı hazır hale gelecek. İçerik kolaylaştırılacak, öğrencinin katılımı arttırılacak. Sistem 2006-2007 eğitim-öğretim yılında hayata geçirilecek.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:59